Stephan Rössner är hälsoprofessor. I dagens Sydsvenskan svarar han på frågor om kost och övervikt.
(Bild lånad från sydsvenskan.se)
Jag har alltid haft svårt för denne man. Han är lightprodukter och Nutrilett för mig. Han är allt annat än motion.
Och mycket riktigt får vi veta att mättat fett är farligt, att man lugnt kan äta lightprodukter och att att man bör vänta innan man äter efter träning, och liksom hoppas att hungerkänslorna lägger sig.
Han gör också en intressant jämförelse där han påstår att
“Det är lättare att minska energibalansen med 300 kcal om dagen genom att hoppa över en extra macka än att springa 90 minuter i skogen”
Jag vet inte vilka mackor Stephan Rössner äter men en vanlig mjukmacka med bregott och skinka får du för 150 kcal. Och förbränner du 300 kcal på 90 minuters löpning då måste du tamejtusan vara en myra.
Så jämför inte äpplen och päron Rössner. Två mackor motsvarar 20 minuters löpning (säkerligen inte ens det om du är överviktig).
Då äter jag hellre mackorna och springer en runda! Då får man så många andra bonuseffekter förutom förbränningen. Frisk luft, ny energi och ett tillfälle att rensa hjärnan. Hitta det i en teve-soffa om du kan! Med eller utan extra macka.
22 Kommentarer
Niklas Gelkner
16 augusti, 2011 kl 07:50Right on!!!!!
Magnus
16 augusti, 2011 kl 08:12Ja alltså, den hallonbåt-muppen har gjort stor skada för många människor..att nån ens tar honom på allvar förvånar mig. Och inte äta efter träning..herregud alltså..har han hört talas om glykogen och att det behöver återställas?!?
Johanna
16 augusti, 2011 kl 08:22JA!
Helena
16 augusti, 2011 kl 08:41Amen.
Malin L
16 augusti, 2011 kl 09:12Undrar hur långt Stefan orkar springa?
Träningsglädje
16 augusti, 2011 kl 09:23bra tyckt anna! blir själv förvånad över hans uttalanden!
Nilla
16 augusti, 2011 kl 09:33AMEN!
Daniel
16 augusti, 2011 kl 09:35haha! Vilken lirare! Har aldrig hör detta namnet innan och kommer inte lägga det på minnet heller…
Mela
16 augusti, 2011 kl 09:40Ja, för det är ju aldrig journalister som vänder och vrider på uttalanden… Oavsett vad man tycker om Rössner (han är inte min favorit heller, men han lyckas ju provocera) så har han gjort mycket bra också. Och faktum är att när det oftast är lättare för människor att gå ner i vikt genom att justera intaget än genom att öka energiutgifterna, även om det här exemplet blev dumt. Rössner arbetar ju (mest) med gravt överviktiga, det får man inte glömma, och där är det annorlunda än vad som gäller för ”vanliga människor” – en liten förändring kan göra stor skillnad. Och avseende lightprodukter (jag äter inte heller lightgrejer och TROR inte att det är bra) så är det ju faktiskt så att forskningen visar att det är säkert. Man får skilja på tyckande och vetande, och vad det finns evidens för. Och ta hänsyn till journalistikens vridningar och vändningar.
Johanna Lans
16 augusti, 2011 kl 09:44”att att man bör vänta innan man äter efter träning, och liksom hoppas att hungerkänslorna lägger sig.”
Men herregud, kroppen är väl hungrig för att den saknar näringen…
Bra inlägg!!!!
Sara
16 augusti, 2011 kl 10:46Jättebra kommentarer till artikeln. Sen kan jag förstås tänka mig att den inte riktar sig till oss som gärna både sticker ut och springer och äter en macka efteråt än sitter i soffan och gör ingenting.
Västgötskan
16 augusti, 2011 kl 13:13Ja, vad säger man. Jag väljer att inte kommentera alls och skriver bara ”pass”…
(Men du har så rätt)!!
Krister
16 augusti, 2011 kl 13:22Jag skulle gärna vilja veta hur jag springer 90 minuter (i skog) på bara 300 kcal vilket skulle vara en stor fördel i ultralöpningen! Kanske professorn kan tipsa? ;-)
Evelina
16 augusti, 2011 kl 13:45Word!
mikael
16 augusti, 2011 kl 14:14Haha, mycket intressant. Har också haft jättesvårt för den här människan.
Kalorier in/ut är enda vägen till viktnedgång?
Så det beror även på ”Visst är fetma ett kompicerat samspel mellan gener, arv och miljö. Utöver vad du nämner finns även sociala faktorer”.
Hur ska han ha det?
Anna (orka mera)
16 augusti, 2011 kl 14:43Mela – jag vet att journalister vrider och vänder. Har råkat ut för det själv och lovat mig själv att inte döma för hårt det jag läser. Men i detta fall är det en chat. Dvs jag antar att svaren kommer från hans egna tangenter och inte via någon journalist. Är mycket medveten om att kosten är den allra största bidragande faktorn till viktnedgång, men för många leder en aktivare livsstil till att man skärper till maten också. Kost och motion går hand i hand. Tycker han framställer motionen som onödig (det hjälper ändå inte…) och det är minst sagt beklagligt!
Krister – den här nyheten kommer att göra underverk för ultralöpningen! Och alla stackars energi-bar-företag kommer att gå i konkurs. För någon vidare energitillförsel behövs ju inte…
Mikael – intressant. Hur ska han egentligen ha det???
Cattis
16 augusti, 2011 kl 18:01Gillar inte alls honom och varken äter eller tror på lightprodukter. Många påstår att det klart forskningen visar att lightprodukterna är bra, för det gynnar ju handel.
Mycket bra inlägg/Cattis
Frida
16 augusti, 2011 kl 18:26Ur ett (folk)hälsoperspektiv är det kondition och träning som ligger i topp på åtgärdslistan, ur ett viktminskningsperspektiv är mat och matvanor prio ett.
Lisa
16 augusti, 2011 kl 21:07Ja hjälp vilken IDIOT. Har han någon aning om hälsoaspekterna av träning? Hela världen verkar vara så viktfixerad, borde man inte tala mer om hur hälsofräjande träning är!
anneliten
16 augusti, 2011 kl 23:16Vår kunskap har utvecklats. Rössner är kvar i 90-talet. Bort med kemikalierna (lightprodukter) som bara lurar kroppens kontrollsystem.
Lotta
16 augusti, 2011 kl 23:40med tanke på att alla som vet nåt om kost, träning och hälsa är rörande överens om att det är bättre att väga några kilo för mkt men vara i god form vad gäller kondition och styrka (dvs vara tjock, men träna och röra på sig) än att vara pinnsmal soffliggare så verkar det än konstigare. fast till viss del kan det kanske förklaras av bakgrunden att han mest jobbar med gravt överviktiga, det blir ju lite ett annat perspektiv. men det är ändå konstigt!
Johan
17 augusti, 2011 kl 16:27Han framstår än allt annat som smartast i värden. Om man bortser på vad han bokstavligt säger har jag efter egen erfarenhet märkt att för mig är det lättare att äta mindre än att träna mer. När det gäller att gå ner i fettprocent då. Jag bli betydligt hungrigare av att träna vilket kan göra att jag får i mig mer kcal i förhållande till vad jag brännt. Nu tänker jag enbart på nedgång i fettprocent och inte på alla andra hälsofördelar med träning :)