Aktuellt

Anna goes Smith-maskin

Okej, jag erkänner, jag är en obotlig konditionsmänniska. Konditionsträning är liksom den yttersta definitionen på träning i min värld. Jag kan slita med min balansboll, men lik förbaskat känns det inte riktigt som jag tränat. Fel såklart men sån är jag.

Idag har jag varit hos min PT igen. Han har spikat ett program åt mig där jag ska styrketräna TRE gånger i veckan. Jag kan konditionsträna miljoner gånger på en vecka utan att reflektera vidare mycket, men TRE pass styrketräning känns verkligen som HUR MYCKET SOM HELST.

Anyway. Styrkan består av två delar, en stabiliserande del som jag känner mig lite bekväm med. Lite bollar och lite fluffifluff. Del 2 handlar om mer hardcore grejer. Smith-maskin och dragmaskin. Vikter och tungt.

För mig är en Smith-maskin minst sagt skräckinjagande. Tänk om jag inte ens orkar lyfta stångeländet? Det är inte precis en viktlös bodypump stång vi pratar om. Tänk om jag bara ramlar ihop med hela stången över mig.

Dragmaskinen känns inte lika farlig, men likväl svår.

Nu ska jag jobba så här i 6 veckor. Sen går jag över i nästa fas – maxstyrkan. Ännu farligare, ännu läskigare.

Jag är rädd, men ser framemot det. Jag ska bli kung i Smith-maskinen.

6 Kommentarer

 • Svara
  Ruthie
  17 oktober, 2011 kl 16:27

  Det finns knappt nån mer säker maskin än gamle smithen! Skulle man inte orka och tappa den (eller sätta sig på ändan) stannar den upp. Ingen risk att knäcka vare sig ben eller skalle. Du kommer att fixa maxstyrkan lätt som en plätt :)

 • Svara
  Sofy
  17 oktober, 2011 kl 19:31

  Rekommenderar pt:n smith för att knät är skadat? Annars är det oftast rekommendation att köra övningar med fri stång – då måste kroppen jobbar hårdare med stabilisering och musklerna får jobba i fler vinklar än den låsta som blir i smithen. Lite nyfiken kring tänket där! Kul med styrka – du kommer fixa det fint!

 • Svara
  Jonna
  17 oktober, 2011 kl 20:32

  Åh så skoj! Jag tänkte just på detta härom dan, om du kommit igång med pt-styrkan! Jag är säker på att styrketräningen hjälper oss att hålla oss skadefria framledes…

  Varje gång jag löper eller skidtränar tänker jag: Det här är ju grejen! Jag ska bara göra detta. Men sen går jag till gymmet och känner att vafasiken, det är ju gymtjej jag är. Skönt att man inte behöver välja :)

 • Svara
  Sarah
  17 oktober, 2011 kl 20:40

  Shit vad kul! Efter nästa fas hard core så ska du och jag ut på stan och göra ett test! Du ska få testa din styrka! Du ska få säga ifrån på skarpen att cappuccinon är dålig och äcklig! Det ultimata styrketestet! Jag tor på dig! Klart att du ska bli Queen Smith!

 • Svara
  Anna (orka mera)
  17 oktober, 2011 kl 22:07

  Ruth – tack för info. Nu känns det lite tryggare :)

  Sofy – bra fråga…. jag kör enbensknäböjen i maskin och det är kanske för att jag ska kunna jobba med någon vikt över huvud taget utan att ramla omkull. Stabilisering jobbar jag med i alla andra övningar, både med en lös stång, med hantlar, dragmaskin och boll i olika varianter.

  Jonna – önskar att jag någongång kommer att känna mig som gymtjej. Jag är i första hand löpare och spinnare, men emellanåt rycker det våldsamt i aerobictarmen. Vi får se om jag får lägga till gymtjej i mitt cv vad det lider :)

  Sarah – shit, det krävs mod till sånt. Du är min idol när det gäller att klaga på cappuccino. Jag får lära mig av dig!

 • Svara
  Ingmarie
  17 oktober, 2011 kl 23:37

  Känner SÅ igen mig! men vet du, plötsligt är an inne i det och tycker det är både roligt och träning! :-) Kör hårt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.