Aktuellt

Bäst före?

2013-02-25 11.21.33

Inspirerad av gårdagens geggamoja dammade jag av burkarna med hampaprotein och spirulina till dagens återhämtnings-smoothie. 

Kikade på bästföre-datumet, men bara med ena ögat. Ville liksom inte veta. Det är ju dyra grejer det där.

Okej. Hampaproteinet gick ut i november och spirulinan någon gång 2011. (Mjölken var  bara från förra veckan…)

Fast jag är för snål för att kasta. Mixade ihop. Gammalt som gammalt liksom. Och än har magen inte protesterat.  Frågan är vad som händer efter bäst-före-datum? Om det blir otjänligt eller bara tappar smak/funktion?  Det känns ju så torrt att inget borde hända. Färgen hade den i alla fall inte tappat!

Någon som vet?

10 Kommentarer

  • Svara
    Lotta
    25 februari, 2013 kl 23:08

    Bäst före är just det, BÄST före, vad de vågar garantera. Ingenting som säger att det blir sämre efter, i varje fall inte speciellt fort, och även om det börjat att inte vara ”bäst” längre är det oftast låååångt till ”inte särskilt bra att äta”, och ännu längre till att bli dåligt. Bäst före är en rekommendation. Speciellt sådant som är torkat och inte färskt från början.

  • Svara
    Ingmarie
    26 februari, 2013 kl 06:45

    Jag tror mest det handlar om att det ”tappar effekt”. Och som sagt var, det heter ”bäst före”. Har mycket svårt för att tänka mig att du skulle bli sjuk av det.
    Om det luktar och smakar som det brukar så hade jag kört på. :-)

  • Svara
    Johanna
    26 februari, 2013 kl 08:55

    Brukar också kunna vara så att pulver blir svårare att lösa upp i vätska efter bäst-före, men farligt är det nog inte :)

  • Svara
    pernillabredolt
    26 februari, 2013 kl 08:58

    Det är ju inte direkt så torrvarorna är sämre 1:a december än 30 november om de har månadsstämpel. Känner mig inte så väldigt petig med ”bäst före datum” förutom på produkter som innehåller mjölkprodukter där tänker jag max två dagar mer än det skrivna datumet.

    • Svara
      Serri
      8 februari, 2022 kl 07:05

      Mjölkprodukter håller oftast en vecka efter bäst före

  • Svara
    Johan
    26 februari, 2013 kl 17:08

    Bäst före, inte giftig efter står det ju. :-)

  • Svara
    Skidåkaren
    26 februari, 2013 kl 22:24

    ”Bäst före” är en rekommendation. ”Sista förbrukningsdag” är alltid sista förbrukningsdag, för därefter kan mängden mikrober i maten stigit till en nivå som kan göra dej sjuk. Sista förbrukningsdag används på mjölk, yogurt, kött, charkuterier osv.

    Hälsn. Skidåkaren (som arbetar i livsmedelsindustrin)

    • Svara
      Anna
      26 februari, 2013 kl 23:27

      Fast min mjölk har ”bäst före”. Och funkar bra mycket längre än det datum som anges. Kött skulle jag inte tulla en minut på dock :)

  • Svara
    Andreas
    27 februari, 2013 kl 08:43

    Håller med flera ovan…Bäst före betyder inte sämst efter…;)

  • Svara
    Hägglöf Åkerström Eva
    12 augusti, 2022 kl 07:16

    Har vitaprana spirulina pulver från november 2019 som heller inte tappat färgen som jag testar nu i näringsdryck. Idag är det augusti 2022. ;)

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.