Aktuellt

Julmat!

I morgon är det dags. Julbordet Allan står och väntar. Men jag är inte jättesugen. Julbord är inte riktigt min grej, även om det finns några godbitar. Så här:

Jag gillar sill i måttliga mängder. Men den är oftast för söt. Måste kväva den i potatis för att göra den mindre skarp. Har därför lyckats förhandla in potatis i det skånska julbordet, där den från början inte alls hör hemma.

Lax är gott, det kan jag frossa i. Men ingen gravlaxsås, den är sliskig som attan. Lite mer potatis så blir det bra. Med mosat smör i.

Ål. Detta skånska påfund som skåningarna gärna får behålla för sig själva. Den är typ som lutfisken jag är uppväxt med. Den ska finnas där men ingen tycker det är gott…

Prinskorv och köttbullar. Fascinerar mig att värsta tisdagsmaten får sån framskjuten plats på en av årets största högtider. Men köttbullar är gott, i alla fall om de är hemmagjorda.  Såklart med potatis till. Med smör i. Undrar hur skåningarna överlever utan den där potatisen… Korven lämnar jag till barnen.

Julskinka. JA! Placerar sig faktiskt som god tvåa på listan över den mat jag faktiskt vill äta på julafton. Julskinka med senap och äppelmos (en klick av varje och kladda ihop), tillsammans med katrinplommon och… *tadam*… potatis med smör… Eller kanske ännu hellre på en tunnbrödmacka med smör.

Rödkål, brunkål, brysselkål och all möjlig kål göre sig inte besvär. Inte julmust heller för den delen.

Och sen var det den där maten som toppar min lista. RISGRYNSGRÖT. Fick jag bara välja en sak från julbordet så vore det den! Med mjölk, kanel och socker. (Ordet saftsås finns inte ens i mitt vokabulär.)

När det gäller julgodis så håller jag mig till Rocky Road, chokladtryffel och knäck (med mandlar i). Skulle en Aladdinask mot förmodan anfalla mig är det bara Trillingnöten som duger. Möjligen Gräddnougaten också.

Dessutom vill jag knäcka miljoner valnötter och äta lika många clementiner.

Sen är jag nog mätt.

Vilka är dina favoriter på julbordet?

14 Kommentarer

 • Svara
  anneliten
  23 december, 2012 kl 18:49

  Brysselkål. Bäst av allt. Ock ostarna. Mogen Brie. Äkta engelsk Stilton. Mammas hemmagjorda knäcke. Resten vill jag egentligen inte alls ha. men vad gör man inte när man nu råkar vara väluppfostrad (?) och inte vill såra dem som lagat maten.

  • Svara
   Anna
   23 december, 2012 kl 21:09

   Ost? På julafton? Vi är nog inte från samma landsände :)

 • Svara
  Lina
  23 december, 2012 kl 18:56

  Jag är inte något stort fan av julmaten, ägg blir mitt svar! :)

 • Svara
  Em
  23 december, 2012 kl 19:58

  Ålen hör inte hemma, den är snart utdöd…

  Jag säger måste till brysselkål, skinka, sill, ägg, rå rödkålssallad, risgrynsgröt och saltlakritskola… :)

 • Svara
  Johan
  23 december, 2012 kl 20:40

  Jag hade lätt överlevt ditt julbord. :-) Jag är ju inte född skåning.
  Hoppar dock knäcken.

  • Svara
   Anna
   23 december, 2012 kl 21:10

   Är du inte skåning? Nu chockar du mig på självaste lilllejul :) Var kommer du ifrån?

   • Svara
    Johan
    23 december, 2012 kl 23:00

    Botkyrka. Med en morfar ifrån Ångermanland, mormor ifrån Österlen, farfar ifrån Värmland och farmor ifrån Östermalm. Ingen inavel här inte. :-) Flyttade ifrån Huddinge när jag var fem, ner till Skåne.

 • Svara
  pernillabredolt
  23 december, 2012 kl 20:41

  Jag gillar inte julbord. Vi är inte så många i min familj så vi köper det vi tycker om. Brukar ha en stor god sallad, lax, grönkål, skinka (gillar inte jag), räkor, ägg, hembakat bröd och ost typ. Inga köttbullar, Jansson, prinskorvar, syltor, konstiga kålsorter, sillsallader och annat krams typ risalamalta och så.

 • Svara
  Suzan
  23 december, 2012 kl 21:00

  Som vegetarian är det i princip potatis jag äter men i år ska vi testa en vegoskinka :) hemma hos mamma i mellandagarna kommer det riktiga julbordet och då blir det morotsbiffar, fiskfri Jansson, rödbetssallad o så POTATIS såklart ;)

 • Svara
  Sara
  23 december, 2012 kl 22:44

  Julbord är inte heller riktigt min grej. För stabbigt och för sött. Några bitar av morfar löksill slinker ner och lite skinka. Sen går jag all in på mormors pressylta (som jag tagit över tillverkandet av). Ge mig den med rödbetor och jag klarar mig.

 • Svara
  Lotta
  23 december, 2012 kl 23:13

  Jag älskar sill, det är det bästa med julbordet. Vi gör bara egen sill och har valt våra favoriter, asiatisk sill, svartvinbärssill, saffranssill och en örtsill. Laxen står oxå högt i kurs, och min egengjorda Jansson. Grymt förtjust i http://www.ica.se/recept/bonsallad-med-lonnsirap-och-chevre-554137/ som vi har gjort i flera år till både jul och påsk – mums!

  Skinkan är god, men jag behöver den inte på själva julbordet, då äter jag den hellre som i kväll när den är nygriljerad, på en julknäcke smörgås med stark senap på. Köttbullar, självklart hemmagjorda, och prinskorv av god kvalitet, helst med en klick rödbestsallad är gott, men inte huvudsaken.

  Långkål tycker jag oxå är fantastiskt gott.

  Risgrynsgröt gillar jag oxå, men det tillhör inte julbordet hos oss.

  Godaste julgodiset är chokladkolor med saltlakrits men äter gärna hemmagjorda tryfflar och rocky road oxå, och massor av frukt förstås. Köpt choklad som aladdin eller liknande rör jag inte, det är ingen favorit annars heller, och på jul, när det finns hemmagjort lyxgodis så har det inte en hans.

 • Svara
  Ingmarie
  23 december, 2012 kl 23:52

  Halländsk grönkål med mycket grädde. :-)

 • Svara
  elinaeels
  24 december, 2012 kl 01:34

  Potatis hör väl inte till festbordet! Men däremot (som ovanstående talare) GRÖNKÅL som är det bästa på julbordet! Mammas hemmalagade! Ja, jag är också hallänning

 • Svara
  Gert
  24 december, 2012 kl 12:23

  Det mesta på julbordet gillar jag.Dock inte jansson eller rökt ål.Inte löksill heller.Det värsta med julbordet är att magen brukar kännas tre nummer för liten när jag har ätit färdigt.
  God jul och Gott nytt år önskar jag er alla.:)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.