Aktuellt

Funbeat

image

Jag registrerar min träning på Funbeat. Mest för att det är kul att gå tillbaka och jämföra mellan åren, se hur man tränat och hur träningsformerna varieras. För att kunna hitta logiska samband mellan träning och skador, eller helt enkelt bara för att tävla med maken och gamla arbetskamrater i antal minuter…

Men det finns ett problem. Och det är hur man ska lyckas vara konsekvent. Vad ska registreras och vad hör till vardagsmotion? Det är naturligtvis inget problem om man inte är siffernörd. Som har svårt för luddiga gränser och vill ha en exakt siffra på allt. (En nypa salt, vad är det? Ge mig teskedar, kryddmått och gram. Annars förstår jag liksom inte).

Anyway. Här är mina jobbigaste problem:

Ska man regga inklusive eller exklusive stretch?
När jag springer reggar jag aldrig stretchen efteråt, när jag går på pass räknar jag tiden inklusive stretch. ( Å andra sidan… hur ofta stretchar jag egentligen efter löpning???)

När ska man stanna klockan?
I vilan mellan intervaller? Rödljus? Kisspauser? Paus för kartläsning eller energipåfyllning? Jag stannar den aldrig i vila mellan intervaller. Tycker den liksom hör till passet. Men kisspaus, energipåfyllningspaus, rödljus och kartläsningspaus får inte ingå i passet. Stopp på klockan.

Vilken träning “räknas”?
Får man regga promenad? Eller cykling till tåget? Avslappningsyoga? Stretch? Har någon slags idé om att man åtminstone måste vara ombytt för att det ska gillas. Fast snacke-promenad reggar jag aldrig. Skulle jag mot förmodan gå Power Walk kanske det kunde räknas. Men det är hypotetiskt, det händer liksom inte. Promenerar jag gör jag det för att prata och smygkika in i folks kök. Inte för att träna, då springer jag…

Och om man reggar yoga där sista 10 minuterna innebär avslappning i ryggläge, borde man då inte få regga “raklång på soffan”?  Om man då är ombytt vill säga…  Fast jag reggar ju naturligtvis yogan men inte soffan.

Om passet innehåller dötid?
Om ett sextiominuters pass innehåller 15 minuter av instruktioner, ska jag regga 60 eller 45?

Om GPS:erna visar olika?
Om jag springer tillsammans med någon och min gps visar längre sträcka än min kompis gps, vems distans ska vi regga? Ska jag ta min, efter som det är den jag alltid går efter? Ska jag ta min kompis värde för att inte riskera att överskatta distansen? Ska kompisen få springa lite längre så att vi får samma värde…

Snart nytt år. Kanske dags att börja rensa lite i mina inkonsekventa registreringar och bestämma mig för en smart registrerings-plan. Fast då kommer jag ju inte kunna jämföra med tidigare år…   Lika bra jag fortsätter vara inkonsekvent. I alla fall ett år till…

Hur gör ni?

15 Kommentarer

 • Svara
  Frida
  27 december, 2012 kl 18:58

  Ska man regga inklusive eller exklusive stretch?
  Exklusive. Om tvingats (med våld och hot osv.) gå på ett ”pass” så stannar klockan när passet är slut (dvs. innan de lugna stretchsångerna börjar)

  När ska man stanna klockan?
  I vilan mellan intervaller? Nej intervallvila är en del av träningspasset. Rödljus? Ja, rödljus ingår inte i träningspasset. Kisspauser? Ja (samma motivering som tidigare) Paus för kartläsning eller energipåfyllning? Beror på: om det ingår i träningspasset (orientering, träning på kostintag under arbete vilket iofs helst bör ske i farten – stanna inte klockan. Vilse på kartan på semestern o.dyl. stanna klockan)

  Vilken träning “räknas”?
  Får man regga promenad? Nej för helvete! Eller cykling till tåget? Ja, om tåget ligger mer än 40min bort och snitthastigheten på cyklingen är mer än 25km/h. Avslappningsyoga? NEJ Stretch? NEJ

  Om passet innehåller dötid?
  Om ett sextiominuters pass innehåller 15 minuter av instruktioner, ska jag regga 60 eller 45? 45 givetvis!

  Om GPS:erna visar olika?
  Ingen GPS, inget problem.

  Så gör jag, och detta är konsekvent. Vid avvikelser krävs en förklaring, t.ex. ”egentligen 60 min på banan men sista 10 min var stretch”

 • Svara
  Uppochhoppa
  27 december, 2012 kl 21:42

  Tänk att jag som är så tokig i att tävla inte orkar hänga på funbeat. Det är nåt med tvånget att regga – rädslan (nåja – men nu har ju du ägnat ett helt inlägg åt den så…) att det blir fel, att ha ett till moment att utföra.

  Det som är fantastiskt att se är ju staplarna när året är slut, om man nu hållit i ett år. Det är coolt, men ändå lyckas jag aldrig hänga i. Så nö, jag har inga svar. Intervallvila tycker jag hör till pass dock. Och stretch som är inkluderad på pass så som funktionell styrka, men kanske inte på spinning… hm – logiken i det hjärnan? Nä. Jag lägger ner. Som sagt,.

 • Svara
  Malin
  27 december, 2012 kl 21:51

  Jag brukar bara regga ombytta aktiviteter. Är dock inte helt konsekvent heller. Det har hänt att jag reggat promenader – när de är ett substitut för annan träning jag inte kan göra, som t ex nu när jag är skadad och inte kan springa eller åka skidor. Yogan reggas hos mig, men oftast med avdrag om det är lång avslappning på slutet. Likaså gör jag avdrag på ”konstiga” aktiviteter som t ex fjällvandring, eller paddling, där man kan va igång många timmar per dag. Då räknas som mest 3 timmar, var på skalan det reggas beror på den faktiska håll-i-gång-tiden…

 • Svara
  Andreas
  27 december, 2012 kl 22:52

  Jag använder runkeeper. Tänker inte skaffa garmin. Tar det inte för någon exakt vetenskap utan använder de för att de blir ett komplett hjälpmedel i en apparat. Exporterar alla pass till datorn för backup. Ibland importerar jag på jogga.se när de är tävling tex. Funbeat stödjer inte gpx formatet så kan inte importera där. Importerar på strava ibland som är mer en cykelcommunity än löpning men har på sistone inriktat sig mot mot löpning med med löparapp osv. De har clean sajt med överskådlig statistik men för få användare.

 • Svara
  Löpning & livet
  27 december, 2012 kl 22:59

  Jag reggae alltid exklusive stretch, men stretchar jag tjugo min el mer så räknas det som eget pass. Promenader räknas inte dock. Inte ens om jag skulle vara träningsombytt men det är jag sällan när jag promenerar. Sträcka och tid utifrån min klocka och stopp vd rödljus mm. Intervallvila räknas dock in i passet.

  Har inte du skrivit ett inlägg om det här förut? Känns som att jag skrivit det här hos dig en gång förut. Men jag kan ha drömt det också :)

  • Svara
   Marina
   27 december, 2012 kl 23:13

   Vad är det för sida? Kostar det något att använda det? Tränar väldigt bra nu, men efter nyår är det hårdträning som gäller :) kolla gärna in min blogg och tyck till :) skulle vara väldigt roligt att få respons från dig

   • Svara
    Anna
    27 december, 2012 kl 23:47

    funbeat.se. Alldeles gratis. Kollar gärna in din blogg om du berättar var den finns :)

  • Svara
   Anna
   27 december, 2012 kl 23:46

   Haha, det är möjligt att jag har. Är det ett tecken på att man bloggat för länge eller helt enkelt börjar bli senil? Eller att man aldrig blir klokare. Kissepauserna har jag nog bloggat om. Men det är när två gps:er visar olika var liksom ett nytt dilemma…. det var nog mest det jag hakade upp mig på nu senast. Vad fasen ska jag regga liksom?

   • Svara
    Lotta
    30 december, 2012 kl 01:16

    Jo, du har bloggat samma förut. Och det var nästan exakt samma frågeställningar då med.. ;)

    • Svara
     Anna
     30 december, 2012 kl 08:59

     Haha, jag dör! Det är bra ni har koll på mig. Läste i tidningen att man ska motionera mer om man har dåligt minne, så det är väl det jag får göra… :)

 • Svara
  Sofia
  27 december, 2012 kl 23:31

  Haha, fantastiskt underhållande att läsa att det finns andra som också funderar på såna här nörderier.

  För ungefär ett år sen så bestämde jag mig för att prioritera upp vardagsmotionen, så sen dess reggar jag också promenader och cykling till jobbet – men max en timme om dagen. För mig blev det ett bättre mått på total aktivitet (som just nu är viktigast) än att ha dåligt samvete över ”riktiga” träningspass som inte alltid blir av. Så länge jag bara jämför med mig själv så tycker jag att jag har hittat ett sätt som funkar bra, men jämför man med varandra blir det förstås knepigare.

 • Svara
  Västgötskan
  28 december, 2012 kl 12:26

  Jag är nog ingen äkta siffernörd, för riktigt så här mycket funderar inte jag.. ;-)
  Jag tycker man får regga vad man själv vill, promenader eller inte. Det viktiga är väl att man SJÄLV är konsekvent och inte byter fram och tillbaka själv? (Lättare att jämföra då menar jag). :-)

 • Svara
  Maria
  29 december, 2012 kl 12:37

  Jag tänker som så att jag reggar det som är viktigt, har jag ett behov av stretch så reggar jag stretch enbart för att det är mer troligt att passen blir av om jag reggar dem för det som inte finns på funbeat har inte hänt ;)
  Är det rehab som är viktigt ja då reggas det även om det sker oombytt, är jag på väg tillbaka efter en skada så kan promenader med superkorta jogginslag också reggas även om promenader i normalfall inte reggas. Vissa saker kan läggas in som noteringar istället för pass om det kan påverka formen ex pulkaåkning med sonen (att springa upp och ned för pulkabacken sliter en del på benen även om det är svårt att kalla det kvalitativ träning)
  Löpningen blir oftast endast den tid som klockan varit igång (och det är alltid min egen klocka som räknas), därmed kommer intervallvila med men andra pauser kommer inte med. Det blir i och för sig lite inkonsekvent eftersom jag reggar all tid på gymmet även vilotiden som förövrigt är längre på gymmet än om jag kör hemma för är jag hemma känns vila som fusk ;).
  Tror det gäller att hitta det som fungerar för en själv och sen om det är 100% konsekvent eller inte det kanske inte spelar så jätte stor roll egentligen.

 • Svara
  svenssonemma2012
  30 december, 2012 kl 19:37

  Vad gäller yoga så måste jag å det bestämdaste säga att yogavilan definitivt är en del av yogaträningen. Det har med synen på träning att göra, men framförallt med synen på yoga att göra. Jag tränar ashtangayoga, vilket du också gör om jag kommer ihåg rätt? och där är ju vilan det man absolut inte ska slarva med! OM man har kort om tid/kroppen är trött – hoppa över ett par asanas men inte vilan! handlar om helhetssyn på kropp och aktivitet. Vilan i yogan är ju inte samma sak som soffhäng! Snarare ett sätt att se smidighet, styrka, avkoppling etc som olika sidor av samma mynt, nämligen välbefinnande och hälsa.
  Summan av kardemumman: jag reggar hela yogapasset på funbeat, dvs inklusive vilan. annars är det egentligen inte ett helt yogapass!

  • Svara
   Anna
   30 december, 2012 kl 21:13

   Klart jag reggar hela yogan, skulle inte komma på tanken att göra annat. Fast på samma sätt som avslappningen är en del av yogan borde ju stretchen vara en del av träningen…. oavsett om man spinnar eller springer…men som sagt. Man är inte alltid konsekvent :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.