Aktuellt

Meatfree monday och gröna ärter

Jag är förbryllad.

Meatfree monday är ju ett fint initiativ, att avstå kött en dag i veckan för att spara lite på miljön kan ju aldrig vara fel.

Det som förbryllar mig är folks reaktioner. Som att det skulle vara någon märkvärdigt, konstigt eller svårt att avstå kött en dag i veckan. Äter folk verkligen kött VARJE DAG?

Här hemma snurrar vi mellan lax, vit fisk, skaldjur, kyckling, veggo och kött. Rött kött blir det max en gång i veckan. Och det för husfriden, själv hade jag utan problem varit utan.

Jag älskar vegetarisk mat och det kan verkligen vara hur gott som helst. Att folk går omkring och tror att vegetarisk mat måste vara tråkig är verkligen synd, för det är inte sant.

Men när jag hör vad barnen får i skolan under sin ”KLIMATSMARTA VECKA” börjar jag förstå att folk tvivlar. Överkokta morötter och gröna ärter i allt.  Det blir liksom definitionen på vegetariskt. Då kan jag förstå att folk drar sig lite för det…

Tänk om de hade fått lite underbara ugnsrostade rödbetor istället.

14 Kommentarer

 • Svara
  a
  26 april, 2012 kl 16:25

  de som drar sig för öronen har ingen koll på veggomat. De tror att de är vanliga svenssonmaträtter som man bara tar bort köttet ur…

 • Svara
  /C
  26 april, 2012 kl 16:37

  Eller varför inte få upptäcka härligt goda och färgsprakande polkabetor och gulbetor? Hur svårt får det va?

 • Svara
  Therese
  26 april, 2012 kl 18:10

  Det där brukar jag också undra över. I nån av de halländska kommunerna föreslog en vänsterpartist för ett tag sedan att man skulle införa en köttfri dag per vecka i kommunens grundskolor. Det blev ramaskri. Folk reagerade som om han hade föreslagit att vi skulle hänga barnen uppåner i stortårna, slå dem med järnrör och hyvla bort huden med en slö osthyvel. Det verkade som om motståndarna trodde att barnen skulle lida allvarliga men och förmodligen dö i förtid om de inte fick en jättehög med kött till lunch varje vardag. Helt obegripligt för mig. Men det är nog som a kommenterar här ovanför – folk i gemen tror nog att veggo är svennemat utan kött, dvs typ makaroner och ketchup. För att hårddra det.

  Jag är också helt förvånad över kötthysterin. När jag åt fisk (OBS! olika slags fisk, olika tillagad) för femte måltiden i rad under träningslägret jag var på i helgen så var det en som kommenterade det med ”oj, blir du inte less på fisk?”. Själv hade han ätit köttgrejer fem måltider i rad, och när jag påpekade det verkade han först inte fatta likheten.

  Kött är tydligen kung.

 • Svara
  Lotta
  26 april, 2012 kl 18:23

  Som nån annan sa..om det erbjuds fullgoda alternativ är det helt ok. Blir det däremot veggoburgare fullproppad med GMO-soja föredrar jag den riktiga, näringsrikare burgaren any day of the week.

 • Svara
  Susanne
  26 april, 2012 kl 21:01

  Man måste bara komma ihåg att säga till på dagis om barnen åt många rödbetor dagen innan. Personalen brukar bli lite oroliga annars. Polkabetan är mycket bättre på så sätt :)

 • Svara
  Suzan
  26 april, 2012 kl 21:41

  Uppmanade till köttfri måndag hos mig och folk blev helt till sig ;)

 • Svara
  karin
  26 april, 2012 kl 21:57

  WORD! Måste bara få skryta om att LKPG kommun hade närodlatvecka. Barnen fick hjort (!), ekologiska morötter, stenungsbakat bröd (med lokalt odlad säd), ekologisk näruppfödd :-) mjölk mm. Häftigt tycker jag!

 • Svara
  Lotta
  26 april, 2012 kl 22:03

  Meatfree Monday har jag på ett sätt lite svårt att förstå, för om ”meat” betyder kött så är de flesta dagarna meatfree i vårt hem. ;) Själv brukar jag dock tolka ”meatfree Monday” som en veggo dag, dvs varken kött, fisk eller fågel platsar utan det ska vara vegetariskt – fast ändå fullvärdig, alltså inte bara äta sallad, eller kött, sås och potatis fast ta bort köttet. En sån dag (minst) i genomsnitt per vecka försöker jag få in, fast det kanske inte alltid blir på en måndag..

  Sedan, enligt vad jag läst mig till, så är väl griskött ”värre” för miljön än rött kött, och kyckling likaså. Fisk, från världsnaturfondens gröna lista, viltkött (synd att det är så begränsad tillgång), lamm och förstås helt veggo med linser och baljväxter som proteinkälla behöver komma mycket högre upp på folks listor på fläsks och kycklings bekostnad. Sedan är det ju groteskt att se hur folks köttkonsumtion gått upp över tiden, både att det ”ska” vara kött så gott som varje dag, och mängden kött i en måltid.. :(

 • Svara
  Ingmarie
  26 april, 2012 kl 22:49

  Jag har aldrig fattat det där. vad är liksom problemet???
  För mig är det kunnat vegodag varje dag och har varit i över 30 år utan några problem.
  Hoppas förresten Lottas köttburgare är fri från GMO soja för det är just de stackars industridjuren som blir mest matade av den skiten…

 • Svara
  Anna (orka mera)
  27 april, 2012 kl 07:40

  a – precis! Spaghetti och ketchup it is. Så tragiskt liksom!

  /C- polkabetor är så fina att man blir glad ända in i själen. Varenda barn hade älskat dem!

  Therese – mmm, konstigt det där! Att äta kött två ggr om dagen är helt normalt dock…

  Lotta – GMO var det än må befinna sig, i veggo eller kött, är ju ingen höjdare! Jag vill ha min veggo så oprocesserad som möjligt, precis som alla annan mat. Och köttet köper vi ekologiskt.

  Susanne – haha, jag har själv ringt sjukvårdsupplysningen i just detta ärende. Uppväxt på burk-rödbetor fick jag en smärre chock när jag för första gången åt riktiga…

  Suzan – :)

  Karin – heja Linköping! Låter underbart!

  Lotta – tror det finns mycket fördomar om både veggo och fisk som måste övervinnas innan folk börjar äta det. Synd för man missar ju en hel del smarrigt när man utesluter det.

  Ingmarie – jag tror det sitter i huvudet. Och det är kanske en övergångsfas innan man hittar sin repertoar av mat man kan laga. Så man kommer över spaghetti och ketchup-grejen… Hoppas i alla fall folk övervinner sin rädsla och testar runt lite mer bland köttfria alternativ!

 • Svara
  Uppochhoppa
  27 april, 2012 kl 09:19

  Skitkonstigt. Ett snyggt hotell i Sthlm (Nordic Light) kör meatfree monday och har fått massa skit för det. Man bara ”men vänta lite nu” – its a GOOD thing!

 • Svara
  Anna (orka mera)
  27 april, 2012 kl 13:40

  Uppochhoppa – ja man fattar det inte! Bra initiativ av dem i alla fall!

 • Svara
  Johanna Lans
  1 maj, 2012 kl 20:44

  Polkabetor? och allt vad ni snackar om??
  Nä du anna snart får du redgöra lite skumma råvaror i din blogg :P

 • Svara
  Anna (orka mera)
  2 maj, 2012 kl 07:18

  Johanna -haha. Polkabetor är som rödbetor fast randiga :) Jättefina. Annars är jag inte så skum i min mathållning tror jag…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.