Aktuellt

Måste en instruktör utstråla hälsa?

Ekonomitjejen på jobbet tog upp en intressant diskussion idag. Angående instruktörer, deras fysik, deras form och vad de egentligen utstrålar.

Jag vet att vissa går igång på vältränade instruktörer. Andra stressas av dem och vill hellre ha  en “vanlig människa” som instruktör än ett fysmonster. 

Och hur viktigt är instruktörens leverne?  Måste instruktören vara HÄLSA ända ut i fingerspetsarna, eller funkar det med en instruktör som tar en cigarett efter passet eller slänger i sig en påse köpegifflar innan passet?

För mig är passets innehåll och instruktörens sätt att coacha det allra viktigaste. Men har jag två i övrigt likvärdiga pass sporras jag lite extra av en vältränad instruktör. En instruktör som vrider på lite mer än mig i spinningsalen triggar mig att ta i. En instruktör med starka armar får mig att lasta på. Och en smidig yogainstruktör motiverar mig att fortsätta min resa för att bli precis så smidig.

En instruktör som röker innan passet går fetbort… den har liksom tappat all trovärdighet! Kanelgifflarna kan jag leva med…

Hur tänker du?

0

21 Kommentarer

 • Svara
  Karoline
  16 november, 2011 kl 15:48

  Cigg går fet bort, och kanelgifflar stör mig inte det minsta. Triggas gör jag av en vältränad instruktör som har humor, peppar, ger gärnet med glimten i ögat!

  0
 • Svara
  Johanna
  16 november, 2011 kl 16:04

  Tobak – nej tack. Kanelgifflarna stör mig inte alls. Matvanor går aldrig att jämföra med rökning, för jag anser att rökning är svartvitt (alltså bara dåligt), medan matvanor är en enda stor gråskala (det som en anser är bra anser en annan vara dåligt).

  Angående instruktörernas kroppsform så har jag ingen klar typ av som jag peppas mer av, men generellt sätt är de flesta instruktörer, vars pass jag går på, vältränade.

  0
 • Svara
  Fitnesscoachen
  16 november, 2011 kl 16:05

  Intressant frågeställning! Jag tycker absolut att en instruktör ska vara en förebild både fysiskt och i sin livsstil! Verkligen!

  0
 • Svara
  Föräldrafitness
  16 november, 2011 kl 18:21

  jag skulle aldrig ha förtroende för en rökande läkare eller en snattande polis. Självklart ska en instruktör vara en bra förebild!

  0
 • Svara
  Keron
  16 november, 2011 kl 19:20

  Ungefär som när jag var hos sjukgymnasten igår och han började sippa ur en coca-cola burk. Vem fasen, som är intresserad av vård och hälsa sitter och dricker cola när man har en kund?

  0
 • Svara
  Lisa
  16 november, 2011 kl 19:32

  Intressant! Personligen tycker jag inte att instruktören måste se ut som världens ”fitness-guru” men man vill gärna få ett hälsosamt intryck! Samma diskussion har vi haft angående läkare- måste man alltid leva som man lär? Hur peppad blir man att bli hälsosam om läkaren själv väger 120kg?…

  0
 • Svara
  Magnus
  16 november, 2011 kl 20:34

  Eller överviktiga dietister..

  Jag skulle nog inte bry mig så värst mycket om en instruktörs utseende så länge han/hon är duktig. Tror inte det finns speciellt många rökande spinninginstruktörer…löptränare däremot finns ju en och annan, och de blir inte sämre för det.

  0
 • Svara
  Lotta
  16 november, 2011 kl 20:35

  Jag tycker inte nödvändigtvis att instruktör behöver se väldigt vältränad ut, även om det, åtminstone på vissa pass, ibland kan vara en extra pepp-faktor. Men jag tycker inte att det automatiskt är direkt översättbart med ”utstrålar hälsa”. Och hälsa vill jag att de ska utstråla, iaf till nån slags miniminivå. En instruktör ska definitivt orka med det pass han/hon leder oavsett om det är kondition, styrka, yoga etc. De får gärna bli flåsiga och stöniga och visa att de tar i ordentligt, men det ska kännas att de har läget under kontroll hela tiden, klara av att instruera och peppa, koll på alla deltagare.. Några kilo för mkt stör absolut inte, men en person som ser ganska vältränad ut, men som fuskar sig igenom passet eller håller på att svimma av ansträngningen går fetbort. Och fetbort går naturligtvis ciggen. Cola eller annan läsk, i direkt anslutning till passet, är oxå en kraftig ”sänkningsfaktor” i mina ögon, däremot har jag ingen åsikt (jo, det har jag förstås, men inser att jag inte har med det att göra, så trycker tillbaka den) om instruktören dricker cola vid andra tillfällen. Kanelbullar eller liknande kanske inte är den bästa uppladdningen inför ett tufft träningspass, men jag lägger inga större värderingar vid det. Om du äter vettigt till 90 %, och dessutom tränar sunt och varierat är det inget fel med att stoppa i sig en och annan bulle.

  Sen håller jag med om att en vältränad instruktör kan trigga lite extra ibland som sagt, men det hänger nog delvis ihop med trovärdighet, delvis jämförelsefaktorn, och delvis att den instruktör som är vältränad antagligen har ork nog att instruera och peppa deltagarna på ett bättre sätt oxå.

  0
 • Svara
  kristinostevik
  16 november, 2011 kl 22:25

  Hadde en lignende diskusjon på min blogg just nu, flere kommentarer – se

  http://tidfortrening.blogspot.com/2011/11/min-rolle-som-instruktr.html

  0
 • Svara
  FrökenSträvan
  16 november, 2011 kl 22:58

  Måste säga att jag har svårt att känna mig peppad på pass där instruktören är överviktig och ser helt otränad ut. Då skulle de nog behöva vara extremt charmiga…

  0
 • Svara
  Camilla
  17 november, 2011 kl 00:27

  Intressant! Jag sporras av vältränade instruktörer – därmed inte sagt att dom måste vara smala – men som sagt vältränade. Däremot har ja jag och min mamma väldigt olika åsikt här – o´hon känner sig mycket mer bekväm när även instruktören har någon lite bilring eller liknade som syns. Så trots att jag och mamma tränar på samma anläggning är det ganska sällan vi går på samma pass – tur att vi är olika, och att instruktörerna är olika!

  0
 • Svara
  Henrik
  17 november, 2011 kl 09:34

  Jag får ett klart bättre intryck av en instruktör som är vältränad. Jag tycker att det sporrar en själv att verkligen ta i tills man kroknar. Fast å andra sidan räcker det inte för att det ska bli ett bra pass. Att instruktören manar på deltagarna och pressar dem till max betyder ännu mer tycker jag.

  0
 • Svara
  Emelie
  17 november, 2011 kl 10:15

  Himla intressant! Ska tänka på… Allt som är direkt kontraproduktivt går väl bort tror jag. Rökning. Yogainstruktören som pratar skit om folk och är väldigt negativ. Vältränad är väl fint, men det är väl frågan om vad det betyder!

  0
 • Svara
  mammaspring
  17 november, 2011 kl 10:53

  instruktören gör väldigt mycket… en engagerad instruktör som puschar, kräver och peppar är helt klart bättre än en seg och likgiltig en

  0
 • Svara
  Josefin
  17 november, 2011 kl 11:09

  Detta är en grej jag tänkt på en del. Jag vill ju gärna ha en instruktör som verkar sund och hyffsat vältränad. Men inte så vältränad att jag får mindervärdeskomplex och undrar ”vad fan gör jag här”. Tobak är nej nej. Och kanelgifflarna… så länge jag inte ser det så spelar det ju ingen roll.

  0
 • Svara
  anneliten
  17 november, 2011 kl 11:14

  De flesta instruktörer är vältränade tycker jag. Jag kommer bara på en instruktör (pump) som är lite överviktig. Hon är full av tatueringar, lassar på as-mycket vikt och är jättebra på pepp. Bilringen på henne gör mig absolut inget faktiskt. Men hade hon lagt på mesvikter kanske jag sett annorlunda på det hela.

  0
 • Svara
  Johan
  17 november, 2011 kl 11:37

  Rökning nej tack! Gifflar vill jag nog helst inte se. När jag rannsakar mig själv så vill jag nog ha en instruktör som peppar mig och där jag ser att deras pass ger resultat, dvs att jag är lite åt det utseendefixerade hållet. Men jag vill inte ha en über instruktör som får mig att känna mig helkass. :-)

  0
 • Svara
  Gert
  17 november, 2011 kl 14:05

  Jag har tränat gympa och bodypump och tycker instruktören skall se vältränad ut.Jag vill inte se tobak i samband med träning.Tycker inte det hör ihop.Egentligen inte gifflar heller.Tror aldrig jag har sett någon instruktör röka eller äta gifflar i samband med träning.

  0
 • Svara
  Anna (orka mera)
  17 november, 2011 kl 14:54

  Tack för alla era svar! Och så spännande att läsa era synpunkter. Verkar som vi är ganska överens hela högen här tycker jag :)

  0
 • Svara
  Anna
  17 november, 2011 kl 16:55

  Rökning är ett BIG no! Gifflar – YES såklart. Gillar man gifflar skall man äta gifflar.
  Själv blir jag tokpeppad av starka, smidiga, vältränande, proffsiga instruktörer som lever och andas träning och hälsa 24-7-365 dagar om året. Mitt motto är ”Bli hon du själv skulle vilja möta”!
  Dock är det väl väldigt tur att vi alla är olika och får lov att vara olika.

  0
 • Svara
  Christian
  20 november, 2011 kl 17:45

  Intressant läsning…
  Jag kör efter detta…
  Bättre rund och glad än small och sur :)

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.