Aktuellt

BRÖD!

Att säga BRÖD är nästan som att svära, så här i LCHF-tider. Men jag är inte rädd för bröd. Inte så att jag äter 6-8 skivor om dagen som livsmedelsverket förespråkar, men en skiva om dagen blir det oftast.

Har man inte tiden att baka själv är får man förlita sig på bröd som andra bakat, och att välja bland dessa är allt som oftast en djungel. När jag har kost-kurser upplever jag just val av bröd som det i särklass snårigaste området för folk. (JASSÅ ÄR INTE LINGONGROVA NYTTIGTT???). I butikshyllorna trängs bröd med det ena nyttiga namnet efter det andra, fastän namnet inte alls behöver motsvara innehållet i produkten. Ett lingongrova är ju som bekant allt annat än grovt…

När jag väljer bröd kollar jag efter tre saker:

1) Läser på raden “varav sockerarter”. Om antal gram är mer än 4-5 g/100 g låter jag brödet ligga kvar på hyllan. Lingongrova ligger på 9 g/100 g.

2) Läser innehållsförteckningen och letar efter fina ord som surdeg, kärnor, korn, frön.

3) Läser samma innehållsförteckning och hoppas slippa se E-nummer, medel och konstigheter.

Jag kan stå i brödhyllan i 10 minuter ibland. Mina deltagare på kost-kurserna tycker inte det är lika spännande som jag. Då har jag gett dem en grov riktlinje att gå efter:

Undvik Fazer (massa skit i) och satsa på Södervidingebagaren som allt som oftast har riktigt bra bröd.

Igår fick jag tillfälle att testa 4 nya bröd från Södervidingebagaren: Chiabröd, Pumpabröd, Italienskt lantbröd och lingonbröd.

IMG_8459

Lantbrödet gick väl inte riktigt igenom min kontroll-lista med avseende på hela kärnor och surdeg. Det är ett vitt bröd som funkar som lördagsgott men jag äter det inte som vardagsbröd, då vill jag ha lite mer mat och långsammare kolhydrater.

Övriga bröd gick igenom besiktningslistan utan anmärkning, och var alla väldigt goda! Dock hittade jag inga lingon i lingonbrödet…

Tycker det är vrålkul med Chia-brödet. Så nytänkande att jag blir alldeles glad. Chiafrön är ju liksom hett-hett. Det nya svarta liksom. Smart tänkt Södervidinge!

10 Kommentarer

 • Svara
  Jenny
  1 februari, 2012 kl 16:28

  Jag älskar bröd och skulle aldrig välja bort det! Bakar för det mesta själv eller köper surdegsbröd, men även andra sorter! Man behöver inte vara rädd för bröd…..gäller att välja lite bättre sorter bara. MEN jag äter även så kallade ”icke godkända” sorter som tortilla, tunnbröd mm. Varför inte? Jag tycker ju det är gott och med vettiga pålägg så blir det bra ändå! Håller med dig om att det blivit lite väl mycket skräck för bröd då det många gånger är ett mycket bra val av livsmedel t ex grovt bröd till maten istället för vit pasta eller ris!! Finns det något godare än nybakat och hembakat bröd? Jag kan väl säga så här att ner i min mage kommer det betydligt mer än endast en skiva bröd per dag…..betydligt mer:) och lika bra för det mår jag!

 • Svara
  soffan
  1 februari, 2012 kl 17:45

  Ja bröd alltså… Det är typ det godaste jag vet. Hade jag inte blivit tjock som en julegris på kuppen så hade jag kunnat leva enbart på bröd. Jag försöker dock vara lite försiktig, och hålla nere konsumtionen, och så tittar jag också efter ungefär samma saker som du när jag väljer :D .

 • Svara
  A
  1 februari, 2012 kl 18:08

  Eller bara jogga 40-60 mil fördelat på 5 dagar i veckan så kan man stoppa i sig vad som helst. Eller?

 • Svara
  Josefin
  1 februari, 2012 kl 22:34

  Vad härligt med lite tips att gå efter! Jag älskar oxå att gå i brödhyllan :) Älskar dock inte att baka..

 • Svara
  Ingmarie
  2 februari, 2012 kl 00:36

  Jag ääääälskar bröd och skulle bli deprimerad utan det. Tycker det har fått oförkänt dåligt rykte! Precis som potatis…
  Har dock inte sett just den sorten i 08;a land. Om jag köper blir det oftast Saltå. Finfina grejer!

 • Svara
  Linda
  2 februari, 2012 kl 14:02

  Du säger undvik fazer, massa skit i, men det är inga tillsatser (till skillnad från pågen som har flera Eämnen) samt att det är bara 4 g sockerarter i.
  Det må vara så att det inte är det bästa brödet och jag köper hellre från bra bageri men jag anser att Fazer är bättre än många andra märken.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  2 februari, 2012 kl 14:11

  Jenny – skönt att det finns fler som struntar i brödskräcken! Ät på du bara :)

  Soffan – haha! Du kan kanske blanda upp det med något annat så slipper du bli julegris, det är ju så 2011 med julegrisar :) Nu får du satsa på påsk-hare istället!

  A – eller…

  Josefin – inte jag heller. Men jag älskar när andra bakar och smakar gärna :)

  Ingmarie – gott!!!

  Linda – det är olika från bröd till bröd, många av Fazers bröd innehåller både emulgeringsmedel och förtjockningsmedel. Pågen har blivit mycket bättre på sistone, de var mycket mer skräp i dem innan.

 • Svara
  Helena
  3 februari, 2012 kl 08:52

  Jag älskar också bröd och skulle aldrig kunna tänka mig att leva utan det!=)
  Jag bakar dock i princip allt bröd själv, tycker helt klart det blir godast. Efter ett tag blir man så kräsen och tycker inte att ”köpebröd” är gott alls…=)
  Bakar alla slags bröd, beroende på hur mycket tid jag har. Har jag mycket tid blir det långsamjäsande surdeg. Har jag lite mindre tid något snabbare jäst-bröd. Och är det riktigt ont om tid (typ som en vanlig tisdagskväll när träningen är avklarad) då blir det bikarbonatbröd. Och det sistnämnda är något som jag verkligen vill tipsa alla om! Det är busenkelt! Behöver inte jäsa. Man bara tjoffar ihop alla ingredienser (blir en ganska så kladdig deg) och slänger i en brödform. Direkt in i ugnen (och under den tiden käkar man middag) och en timme senare har man färskt, hembakat bröd! Där man garanterat har koll på varje liten ingrediens!=)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  3 februari, 2012 kl 09:05

  Helena – önskar jag var så flitig! Det är ju onekligen godast, men jag har svårt att få till det i vardagspusslet. Men någon gång då och då borde man nog försöka satsa på!

 • Svara
  Michael Trädgårdh
  22 juli, 2016 kl 11:22

  Det vete som används i dagens bröd är INTE nyttigt .. det är samma vete som vi haft sedan 50-60 talet, tror jag. Innan dess hade vi det äkta vetet som var NYTTIGT.. men större ax med fler korn ger högre vinster ….synd, för bröd är gott, men tyvärr sällan nyttigt ..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.