Aktuellt

Men HALLÅ Stephan Rössner!

Stephan Rössner är hälsoprofessor. I dagens Sydsvenskan svarar han på frågor om kost och övervikt.

Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska Institutet.
(Bild lånad från sydsvenskan.se)

Jag har alltid haft svårt för denne man. Han är lightprodukter och Nutrilett för mig. Han är allt annat än motion.

Och mycket riktigt får vi veta att mättat fett är farligt, att man lugnt kan äta lightprodukter och att att man bör vänta innan man äter efter träning, och liksom hoppas att hungerkänslorna lägger sig.

Han gör också en intressant jämförelse där han påstår att

Det är lättare att minska energibalansen med 300 kcal om dagen genom att hoppa över en extra macka än att springa 90 minuter i skogen”

Jag vet inte vilka mackor Stephan Rössner äter men en vanlig mjukmacka med bregott och skinka får du för 150 kcal. Och förbränner du 300 kcal på 90 minuters löpning då måste du tamejtusan vara en myra.

Så jämför inte äpplen och päron Rössner. Två mackor motsvarar 20 minuters löpning (säkerligen inte ens det om du är överviktig).

Då äter jag hellre mackorna och springer en runda! Då får man så många andra bonuseffekter förutom förbränningen. Frisk luft, ny energi och ett tillfälle att rensa hjärnan. Hitta det i en teve-soffa om du kan! Med eller utan extra macka.

22 Kommentarer

 • Svara
  Niklas Gelkner
  16 augusti, 2011 kl 07:50

  Right on!!!!!

 • Svara
  Magnus
  16 augusti, 2011 kl 08:12

  Ja alltså, den hallonbåt-muppen har gjort stor skada för många människor..att nån ens tar honom på allvar förvånar mig. Och inte äta efter träning..herregud alltså..har han hört talas om glykogen och att det behöver återställas?!?

 • Svara
  Johanna
  16 augusti, 2011 kl 08:22

  JA!

 • Svara
  Helena
  16 augusti, 2011 kl 08:41

  Amen.

 • Svara
  Malin L
  16 augusti, 2011 kl 09:12

  Undrar hur långt Stefan orkar springa?

 • Svara
  Träningsglädje
  16 augusti, 2011 kl 09:23

  bra tyckt anna! blir själv förvånad över hans uttalanden!

 • Svara
  Nilla
  16 augusti, 2011 kl 09:33

  AMEN!

 • Svara
  Daniel
  16 augusti, 2011 kl 09:35

  haha! Vilken lirare! Har aldrig hör detta namnet innan och kommer inte lägga det på minnet heller…

 • Svara
  Mela
  16 augusti, 2011 kl 09:40

  Ja, för det är ju aldrig journalister som vänder och vrider på uttalanden… Oavsett vad man tycker om Rössner (han är inte min favorit heller, men han lyckas ju provocera) så har han gjort mycket bra också. Och faktum är att när det oftast är lättare för människor att gå ner i vikt genom att justera intaget än genom att öka energiutgifterna, även om det här exemplet blev dumt. Rössner arbetar ju (mest) med gravt överviktiga, det får man inte glömma, och där är det annorlunda än vad som gäller för ”vanliga människor” – en liten förändring kan göra stor skillnad. Och avseende lightprodukter (jag äter inte heller lightgrejer och TROR inte att det är bra) så är det ju faktiskt så att forskningen visar att det är säkert. Man får skilja på tyckande och vetande, och vad det finns evidens för. Och ta hänsyn till journalistikens vridningar och vändningar.

 • Svara
  Johanna Lans
  16 augusti, 2011 kl 09:44

  ”att att man bör vänta innan man äter efter träning, och liksom hoppas att hungerkänslorna lägger sig.”

  Men herregud, kroppen är väl hungrig för att den saknar näringen…

  Bra inlägg!!!!

 • Svara
  Sara
  16 augusti, 2011 kl 10:46

  Jättebra kommentarer till artikeln. Sen kan jag förstås tänka mig att den inte riktar sig till oss som gärna både sticker ut och springer och äter en macka efteråt än sitter i soffan och gör ingenting.

 • Svara
  Västgötskan
  16 augusti, 2011 kl 13:13

  Ja, vad säger man. Jag väljer att inte kommentera alls och skriver bara ”pass”…
  (Men du har så rätt)!!

 • Svara
  Krister
  16 augusti, 2011 kl 13:22

  Jag skulle gärna vilja veta hur jag springer 90 minuter (i skog) på bara 300 kcal vilket skulle vara en stor fördel i ultralöpningen! Kanske professorn kan tipsa? ;-)

 • Svara
  Evelina
  16 augusti, 2011 kl 13:45

  Word!

 • Svara
  mikael
  16 augusti, 2011 kl 14:14

  Haha, mycket intressant. Har också haft jättesvårt för den här människan.

  Kalorier in/ut är enda vägen till viktnedgång?
  Så det beror även på ”Visst är fetma ett kompicerat samspel mellan gener, arv och miljö. Utöver vad du nämner finns även sociala faktorer”.
  Hur ska han ha det?

 • Svara
  Anna (orka mera)
  16 augusti, 2011 kl 14:43

  Mela – jag vet att journalister vrider och vänder. Har råkat ut för det själv och lovat mig själv att inte döma för hårt det jag läser. Men i detta fall är det en chat. Dvs jag antar att svaren kommer från hans egna tangenter och inte via någon journalist. Är mycket medveten om att kosten är den allra största bidragande faktorn till viktnedgång, men för många leder en aktivare livsstil till att man skärper till maten också. Kost och motion går hand i hand. Tycker han framställer motionen som onödig (det hjälper ändå inte…) och det är minst sagt beklagligt!

  Krister – den här nyheten kommer att göra underverk för ultralöpningen! Och alla stackars energi-bar-företag kommer att gå i konkurs. För någon vidare energitillförsel behövs ju inte…

  Mikael – intressant. Hur ska han egentligen ha det???

 • Svara
  Cattis
  16 augusti, 2011 kl 18:01

  Gillar inte alls honom och varken äter eller tror på lightprodukter. Många påstår att det klart forskningen visar att lightprodukterna är bra, för det gynnar ju handel.

  Mycket bra inlägg/Cattis

 • Svara
  Frida
  16 augusti, 2011 kl 18:26

  Ur ett (folk)hälsoperspektiv är det kondition och träning som ligger i topp på åtgärdslistan, ur ett viktminskningsperspektiv är mat och matvanor prio ett.

 • Svara
  Lisa
  16 augusti, 2011 kl 21:07

  Ja hjälp vilken IDIOT. Har han någon aning om hälsoaspekterna av träning? Hela världen verkar vara så viktfixerad, borde man inte tala mer om hur hälsofräjande träning är!

 • Svara
  anneliten
  16 augusti, 2011 kl 23:16

  Vår kunskap har utvecklats. Rössner är kvar i 90-talet. Bort med kemikalierna (lightprodukter) som bara lurar kroppens kontrollsystem.

 • Svara
  Lotta
  16 augusti, 2011 kl 23:40

  med tanke på att alla som vet nåt om kost, träning och hälsa är rörande överens om att det är bättre att väga några kilo för mkt men vara i god form vad gäller kondition och styrka (dvs vara tjock, men träna och röra på sig) än att vara pinnsmal soffliggare så verkar det än konstigare. fast till viss del kan det kanske förklaras av bakgrunden att han mest jobbar med gravt överviktiga, det blir ju lite ett annat perspektiv. men det är ändå konstigt!

 • Svara
  Johan
  17 augusti, 2011 kl 16:27

  Han framstår än allt annat som smartast i värden. Om man bortser på vad han bokstavligt säger har jag efter egen erfarenhet märkt att för mig är det lättare att äta mindre än att träna mer. När det gäller att gå ner i fettprocent då. Jag bli betydligt hungrigare av att träna vilket kan göra att jag får i mig mer kcal i förhållande till vad jag brännt. Nu tänker jag enbart på nedgång i fettprocent och inte på alla andra hälsofördelar med träning :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.