Aktuellt

Vem fuskar du för?


Många kettlebell-klasser har upplägget att man under en tidsintervall på ett par minuter ska göra ett visst ANTAL av en rad övningar: t ex 10 svingar, 10 knäböj, 10 armhävningar, 10 upphopp och sen börja om från början tills tiden är slut.

Hamnade på ett sånt pass i torsdags. Börjar svinga. När jag är på nr 7 börjar folk knäböja. Shit jag är långsam. Ökar. När jag är på 9 känner jag mig stressad, nästan ensam kvar.

Färdig. Ner i knäböj. Någonstans vid 5 kastar sig de första ner i armhävningarna. Och så fortsätter det tills jag är ohjälpligt sist.

Tittar mig runt. Personerna runt om mig känns inte som några explosiva kettlebellmonster, hur kan de vara så snabba?

Börjar smygräkna. Efter 8 rep börjar någon byta övning. Och så fort någon bytt, byter nästa. Någon redan efter 6. Ingen vill vara sist.

Inte för det spelar någon roll för man hinner ju bara fler varv om man gör dem kortare. Men det är ändå intressant att folk är så fokuserade på vad alla andra gör. Och jag är ju inte bättre själv, då jag uppenbarligen blir stressad av att känna mig långsam.

Fast jag kortar inte ner mina set. Däremot gör jag några fler ibland, när det är extra roligt. Som upphopp. Även om det sinkar mig lite till…

Hur gör du? Byter när alla andra byter eller när du faktiskt är klar?

Ärligt alltså…

18 Kommentarer

 • Svara
  Johan
  16 februari, 2013 kl 12:42

  Jag gör mina klart ELLER tills jag inte orkar mer. Kan dock göra någon extra ifall jag är klar före andra och har ork kvar.

 • Svara
  Stepup 2 Fitness
  16 februari, 2013 kl 12:59

  Bra inlägg, länkar till mina kb deltagare, ska bli kul att läsa deras kommentarer :-)

 • Svara
  Bella
  16 februari, 2013 kl 14:39

  Hahah kan verkligen tänka mig att det är så! Ska vara extra uppmärksam på det nästa gång jag hamnar på ett sådant pass

 • Svara
  Andreas
  16 februari, 2013 kl 15:54

  Är det inte viktigare att berätta att man tränat än att faktiskt ha gjort det? Det ser ut så på många statusuppdateringat iaf…;) Som att gå hem från ett pass och säga att det inte var jobbigt…då är man vältränad! Eller?!

 • Svara
  dorropettersson
  16 februari, 2013 kl 16:01

  Jag är ofta sist på pass där man ska göra flera saker i rad i ett visst antal. Jag har också funderat på det där om de andra verkligen gör så många som man ska och nu förstår jag att det inte är så.

 • Svara
  Rund är också en form!
  16 februari, 2013 kl 16:11

  Vi har inga såna pass där jag bor, men det låter ju märkligt.
  Jag brukar försöka att inte bry mig om vad andra gör. Det är som du säger, vem tjänar på det? Inte du själv… :-P

 • Svara
  Nina
  17 februari, 2013 kl 02:30

  Kul iakttagelse! Går rätt ofta på pass med liknande upplägg. Jag kör mina set i min egen takt. Hellre bra teknik än fel och fort! Men är det tex tre övningar som ska upprepas i sex minuter, så måste man ju inte börja med exakt samma övning som alla andra! Ganska lugnt och skönt att inte göra det :-)

 • Svara
  Malin
  17 februari, 2013 kl 10:15

  Hihi, rolig observation! Jag har funderat ibland också hur de orkar, de där som säger att de kört på gymmet 2-3 timmar typ varje dag, men som ändå liksom inte SER ut som de gör det. Det är samma där. En av dem var där samtidigt som mig för nån dag sedan och gick mest runt och kommenterade och pratade med andra som tränade. Då orkar man ju mycket längre tid :-) Som Andreas skrev, för vissa verkar det vara viktigare att kunna prata om att de tränat än att faktiskt göra’t.

 • Svara
  Ida
  17 februari, 2013 kl 10:38

  Inspirerande blogg!

 • Svara
  Minatraningstajts
  17 februari, 2013 kl 12:01

  Har noterat samma sak, blir oväntat skitsur. Allt blir ju bara löjligt, liksom. Och resultaten uteblir. Och vi andra kommer sist. Men blir starkast.

 • Svara
  anneliten
  17 februari, 2013 kl 14:50

  Jag har bara provat en gång och hade fullt sjå med att koncentrera mig på mig själv :-)

 • Svara
  Ann
  18 februari, 2013 kl 11:32

  Jag tappar nog lätt räkningen, så då får man ju byta lite när det verkar lagom =)

 • Svara
  Yogamala Anna
  18 februari, 2013 kl 15:53

  Intressant observation. Min gissning är att jag tror många glömmer bort att räkna och hänger på de andra… Har själv aldrig gått på något liknade pass. Hade nog likt du blivit rätt stressad om jag alltid blev sist…

 • Svara
  Pernilla
  19 februari, 2013 kl 07:35

  Jag kollade in detta igår på min Kickboxtränong och DET STÄMMER!!! vi skulle göra armhävningar rygg och sen mag. Folk bytte redan vid 7/8 rep. Vid sista utfallsstegen gjorda jag ett extra, bara för att :)

 • Svara
  Niklas Gelkner
  19 februari, 2013 kl 15:54

  Har gjort exakt samma iakttagelse (på antagligen samma gym) som dig då jag nästan alltid är sist med att byta övning. Jag kör alltid så många man ska och ibland någon extra. Dock har jag inte kontrollerat hur många de andra gör (står oftast längst fram) bara konstaterat att det är konstigt att nästan alla är snabbare än mig. Får väl ställa mig längst bak nästa gång och börja räkna :-) men som du säger: Vem fuskar du för?.

 • Svara
  JHH
  20 februari, 2013 kl 16:12

  åh! jag har så funderat på det! Hur kan alla vara snabbare än jag? Varenda kotte? Jag är visserligen ganska l¨ångsam av mig…men ändå! Ofta tycker jag det är bättre att man får en tid där man själv skall göra så många man kan. På angiven ”signal” byter man sedan övning.

 • Svara
  Malin
  20 februari, 2013 kl 16:33

  Nä varför ska man fuska mot sig själv? Det är ju ingen tävling. Nu har jag inte kört kettlebells så ofta men detta händer ju på alla typer av pass. Det är helt klart en liten stressfaktor när man ”blir sist”. Man vill ju inte var den som sinkar. Men jag brukar fokusera på mig själv och köra en check på var instruktören är någonstans om det skulle behövas. :)

 • Svara
  AKW
  10 mars, 2013 kl 08:11

  Verkar som ett fånigt upplägg tycker jag. Ska det göras i grupp är det väl bättre att man gör så många man hinner inom ett visst tidsintervall, annars finns ju absolut ingen anledning att inte göra programmet helt individuellt. Jag går bara på pass där det är tiden som avgör när det är dags att byta övning, visste inte ens att det fanns sånä där påhitt….förstår mycket väl att folk byter övning när alla andra gör det, och skulle göra likadant själv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.