Aktuellt

E-nummer

image

Jag undviker i så stor utsträckning som möjligt E-nummer. Ibland kan jag känna mig rent rabiat då vissa E-nummer faktiskt är helt naturliga. Eftersom jag inte har lärt mig alla utantill tar jag oftast det säkra före det osäkra och väljer så E-nummersfritt som möjligt.

Nu snubblade jag över en tillsats-app. Som listar alla E-nummer,  hur de framställs (naturligt/syntetiska) samt ev hälsorisker. 

Kan vara bra att ha med sig på nästa shoppingrunda!

9 Kommentarer

 • Svara
  anneliten
  8 maj, 2013 kl 13:24

  Ja, den vill jag ha!

 • Svara
  Kejrin
  8 maj, 2013 kl 13:30

  TACK för bra tips!

 • Svara
  Josefin
  8 maj, 2013 kl 17:32

  Bra påpekat det där. Att alla E-nummer är inte negativa. E-nummer är ju ett sätt att kategorisera tillsatser bara. Den aspekten har försvunnit lite i hälsohetsen…

 • Svara
  Lotta
  8 maj, 2013 kl 21:31

  Laddat ner. Tack för tipset!

 • Svara
  Malins melodi
  9 maj, 2013 kl 07:53

  Bra tips! Laddade ner den. Men blir lite fundersam över hur användbar den är då inte ens tillsatser som det ”larmats” rätt mkt om, som E621 (glutamat) och aspartam anses vara någon hälsorisk enligt appen :-/

  • Svara
   Anna
   9 maj, 2013 kl 08:39

   Noterade också det med glutamaten och blev lite fundersam. Man får väl ta den med en nypa salt och göra sina egna val utifrån den info man får. Tänker närmast på de E-nummer som faktiskt är naturligt framställda från frukt, grönsaker etc, där slipper man ju oroa sig i onödan. Skulle liksom inte börja äta aspartam för att det anses ok.

 • Svara
  Joppe
  14 november, 2013 kl 09:16

  Det finns en hel del e-nummer och ”onaturliga” råvaror som är ok, och det finns en hel del naturliga ingredienser som inte är ok.
  Att något har framställts/tillverkats i ett labb betyder inte att det är dåligt. Att något finns naturligt i naturen betyder inte att det är bra. t.ex. så äter jag varken flugsvamp, arsenik, stryknin eller plutonium vilket är helt naturliga produkter.
  Det viktiga är att veta VAD var sak står för och alltid vara kritisk.
  Varor som idag har texten ”Helt utan E-nummer”, är ofta (inte alltid) lögn. t.ex. så döper dom dom om E100 till Gurkmeja/kurkumin, E300 till Askorbinsyra eller t.om. c-vitamin!

  • Svara
   Anna
   14 november, 2013 kl 22:23

   Nej visst är det så. Man får försöka ha så god koll man kan, även om det känns hopplöst ibland…

 • Svara
  Fördomar mot E-nummer | Captains Blog
  16 november, 2013 kl 14:01

  […] reglerar användandet av E-Nummer i Sverige  så undviker många dem med argumentation som att E-nummer skulle vara onaturligt och/eller giftigt. Argumentationen med onaturligt vs naturligt suger, och brukar talande nog […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.