Aktuellt

Hunger

Dieter hit och dieter dit. Näringsämnen som sägs mätta bättre än andra. Har funderat lite och jag är rätt övertygad om att vi alla fungerar olika. Fredrik och jag är praktexempel på det. Äter vi av samma mat är det är lika säkert som amen i kyrkan att om han är mätt efteråt, så är jag hungrig. Är jag mätt, så är han hungrig.

Helt ärligt blir jag mer mätt av rostebröd, bregott och marmelad än av min grötfrukost. Står mig typ till midsommar på en sån frukost. Men jag undviker den ändå, av andra skäl.

När det gäller hunger och träning är jag också lite bakåfram. Man kan ju tänka sig att man borde bli hungrig av att träna. Rent logiskt alltså. Jag blir mätt när jag tränar hårt. Tränar jag lågintensivt blir jag tokhungrig, gärna mitt under passet. På vilodagar är jag hungrig hela tiden…

Hur funkar ni?

Och helt osökt kom jag in på åttiotalets bästa låt…

15 Kommentarer

 • Svara
  Susanna
  6 mars, 2012 kl 14:27

  Exakt samma sak som jag funderade på när jag vaknade. Körde ett löppass igår på lunchen och sedan bikram yoga på kvällen.. logiskt borde jag vara super hungrig när jag kom hem. Dock växer maten i min mun när jag tränar som mest.. men om jag har en lugn period så äter jag helst mest hela tiden. Ologiskt.. och osunt.

 • Svara
  emi
  6 mars, 2012 kl 15:31

  Jag tycker inte heller om att äta direkt efter hår träning.. Och gröt står jag mig bara på om jag knäckt ner ett ägg i den :P
  Alla funkar ju olika, ergo; alla måste ha olika sätt/saker att äta.

 • Svara
  Sofia - ett bättre du
  6 mars, 2012 kl 16:12

  Haha, jag vet. Ibland finns det verkligen ingen logik. Det där med gröt tycker jag är ett så himla tydligt exempel, känns som att ALLA snackar om hur mätt man blir på gröt och hur länge man står sig, jo tjena säger jag, äter jag en portion havregrynsgröt så är jag lätt hungrig en timme senare.

 • Svara
  Ellinor
  6 mars, 2012 kl 16:15

  Jag är som du. Om jag köra marathonträning går jag upp i vikt. Tränar jag för kortare distanser går jag ner. Så under vintern och grundträningssäsongen lägger jag på mig ett par kilo som försvinner under sommaren.

 • Svara
  Johanna
  6 mars, 2012 kl 17:39

  Jag fungerar som du ungefär. Efter hårda pass är jag inte alls hungrig (blir det först efter ett par timmar), men under lågintensiva pass (t.ex. långpass) kan jag bli hungrig mitt i. På vilodagar är jag också rätt så hungrig :)

 • Svara
  Anna
  6 mars, 2012 kl 17:57

  jag är exakt som du. Aldrig så hungrig som efter en grötfrukost, nästan så jag mår illa. Däremot naturell yoghurt och keso med bär, det funkar en halv dag. Konstigt. Hungrig mitt under långpass, maten i halsen hela kvällen efter hårt pass. Hungrig elva på kvällen, hungrig hela vilodagen. Dumt.

 • Svara
  Västgötskan
  6 mars, 2012 kl 20:45

  Känner verkligen igen det där med att man INTE är hungrig under hård/intensiv träning.
  Däremot under lite lugnare träning. Kanske för att man har mer tid att känna efter? Haha! ;-)

 • Svara
  SuperSHEro
  6 mars, 2012 kl 22:13

  Jag har en förmåga att inte känna hunger. Blir liksom sällan hungrig. Kan lätt gå en dag utan mat. Sur och grinig blir jag förstås, men inte hungrig. Detta är ju självklart ingen bra egenskap så ”matklocka” blir min räddning! Tvingar mig att äta även om jag är hungrig eller ej. :)

 • Svara
  Sara
  6 mars, 2012 kl 22:27

  Jag tror på att protein mättar bra, jag blir också hungrig efter bara grötfrukost. Kompletterar jag med ägg eller kalkon så funkar det fint.
  Det finns studier som undersökt om träning stimulerar eller tar bort aptiten. Det är individuellt (som alltid…), men de visar hård träning ger minskad aptit hos många ett tag efter träningen.

 • Svara
  mia
  6 mars, 2012 kl 22:33

  Mitt i prick – precis vad jag går och tänker på hela dagarna! Jag kan utan överdrift säga att jag är konstant hungrig. Äta kan jag göra jämt. Om jag bara tillåtit det. Jag tränar så mycket jag kan (dvs medelmåttigt) med för tillfället mycket löpning, men tycker inte att jag borde behöva äta SÅ mycket som jag gör. Fast efter några års konstant hunger har det nog blivit ett hjärnspöke istället, hjärnan kan ju som vi alla vet styra alldeles för mycket.
  Havregrynsgröt till frukost ja, fast med både frukt, nötter och 2 skivor rågbröd till, då kan jag hålla mig 2-2½ timme. Max. Hungern knäcker mig.

 • Svara
  Ingmarie
  7 mars, 2012 kl 04:28

  Visst är vi olika men ändå inte…Att du blir hungrig av lågintensiv träning och ohungrig av hårdare är helt normalt och så de flesta funkar. :-)
  Jag lägger till lite mer protein i gröten (tex. tofu) och då blir det genast mycket bättre! Testa!

 • Svara
  Anna (orka mera)
  7 mars, 2012 kl 08:21

  Haha, jag verkar ju helt normal! Då måste det vara Fredrik som är onormal…

  SuperSHEro -jag känner faktiskt en till som aldrig känner hunger och som kan glömma bort att äta. Det känns ungefär lika främmande för mig som att glömma att vakna på morgonen :)

 • Svara
  Angelica - Mot min smala lycka!
  7 mars, 2012 kl 10:03

  Exakt så är det för mig med!

 • Svara
  Malin
  7 mars, 2012 kl 11:41

  Hehe, har gått och funderat på samma sak, och skrev faktiskt ett inlägg om gröt förra veckan. Jag är konstant hungrig känns det som! Har testat en app som bantarna på jobbet använder (ShapeUp) bara för att se om jag äter normalt i förhållande till hur jag tränar. Kom fram till dels att jag borde bli en fetknopp om appen stämmer, dels att jag äter mer protein och fett men mindre kolhydrater än appen tyckte att jag ”bör”. Så ur det perspektivet borde jag ju verkligen inte vara konstant hungrig… Men det är jag, och har alltid varit.

 • Svara
  Cia
  9 mars, 2012 kl 17:51

  Hm. Jag är sån att ju hårdare, mer och intensivare jag tränar – desto hungrigare blir jag. Tränar jag inte blir jag inte hungrig alls, utan tappar aptiten. Så jag måste nog träna för att överleva. Tror jag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.