Aktuellt

Tips inför träningsresan

429408_10150602862551748_634831747_9163925_1123271467_n

Det är många som åker på träningsresor nu och igår fick jag ett mail från Keron som efterlyste lite tips inför resan. Vad ska man packa med? Hur lägger man upp dagarna? Vad ska man tänka på?

Såklart är detta helt individuellt men så här gör jag:

Förberedelser:
Handsprit, handsprit och handsprit. Inför en resa är det ytterst olägligt att bli sjuk. Försöker sova lite extra och tränar lite mindre veckan innan. Jag vill ha fulladdade batterier och pigga ben när jag kommer ner. Trötta blir de tids nog ändå…

Glöm inte heller att boka massagetid till veckan efter du kommer hem…

Packning:
Eftersom det är tråkigt att tvätta på semestern tar jag med mig allt jag äger när det gäller underkläder och sportbh. Det tar liksom ingen plats.

Tränar man mycket ute kommer man att kunna återanvända kläderna mycket mer än man tror. Dels svettas man inte lika mycket, och dels luktar det inte lika mycket ute! Kläderna jag använder på gruppträningspass brukar gå att återanvända flera gånger om (det är då ni kommenterar på blogginläggen att jag har samma kläder hela dagen…).  När det gäller löpning vill jag dock byta kläder efter varje pass. Löpning luktar inte alls lika mycket hallon.  Ofta har man tillgång till schemat innan, så det är bara att bocka av vad man tror man kommer att träna och packa därefter, med ovanstående klädbytarbehovsanalys i bakhuvudet. 

Beroende på väder får man sen välja om man ska köra kort, mellanlångt eller långt på ben och armar. SMHI är beroendeframkallande och man kan inte kolla prognosen för ofta inför resan. Så man slipper bära med sig för mycket. Ofta räcker kort/kort att träna i, men ett längre alternativ kan vara bra som överdrag eller ifall det blir sämre väder någon dag.

Vardagskläder – så lite som möjligt. På de resor jag varit på går de flesta omkring i sköna kläder snarare än snygga och piffiga. Ingen vill ha högklackat efter en 20 km –runda.  Tiden i vardagskläder är max ett par timmar om dagen. Ofta byter man om från smutsiga träningskläder till rena. Tiden efter ett pass är mest en uppladdning inför nästa och eftersom alla är där för att träna är det ingen som tittar konstigt på en för att man går och handlar i tights. På vardagsklädesbiten finns stora utrymmen att tjäna i väskan.

Nötter. Nödproviant. Kommer alltid till användning. I väntan på flygbussen. Mellan passen. Under passen. Nattamat. Ju mer ju bättre. Kan liksom inte bli för mycket. Utöver detta brukar jag ha lite bars och sportdryck med ifall det vankas långpass.

Såklart all teknisk utrustning. Garmin. Telefon. Dator (i alla fall om du bloggar). Glöm inte pulsbältet, det gjorde jag… Sladdar och allt som behövs för att få över bilderna i datorn.

Skor. Gärna två par löpskor. I år missade jag och tog ett par löpskor och ett par inneskor. Behövs inte. Inne tränar man inte… (och gör man det funkar löpskorna).

Skavsårsplåster, ICEPOWER eller liniment.

Dagarna:

Att planera dagarna är halva nöjet. Det är lätt att gå ut hårt och krokna. Av erfarenhet vet jag att om man börjar lite lugnare orkar man tuta på hela vägen i mål. Vet du med dig att du inte riktigt är i form (efter skada, förkylningar etc), satsa på att variera träningen så mycket som möjligt så du inte trillar dit på en ny skada. Själv valde jag bort morgonjoggen pga detta och körde yoga istället, och max ett löppass om dagen. Passa på att prova allt roligt som erbjuds. Gärna mycket funktionell träning och bålstyrka för att komplettera den ganska ensidiga löpträningen.

Jag brukar träna hårt på förmiddagen. Äta lunch och vila ett par timmar i solstolen, eller på glasscafét, för att sedan träna lite till kring 16-17 tiden. En brakmiddag och en god natt sömn på det sen är man redo igen!

Och glöm inte att äta. För att få ut så mycket som möjligt av resan behöver du energi. Du har inte betalt 10000 för att inte orka genomföra passen! Se till att tanka på så du orkar rocka. Från start till mål. Från måndag till söndag.

ÄT, NJUT, TRÄNA. Så enkelt är det. Och kolla inte jobbmailen. Den finns kvar när du kommer hem…

5 Kommentarer

 • Svara
  Keron
  21 mars, 2012 kl 16:35

  Tack så hemskt mycket! Klockrent!!

 • Svara
  Träningen och livet
  21 mars, 2012 kl 21:28

  Perfekt beskrivet. Jag hade träningskläder på mig nästan hela tiden på min resa. Inför sista kvällen med gänget funderade de andra tjejerna på vilken klänning de skulle ha på sig. Jag hade bara en klänning med mig, inget att välja på med andra ord.

 • Svara
  Helena
  21 mars, 2012 kl 23:48

  Vad bra tips! Nötter och att äta lite mer kanske. Samt inte packa för mycket vardagskläder. Jag är ingen van träningsreseresenär, men ska till Mallis om 2 v på cykelresa.
  Jag har fått ett gudomligt tips på din sida här tidigare angående löpartights (jag köper BARA Soc´s gerjor numera). Nu ”tjackar” jag din sida igen och undrar om någon av alla dina löparläsare, eller du själv, har tips på riktigt bra knäskydd för löpning. Jag har ett sargat knä efter 5 knäoperationer och ”kan” egentligen inte springa. Men jag gör det ändå nu, som komplement och som ”måste” då det ju ingår i tri-sprintarna :-D Men max 5-6 km till min stora sorg, för sen är det stopp och jag får ”betala” flera dagar efteråt oftast. Och som tävlingscyklist är det mindre lyckat… Kanske kan ett lämpligt knäskydd ändå ge lite stabilitet och värme så det blir mindre ömt/stötkänsligt. Har något otympligt gammalt sånt här ”Rehab”-tjohejsan (blått), som gör mer skada än nytta :-(
  Tack på förhand! Helena

 • Svara
  Anna (orka mera)
  22 mars, 2012 kl 15:24

  Helena – har bara sprungit med Rehband (vid förra löparknät) men tyckte det var störigt. Har inget annat tips tyvärr men hoppas mina läsare kan bistå :)

 • Svara
  Helena
  25 mars, 2012 kl 21:58

  Hej Anna! Tack ändå… De där Rehanden gör att det blir blodstoppning i benet :-( Men jag letar vidare alternativt ser om det finns något vettigt på de större kedjorna.

  Tackelitack :-D

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.