Inspirerad av gårdagens geggamoja dammade jag av burkarna med hampaprotein och spirulina till dagens återhämtnings-smoothie.
Kikade på bästföre-datumet, men bara med ena ögat. Ville liksom inte veta. Det är ju dyra grejer det där.
Okej. Hampaproteinet gick ut i november och spirulinan någon gång 2011. (Mjölken var bara från förra veckan…)
Fast jag är för snål för att kasta. Mixade ihop. Gammalt som gammalt liksom. Och än har magen inte protesterat. Frågan är vad som händer efter bäst-före-datum? Om det blir otjänligt eller bara tappar smak/funktion? Det känns ju så torrt att inget borde hända. Färgen hade den i alla fall inte tappat!
Någon som vet?
10 Kommentarer
Lotta
25 februari, 2013 kl 23:08Bäst före är just det, BÄST före, vad de vågar garantera. Ingenting som säger att det blir sämre efter, i varje fall inte speciellt fort, och även om det börjat att inte vara ”bäst” längre är det oftast låååångt till ”inte särskilt bra att äta”, och ännu längre till att bli dåligt. Bäst före är en rekommendation. Speciellt sådant som är torkat och inte färskt från början.
Ingmarie
26 februari, 2013 kl 06:45Jag tror mest det handlar om att det ”tappar effekt”. Och som sagt var, det heter ”bäst före”. Har mycket svårt för att tänka mig att du skulle bli sjuk av det.
Om det luktar och smakar som det brukar så hade jag kört på. :-)
Johanna
26 februari, 2013 kl 08:55Brukar också kunna vara så att pulver blir svårare att lösa upp i vätska efter bäst-före, men farligt är det nog inte :)
pernillabredolt
26 februari, 2013 kl 08:58Det är ju inte direkt så torrvarorna är sämre 1:a december än 30 november om de har månadsstämpel. Känner mig inte så väldigt petig med ”bäst före datum” förutom på produkter som innehåller mjölkprodukter där tänker jag max två dagar mer än det skrivna datumet.
Serri
8 februari, 2022 kl 07:05Mjölkprodukter håller oftast en vecka efter bäst före
Johan
26 februari, 2013 kl 17:08Bäst före, inte giftig efter står det ju. :-)
Skidåkaren
26 februari, 2013 kl 22:24”Bäst före” är en rekommendation. ”Sista förbrukningsdag” är alltid sista förbrukningsdag, för därefter kan mängden mikrober i maten stigit till en nivå som kan göra dej sjuk. Sista förbrukningsdag används på mjölk, yogurt, kött, charkuterier osv.
Hälsn. Skidåkaren (som arbetar i livsmedelsindustrin)
Anna
26 februari, 2013 kl 23:27Fast min mjölk har ”bäst före”. Och funkar bra mycket längre än det datum som anges. Kött skulle jag inte tulla en minut på dock :)
Andreas
27 februari, 2013 kl 08:43Håller med flera ovan…Bäst före betyder inte sämst efter…;)
Hägglöf Åkerström Eva
12 augusti, 2022 kl 07:16Har vitaprana spirulina pulver från november 2019 som heller inte tappat färgen som jag testar nu i näringsdryck. Idag är det augusti 2022. ;)