Aktuellt

Killar, tjejer och vikter

Det är märkligt hur killar och tjejer väljer vikter. Tänk Body Pump. Tänk Kettlebell.

Killen lassar på, förmodligen snäppet över sin förmåga, skakar, frustar och tokdör.

Tjejen tar en lätt vikt. För säkerhets skull. Orkar alla övningar, nätt och jämt svettig på ryggen.

Efter passet är killen slut och kryper hem. Tjejen dubblar med ett spinningpass.

Nu generaliserar jag, och det finns många undantag. Men varför vågar majoriteten av tjejerna inte lasta på?  Varför vågar de inte riskera att INTE ORKA hela vägen? Varför kör de inte så tungt när de ändå är där, att de inte orkar med ett pass till efteråt?

Effektivitet my friends.

På funktionella träningen i förra veckan ställde jag dem mot väggen. Jag är som bekant en flugviktare, knappt större än en tändsticksask. Tog den tyngsta kettlebellen på marklyften. 32 kg.

När tjejerna envisades med 16 kilo frågade jag rätt ut:

TROR NI PÅ RIKTIGT ATT JAG ÄR DUBBELT SÅ STARK SOM NI?

Då skrattade de och insåg fakta. De maskade.

Sen gick de och hämtade ett 20-kilosklot.

18 Kommentarer

 • Svara
  Viveca
  7 december, 2011 kl 15:41

  Sån tur att jag är en maskulin kvinna!! Brukar dubbla passen men orkar bara maxa det första passet. Därför har pulsspinningen fått lida några veckor. Men nu med min favorit låt så skippar jag pumpen innan :-)

 • Svara
  Coyntha
  7 december, 2011 kl 16:54

  Så sant Anna! Jag ska tänka på det nästa gång! Idag orkade jag inte mer än 16k kettlebels på passet! :(
  Kram

 • Svara
  Josefin
  7 december, 2011 kl 17:17

  Hahaha, jag hade behövt någon som dig på min axel många träningspass :P

 • Svara
  Suzan
  7 december, 2011 kl 18:33

  intressant!

 • Svara
  Annoula
  7 december, 2011 kl 18:45

  Bra inlägg!

  Jag för min del maskar lite på Bodypumpen innan kroppen har vant sig vid träningsformen igen… Men egentligen bara för att jag lätt gör fel och jag vill inte dra på mig skador!

 • Svara
  pilla
  7 december, 2011 kl 19:46

  Så sant så… jag är också en maskare, men vill inte träna med för tunga vikter heller då jag inte har något behov av att lyfta vråltungt även om jag kanske skulle orka.

 • Svara
  mia
  7 december, 2011 kl 20:03

  Mitt i prick! Fast det har nog också att göra med man inte vill ge upp. Man vill inte vara den som inte orkar hela vägen fram när ”alla andra” (maskare) gör det. Helt fel tänkt, men det är säkert många som tänker så.

  Gissa vem som ska lasta på så hon inte orkar hela vägen imorgon. Ditt inlägg är pepp nog!

 • Svara
  Sofia
  7 december, 2011 kl 20:09

  *gilla* på den :)

 • Svara
  BoelMaria
  7 december, 2011 kl 20:22

  Känner helt klart igen fenomenet! Fast samtidigt brukar tjejer – generellt – vara bättre på teknik och ta ut rörelsen bättre. Nästan varje gång jag är på gymmet ser jag en kille som står och ”gungar” med hantlarna och håller på att sabba ryggen samtidigt som de försöker pumpa upp sina biceps…

 • Svara
  mammaspring
  7 december, 2011 kl 21:31

  Känner igen mig själv till en viss del… Men jag är segare än de flesta killar jag känner. Har ingen explosionsartad styrka, men är som sagt seg… och det brukar ju heta att trägen vinner ;)

 • Svara
  Emelie
  7 december, 2011 kl 22:16

  Maskar nog ofta första passet med nåt nytt, men sen får det vara nog… :)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  7 december, 2011 kl 23:01

  Viveca – haha. Då ska jag inte byta ut den till i morgon med andra ord :)

  Coyntha – 16 är tung i många övningar. Jag snatchar ju inte precis 32 kg :)

  Josefin – då sätter jag mig på din axel i fantasin. Så kan du höra mig piska dig när du försöker maska :)

  Annoula – ja man får aldrig offra tekniken för vikten! Helt rätt tänkt!

  Pilla – men om man aldrig ökar, blir man aldrig starkare. Och för stark kan man aldrig bli :)

  Mia – kul att kunna peppa! Kör hårt!

  Sofia – tack!

  Boelmaria – sabba ryggen är dumt. Kvalitet först, sen lasta på!

  Mammaspring – jag är också seg och inte explosiv. Sen kan man ju bli seg på en tyngre vikt, efter hand som man blir starkare, om du fattar hur jag tänker :)

  Emelie – rätt inställning. Mer än ett pass ska man inte offra :)

 • Svara
  Västgötskan
  7 december, 2011 kl 23:29

  Du har så rätt!
  Jag försöker tänka på det och lägger på ett par kg mer än jag tror att jag klarar på pumpen. Blir det för tungt, går det ju faktiskt att ta av.

  Mest av allt inspirerar det när man ser andra tjejer/kvinnor/tanter som lägger på mycket. En äldre dam som jag ser med jämna mellanrum på passen har tokmycket vikt på och klarar det galant! :-)

 • Svara
  Henrik
  8 december, 2011 kl 09:21

  Dags för en kille att kommenter inlägget också :)
  Svårt det där utan att trampa någon på tårna, men jag håller med att de flesta kan lyfta mer än vad de tror. Hellre att det tar stop och man får sänka vikten än att klara hela övningen och veta att man kunde gjort bättre.
  Jag tror att också det är ganska många (även killar…) på gymmen som är ganska nöjda med att ha tagit sig dit och inte tänker så mkt på att ge 110% alltid. Är man inte trött efter 45 min har man inte jobbat tillräckligt tror jag.
  Ditt inlägg peppar killar också tror jag. Även många av oss som kan ta i lite mer. (Även jag…)

 • Svara
  Robin
  8 december, 2011 kl 11:08

  Hehe Henrik, jag tänkte precis samma sak. Nu hann du före mig ;)

  Jag skulle vilja säga att det nog kan bero en hel del på målbilden man har, majoriteten av killarna på gymmet är där för att bygga upp sig, bli större.

  Medans jag tror att tjejer generellt sätt tänker mer ”fitness”, vilket ofta visar sig på löpbandet / cyklarna (åtminstone på mitt gym). Sedan när det kommer till lyftandet, så är det nog tyvärr så att många är rädda för att ta ut sig, antingen för att dem inte vill ”misslyckas”, eller för att dem kanske inte vill bli ”stora”.

  Jag tyckte det här var ett intressant inlägg!

 • Svara
  Anna (orka mera)
  8 december, 2011 kl 16:48

  Västgötskan – häftigt! Sån vill jag också bli när jag blir stor!

  Henrik – Det var på tiden med lite manlig input :) Kul att kunna peppa även killar! Kör hårt!

  Robin – tror också det har att göra med rädslan att misslyckas, att det är lite pinsamt att plocka av och inte orka hela vägen. Tror det är lite tjejigt att tänka så. Killar bryr sig inte lika mycket.

 • Svara
  Ellinor
  9 december, 2011 kl 15:57

  Fast det där gäller nog inte bara styrketräning. Om jag generaliserar lite och sticker ut hakan kan man även se det på löpning. Tjejer springer hellre långt och långsammare än snabbt och kortare (lite som att köra styrka först och lägga till spinning). Killar vågar köra sig spyfärdiga och med blodsmak i munnen.

 • Svara
  Louise
  9 december, 2011 kl 22:31

  Jag har fått lite känslan, iallafall på gymmet jag går till, att det nästan är fult att svettas, stöna och ta i med tunga vikter… även bland karlar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.