Aktuellt

Löpanalys på Fotkultur!

Naprapat Björn har pratat så mycket om Fotkultur i Malmö, att jag tillslut blev frestad att testa! För även om teorin är känd, är det ju svårt att löpanalysera sig själv. Och man lyssnar ju mer på andra…2013-04-17 11.10.59
Fotkultur ligger på Davidshalls torg i Malmö.

Fotkultur är en barfotaskobutik som kombinerar själva skoförsäljningen med löpcoachning mot ett naturligare löpsteg. Och det var själva löpcoachningen jag blev sugen på. För även om jag coachar andra så ser jag ju aldrig mig själv. Även om jag kan teorin vet jag ju inte hur jag faktiskt springer i praktiken. Men att jag fått ont i vaden tyder väl på att någonting inte är som det ska…

IMG_1093
Roger är sjukgymnast är den som ska hjälpa mig med löpsteget

Vi börjar med att filma min vanliga löpning, både i långsamt och lite snabbare tempo. Jag får titta på hela sekvensen från fotisättning till fotavveckling.

Första checkpoint är var foten landar i förhållande till höften. Jag VET att den ska landa rakt under men såklart gör den inte det. Jag har den fortfarande lite för långt fram.


Ajaj, luft under foten och utan raka linjer…

Checkpoint två. Fotisättningen. Framfoten går i först på båda benen men sen skiljer sig fötterna åt minsann. När vikten kommer i lägger jag ner vänster häl, medan höger häl aldrig tar mark. Det betyder att höger vad ALDRIG får vila. Gissa vilken vad jag har ont i???

Vi ser även att bakre benet behöver komma närmare kroppen och inte flaxa bakom som en svans.

Check point tre. Hållningen. Det ska finnas en rak linje mellan fot, höft och öra. Vid den första filmningen är jag lite mer som en PACMAN light. Benet lite för långt fram, huvudet lite för långt fram.

Jag får en uppsättning övningar att traggla därhemma. Jag ska studsa på fötterna med fokus att hela foten ska i, även hälen ska ner och “kyssa” underlaget. Jag ska även springa på stället med fokus att dra upp hälen mot rumpan. Och slutligen använda min nya motorik i praktiken, korta, korta sekvenser löpning. 2 gånger dagligen i 2 veckor. Utöver detta – LÖPFÖRBUD!

Han frågar om jag är beredd att skippa löpningen i två veckor för att drilla hjärnan rätt. Det går nämligen fortare att lära sig då. Gör man övningar rätt i 10 minuter och sen springer två timmar fel säger det sig själv att kroppen inte tar in det nya.

Jag är beredd. Jag ska lära mig. En gång för alla!
IMG_10943
Efter genomförd analys och övningar. Hälen är i. Fortfarande lite långt fram i foten. Bakre benet har kommit längre fram. Ganska godkänt…

Summa summarum ett givande besök. Nu blir det spännande att se hur jag lyckas få alla sakerna på plats, så jag inte behöver skämmas på uppföljningen.

0

14 Kommentarer

 • Svara
  Yogamala Anna
  17 april, 2013 kl 14:32

  Coolt!

  0
 • Svara
  Em
  17 april, 2013 kl 14:40

  Så intressant! Du får blogga noga om. Gjorde ju själv en omställning för typ 18 mån sen, ska bli intressant m uppföljning igen efter bebis.

  0
 • Svara
  Ingmarie
  17 april, 2013 kl 15:42

  Spännande men ska jag vara ärlig så köper jag inte riktigt allt det där…(I alla fall inte det där med hälisättningen)
  Men funkar det bara så är det ju bra!

  0
  • Svara
   Anna
   17 april, 2013 kl 22:36

   Utveckla gärna. Är nyfiken på alla synpunkter :)

   0
   • Svara
    Ingmarie
    18 april, 2013 kl 23:00

    Som du skriver själv så tror jag inte heller det finns ett ”perfekt löpsteg”: (På tal om det, hur var boken med samma namn??)
    ”Måste” man sätta i hälen?
    Springer du barfota under hela testen? Det lär ju bli ett annat löpsteg med sko på. (Väl?)
    Jag tror också det är jätteviktigt att bygga upp (löp)styrkan så att kroppen orkar hålla rätt löpsteg.
    Sen tror jag också att man springer utifrån den balans/struktur man har för tillfället.
    Du vet, en låsning i t.ex bröstryggen och hela kroppen får lida. ;-)
    Men jag tror det där var/är jättebra! (Förutom löpförbudet då)
    Det jag också gillar är att de inte verkar vilja sälja iläggssulor utan snarare tvärtom. :-)

    0
    • Svara
     Anna
     19 april, 2013 kl 07:33

     Recension kommer. Tänkte vänta tills jag hade läst Magnus Hagströms bok också, så jag kunde jämföra, men jag har inte hittat tiden ännu…

     Ang hälen är det ju lite olika bud, men är man som jag skadad i vaden och man för höra att det är stor belastning på vaden att springa som jag gör på höger (olika mellan sidorna!) så är man ju beredd att testa.

     Tyckte han var bra och fick förtroende. Och han försökte inte sälja någonting alls :)

     0
    • Svara
     A
     22 april, 2013 kl 15:09

     Det är ju ungefär som att säga ”jag tror inte på det här med att man blir fet av att bara äta mcdonaldsmat”

     Det är klart att styrka och hållning är jätteviktigt. Min första tanke själv efter att ha läst de här inlägget var ”wow finns detta i malmö, varför visste jag inte det? måste dit genast” medans min min nästa tanke var naturligtvis ”hur ska de kunna se om jag har dåligt steg/hållning 2mil in i ett pass?”

     Jag har aldrig varit löpskadad, än. Kommer jag bli det om jag inte analyserar min löpteknink? Kanske inte, kanske. De handlar inte bara om fanatiska jakter på det perfekta löpsteget, de handlar om att man brinner för sitt intresse och vill vara medveten.

     0
 • Svara
  bureborn
  17 april, 2013 kl 19:23

  Jätteintressant! Ska bli hur spännande som helst att följa din hårda hemläxa. Även om jag i ärlighetens namn inte riktigt tror på att det finns ett perfekt löpsteg.

  0
  • Svara
   Anna
   17 april, 2013 kl 22:38

   Nej det tror väl inte jag heller men det finns vissa resonemang som jag tycker verkar väldigt logiska. Rent biomekaniskt. Att en häl långt framför bromsar t ex. Att framåtlutande utnyttjar gravitationen. Sen tror jag det finns miljoner varianter på detaljerna, det ser man ju bara på ett lopp. Det är många gånger en väldigt konstig löpstil går väldigt fort….

   0
 • Svara
  Joanna
  17 april, 2013 kl 23:11

  Trodde du redan var expert i ämnet ;-)

  0
  • Svara
   Anna
   18 april, 2013 kl 04:14

   Visste att den kommentaren skulle komma :) Teoretiskt ja, men även frissan behöver gå till frissan. Det är svårt att löpanalysera sig själv även om man vet hur det borde se ut. Och nyttigt att få input från andra. Man kan alltid få nya infallsvinklar och det finns alltid fler detaljer att jobba med. Typ så :)

   0
   • Svara
    A
    22 april, 2013 kl 15:14

    Bra svar!

    0
 • Svara
  Mikael
  19 april, 2013 kl 19:38

  Spännande. Jag har kört samma övningar som du blev ordinerad ett par veckor nu. Idag var jag på återbesök och fick en del beröm. Stora framsteg. Och med det nån ny övning för att finslipa.

  Vad det gäller ”det perfekta steget” är det med all säkerhet individuellt. Men det finns ju en del biomekaniska principer dom faktiskt är lika för de allra flesta människor.

  0
 • Svara
  Malin
  23 april, 2013 kl 15:35

  Åhh något såndant skulle jag också vilja göra. Du råkar inte veta om det finns något liknande i Stockholm? Har bara hittat ställen som filmar för att ge en rätt skor.
  600:- är ju hur bra pris som helst :)

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.