Aktuellt

Not so smart phone

Uthållighet 2012-01-26Uthållighet 2012-01-26 (Funbeat)
Garmin vs Funbeat. Kilometrarna tickar fortare med Funbeats app (å andra sidan tog Garmins batteri slut efter fem…)

Har ofta undrat hur det kommer sig att vissa människor loggar sånna fina träningsresultat på Funbeat och sedan inte alls presterar i samma klass på tävling. De som gladeligen tränar i 4:30-fart men gör milen på 50 minuter i skarpt läge. Känns bak och fram för mig, som inte kan springa i närheten så fort på träning som på tävling.

Idag kan jag ha fått svaret…

Skickade ut Coach F på en löprunda med gps (Garmin 405) och Funbeats löp-app i telefonen.

På en 6 km-runda skiljde sig distansen åt med 700 meter och farten enligt Garmin landade på 5:38 min/km medan Funbeat visade 5:06 min/km.

Vilken glädjemätare!

25 Kommentarer

 • Svara
  A
  27 januari, 2012 kl 08:02

  Ush. Dåliga nyheter för mig som inte börjat tävla än. Använder inte funbeat men runkeeper. Frågan är om det är apparna som är dåliga på att mäta korrekt och ifall gpserna skiljer sig från telefon till telefon.

 • Svara
  tidfortrening - kristin
  27 januari, 2012 kl 08:27

  Interessant! Hmm..

 • Svara
  Ulrika
  27 januari, 2012 kl 08:42

  Känner igen det där. Men jag upplever att funbeatappen fungerar någorlunda ok i öppen terräng. Jag och äkta maken sprang en bit tillsammans, jag med funbeat för jag skulle springa kortare och han med garmin för att få exakt tidangivelse under sitt långpass. Det visade sig under de tre km vi följdes åt att funbeat markerade km bara några meter efter att garmin pipit till. Jag blev ärligt talat förvånad för jag har varit med om skillnader på 400 meter och det är inte kul…

 • Svara
  Sarah
  27 januari, 2012 kl 09:23

  Jag har testat tre appar. De mäter alla olika! Återstår att testa Löparappen. Vet man att det är Garmin som har rätt då?

 • Svara
  Johan
  27 januari, 2012 kl 09:25

  Shit vilken skillnad! Det var ju inte ens i närheten. Dessutom så är ju inte 6km särskilt lång sträcka.

 • Svara
  Anna
  27 januari, 2012 kl 09:30

  Det var intressant när man mätte Lidingöloppet i början av september förra året – med olika appar, med Garmin, Suunto och Polar och så klassiska cykelmätarsättet. Det skiljde massor, Garmin och Suunto var närmast men banan visade sig vara 400 m längre, vilket kan vara bra att veta när man planerar sin fart … En väl kalibrerad pod eller en gps är det säkraste, inte ens gps:en visar rätt om det är väldigt backigt eller om det är långt mellan mätpunkterna, eller i tät skog.

 • Svara
  anneliten
  27 januari, 2012 kl 09:41

  Jag springer bara med Garmin och det går sååå långsamt – nu vet jag varför :-) Ja, ja. Jag har upptäckt att Garmin inte mäter exakt heller. Om man till exempel springer samma runda flera gånger kan det skilja flera hundra meter på milen. Eller ta Lidingöloppet. Enligt min G sprang jag bara 2.8 mil trots att folk påstår att det är 3.4. Men jag gick i mål.

 • Svara
  mikael
  27 januari, 2012 kl 09:59

  Min Garmin är hopplös när det gäller att mäta rätt på bana. Svårt att hålla rätt fart på intervallerna då. Den diffar på ca 50 meter. Min kompis G funkar kanon.
  När vi springer ut på öppen gata igen mäter de lika.
  Hur kommer det sig?

 • Svara
  Suzan
  27 januari, 2012 kl 10:40

  Men vad irriterande!

 • Svara
  Andréa
  27 januari, 2012 kl 11:02

  Oj :) Jag sprang med garmin och mamma med runkeeper en gång och det blev nästan samma. Men det var iofs en kortare runda. Har löparappen(jogg/löplabbet) men har aldrig testat, men ska nog testa nu faktiskt!

 • Svara
  Josefin
  27 januari, 2012 kl 11:10

  det där var ju en jäkligt intressant upptäckt..

 • Svara
  Västgötskan
  27 januari, 2012 kl 11:19

  Oj… Vilken skillnad?! :-o
  ”Tur” att jag man använder Garmin då. Bättre åt det håller om man ska tävla, än att köra glädjemätare och sen bli besviken.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  27 januari, 2012 kl 13:15

  A-vet inte var felet ligger. Garmin är såklart heller inte exakt men jag tror den har en bättre gps än vad som finns i telefonerna. Sen tycker jag det är bättre att den visar för dåliga tider och att man blir glad på tävling än tvärtom :)

  Kristin – mmm. Ska testa fler gånger, det var allt lite kul!

  Ulrika – kul att läsa. Det kan ju vara så att gps:en i telefonen är mindre bra på kluriga förhållanden, men ok när det är öppet och fritt.

  Sarah – ingen är nog rätt, men jag inbillar mig att en klocka som är gjord med GPS-funktionen som huvudsyfte är bättre än gps:en i en telefon där den bara är en bi-grej. Garmin har visat fel för mig på båda sthlm marathon men där snackar vi 500 m på 4 mil, jämfört med 700 m på 5 km…

  Johan – nej, det var riktig illa. MEd risk för att bli riktigt ledsen över resultat på tävling sen!

  Anna – Lidingöloppet är ett par hundra meter längre. Så har det alltid varit oavsett gps. Garmin har också svårt emellanåt. Vid slussen under sthlm marathon visar den extremt roliga vägval, typ en sväng ut i vattnet :)

  Anneliten – fast jag upplever att den är ganska lia från gång till gång. Jag har en standardrunda som blir 8,34 km varje gång!! Däremot är makens garmin lite långsammare än min, och blippar ca 100 meter efter…

  Mikael – konstigt. Min och makens garmin är också i ofas med varandra.

  Suzan – ja riktigt!

  Andréa- meddela gärna hur det gick!

  Josefin – ja, jag har misstänkte det länge, men det var kul att få svart på vitt.

  Västgötskan – ja eller hur, roligare att bli glad än missnöjd!

 • Svara
  Johanna
  27 januari, 2012 kl 15:48

  Jag har gjort samma test med Endomondo och då var skillnaden 20 meter på en 12 kilometers runda (garmin visade längre och Garmin har jag testat i skarpt läge och den är väldigt exakt). Jag var mycket nöjd med resultatet och litar numera på endomondo, även om jag sällan orkar springa med appen då Garmin är betydligt smidigare :)

 • Svara
  Johan
  27 januari, 2012 kl 17:08

  När det gäller lopp så har jag fått förklarat att det beror på att de räknar från start till mål, kortaste sträckan längs bansträckningen. :-) Och att det nästan aldrig går att springa så, beroende på siksackande, dricksstoppen osv. Och på just maran så blir det rätt många meter extra.

 • Svara
  tidfortrening - kristin
  27 januari, 2012 kl 19:02

  Ser tilbake på mine Garmin resultat med pulsklokke, den viser iallefall exact samme på min faste 5 km løype. Skal teste ut med iPhone når snøen forsvinner..

 • Svara
  Andreas
  27 januari, 2012 kl 21:38

  Jag tror inte GPSen i smartphones är sämre i än i Garmins klockor. Däremot finns det säkerligen mjukvara runt chipet som funkar olika och i Garmins klockor är den mjukvaran säkert rätt bra, de hade inte kunnat sälja sina produkter annars.

  Däremot är klockan ljusår efter telefoner på att få fix från kallstart. Där fuskar telefonerna och använder cellpositionering utöver GPS. Idag tex fick jag fix med Endomondo i min iPhone på runt 5-10 sekunder. När jag springer med min 310XT kan det bli så att jag inte ens orkar vänta på fixen och att den kommer 500 meter från start.

  En annan faktor kan vara hur anterna är riktade. En telefon är säkert anpassad att vara i maghöjd vänd uppåt (så man får titta ner på skärmen) medans klockan är anpassad för att sitta på en arm.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  27 januari, 2012 kl 21:56

  Johanna – ja det var ju en försvinnande liten skillnad. Kul när det funkar!

  Johan – jo lite förklaras naturligtvis så, och lite med att gps:en tappar kontakt lite här och där. Som vid slussen. Kollar jag kartan där jag sprungit visar den ut i vattnet och där vet jag bestämt att jag inte sprungit :)

  Kristin – min är också så jämn från gång till gång. Du får rapportera när du testat iphonen.

  Andreas – tack för förklaring. Jag kan inget om sånt här bara gissar. Tycker Garmin hittar satelliter rätt fort om jag inte förflyttat mig runt halva jorden. Ibland får man dock vänta längre än tålamodet tycker är kul :(

 • Svara
  A
  28 januari, 2012 kl 15:50

  Googlat lite mer. Olika gps kvalitet i olika klockor och telefoner, tydligen stor skillnad på förra generationens garmin och de senaste. Men men absolut viktigast är att man springer öht och har roligt och där tycker iaf jag att teknlogin gör det roligare, motiverar och sporrar.

 • Svara
  Suzan
  28 januari, 2012 kl 16:42

  Hade problem med min app idag, den visade 8,6 km efter en kvart och efter 34 min (när jag var klar med min runda som i verkliga livet är 5,5 km visade appen 1,5 mil och tusen brända kcal!).

 • Svara
  Andréa
  28 januari, 2012 kl 20:53

  Jag testade igår. Enligt Garmin 9,3km och enligt löparappen 9,1km.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  29 januari, 2012 kl 08:12

  A – ja visst är det så! Sen är jag sån att jag hellre blir positivt överaskad av verkligheten än tvärtom. Men det verkar ju vara olika från telefon till telefon, från gps till gps och från gång till gång, så man får väl lära sig leva med det :)

  Suzan – haha, det var ju värre än min!

  Andréa – wow! Undrar vad det beror på att det slår så olika ibland och ibland inte. Ska nog bli gps-forskare när jag blir stor :)

 • Svara
  Ingmarie
  29 januari, 2012 kl 10:58

  Även min Garmin visar olika resultat trots samma sträcka. Därför jag kör så ofta på bara tiden. Och känslan. :-) Det viktiga är trots allt att jag får (och kan) kuta. :-)

 • Svara
  A
  29 januari, 2012 kl 18:53

  Beräknad förbränning av kcal däremot är ju ren gissning i alla enheter?

 • Svara
  Anna (orka mera)
  30 januari, 2012 kl 09:24

  Ingmarie – gör den? Min är nästan exakt samma varje gång! Tiden och känslan funkar ju alldeles utmärkt. Fast så vill man ju ha med sträckan i funbeat… nördigt javisst!

  A – det beräknas ju med utgångspunkt i din puls men jag tycker nog att det är rätt konstiga värden man får även där. Oftast glädjesiffror där med!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.