Aktuellt

Lång time no lopp

På lördag är det säsongspremiär – Sydkustloppet 21 k. I regn och motvind. I sand och, enligt senaste rapporten, över nedfallna träd.


Sist det begav sig. Med strumpeband mot löparknä och en hejdundrande hälisättning!

Mitt senaste lopp sprang jag den 20 augusti. Ett decimerat Prinsens minne. 10 km, varav sista fem i smärta. Det var spiken i kistan för mitt löparknä. Därefter väntade ett långt uppehåll. Två månader total löpvila och efter det snackade vi 10 x 1 minut löpning. Tillbaka på noll.

Jag har hela tiden sagt att jag inte ska pressa mig under våren. Inte jaga pb, inte pusha det.  Jag ska se tävlingarna som träningspass. Inte offra hela veckan innan loppet på att vila mig i form, inte offra hela veckan efter på att återhämta mig. Jag ska springa på precis som det gällde vilket träningspass som helst.

Och det var ju lätt i teorin.

Med 3 dagar till start sitter jag här och planerar min träning. Jag kan inte träna si för då får jag träningsvärk, jag kan inte träna så för då får jag stumma ben. Och kan jag anmäla mig till en långcykling på söndagen, eller är benen helt slut då?

Inne i gamla tankemönster alltså. Känner att jag triggas i gång av tävlingsmomentet. Men jag måste behärska mig. Jag ÄR inte där. Det min kondition klarar, är för mycket för mina ben och framförallt mina fötter. Jag måste bromsa mig själv och inte låta tävlingsivern ta över. Min säsong börjar i augusti. Tidigast. Nu tränar jag bara.

Fatta det nu lilla tröga hjärna.

20 Kommentarer

 • Svara
  9kilofett
  25 april, 2012 kl 17:09

  Fattar inte hur man orkar springa så långa distanser som du gör. Bah. Blir inte huvudet uttråkat?

 • Svara
  Daniel
  25 april, 2012 kl 18:14

  Är det farten dina ben/fötter inte fixar?

  Annars är ju underlaget mestadels skonsamt och med tanke på motvind och strandstigar lär det ändå gå lite långsammare än på en snabb asfaltsbana. Beslutar du dig för att köra hårt kanske det inte är så farligt ändå? Bara en tanke!?

 • Svara
  Emelie
  25 april, 2012 kl 19:43

  Om du verkligen inte ska tävla, sätt en fart och håll den. Jag minns fortfarande mitt allra första lopp, du hade precis blivit min coach, jag hade precis varit skadad och jag skulle springa Skanör-Falsterbo. Hade bilder av dig och MaratonMia som dansade vid min sida och påminde mig om att det bara var ett träningspass och att jag inte fick dra på hela varvet runt! :) Jag kan leka bromskloss åt dig på lördag ;)

 • Svara
  Träningen och livet
  25 april, 2012 kl 19:48

  Anmäl dig till cyklingen så blir du tvungen att ta det lite lugnare.

 • Svara
  Västgötskan
  25 april, 2012 kl 19:55

  Nej du, det där har jag också funderat på. Är människan envis, eller bara dum…. :-P

 • Svara
  Anna (orka mera)
  25 april, 2012 kl 20:40

  9kilofett – nej då inte alls. Det är snarare så att man kommer in i en lunk kan hålla på hur länge som helst. Första milen är värst, sen pinnar det på :)

  Daniel – fötterna fixar inte farten riktigt, men dem bryr jag mig inte så mycket om, det är mest blåsor, även om det gör våldsamt ont. Eftersom jag inte varit springduglig så hemskt länge är jag dock rädd att lederna/musklerna inte pallar för några högre farter/kraftansträngningar. Med två löparknän i bagaget och ett New York till hösten är jag kanske lite feg, men jag vill inte trilla dit igen!

  Emelie – ska jag springa med dig i ett rep runt midjan? :)

  Träningen och livet – smart drag, får testa det…

  Västgötskan – kan bara svara för mig själv men…tjaaaa… envis OCH dum kanske :)

 • Svara
  Ingmarie
  25 april, 2012 kl 22:33

  Känner igen det där…. Undra om kropp och knopp NÅGONSIN kommer att vara synkade och jobba i samma banor? ;-)
  Men visst sprang du 3 mil bara för ett kort tag sen? Då grejar du säkerligen 21 km också. :-)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  26 april, 2012 kl 07:55

  Ingmarie – ja det är inte längden som är problemet. Det är farten. Måste göra något fel för fötterna protesterar big time! Så nog klarar jag distansen, men på en annan tid än vad som är roligt :)

 • Svara
  Nanna
  26 april, 2012 kl 08:35

  Det finns inget svårare än att ta det lugnt i samband med en skada. Jag vet det allt för väl, efter nästan ett år av problem med hälsenan har jag tvingats anpassa min träning och helt lägga ner löpningen tills vidare. Varje gång jag ser en löpare måste jag påminna mig om att jag inte får trots att jag längtar som en galning efter att få springa. Tycker du gör rätt som är lite försiktig, det kan ta tid att bygga upp kroppen igen, och med ett konkret mål i höst vore det ju dumt att riskera något.

 • Svara
  Em
  26 april, 2012 kl 08:51

  Ja, åtminstone mentalt! :)

 • Svara
  sara
  26 april, 2012 kl 14:03

  Jag tänkte köra en favorit i repris och intervalla mig fram. Alternativt lulla på i långsamt tempo. Want to join?

 • Svara
  a
  26 april, 2012 kl 16:23

  oh bara 2 dagar kvar. jag tror jag svimmar. men har man tränat i -15, regn, vind hela vintern borde man klara av lördag… frågan är om man klarar av målet man satt upp :)

 • Svara
  Frk Nyfiken
  26 april, 2012 kl 20:00

  Åh, du har på dig Runningskirt från Lena och Susannes företag. ;-) Snyggt! Me like a lot! Har du de andra modellerna också? Folket i Umeå kollade konstigt på mig när jag sprang i min i höstas då jag var där och hälsade på. =)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  26 april, 2012 kl 22:21

  Nanna – jepp, vill verkligen inte riskera!

  Em – tack för att jag slipper dra dig. Inte för att du är så tung men jag tror ändå det hade blivit lite kämpigt :)

  Sara – låter som en fin idé. Problemet är att din lull-fart är min 100-metersfart :)

  a – ja nu är det bara plus 5 och regn. Som vilken sommardag som helst :) Vad har du för mål?

  Frk Nyfiken – har bara denna. En så länge. Fast en ny på väg… Stay tuned så får du se :)

 • Svara
  A
  26 april, 2012 kl 22:36

  Från Början var det 2h men har tatt typ 1.50 på träning med reservation för gps marginaler. En dröm vore väl 1.45 men tiden får bli det den blir viktigast är att klara av sträckan. Vilket inte bör va några problem.

 • Svara
  Anna
  26 april, 2012 kl 22:54

  Lycka till på lördag Anna! Men ååå vad sugen jag blev på att haka på, men jag ät i STHLM på träningsläger i helgen inför GBG varvet. Saknar dig på Yogan? Såg du att jag lagt upp en fem dagars Yoga Retreat på Karlaby kro i sommar. Kanske kan du och Fredrik följa med?
  Kram

 • Svara
  Anna (orka mera)
  27 april, 2012 kl 07:29

  A – Då siktar jag in mig på din rygg så drar du mig i mål tryggt och fint på 1.45! Deal?

  Anna – träningsläger låter ju inte heller så pjåkigt!! Inte stockholm heller för den delen :) Saknar också mig själv på yogan… Mitt kort gick precis ut och jag har inte kommit mig för att köpa ett nytt. Men det kommer, inom kort! Du har inte funderat på morgonpass förresten? Såg om Karlaby, låter underbart! Försöker övertala mannen….

 • Svara
  A
  27 april, 2012 kl 07:48

  Jag tänkte samma fast tvärtom! Erfarenhet av lopp i regn? Underlättar keps eller nått? Ska ju bli över tio grader så man vill inte ha massa kläder :s

 • Svara
  Anna (orka mera)
  27 april, 2012 kl 13:33

  A – keps kan vara bra om det regnar mycket. Annars brukar man inte påverkas så mycket av regnet. Det är värst före och efter. Jag plockar nog med mig hela garderoben och väljer på plats när jag känt hur de trelleborgska vindarna känns!

 • Svara
  Sara
  28 april, 2012 kl 08:40

  Du har alldeles för höga tankar om mig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.