Naprapaten med stort N

Daniel tipsade mig om sin naprapat Jimmy och jag tyckte det kunde vara värt att testa trots att han befinner sig i Malmö och egentligen alldeles för långt bort.

Höften håller sig ju på en sån där på-gränsen-nivå. Den funkar att springa på men jag är rädd att det blir värre om jag ökar. Därför ville jag liksom reda ut orsaken. Grundligt. Och få ett lite mindre flummigt besked än vad sjukgymnasten gav mig.

Efter alla möjliga undersökningar konstaterades följande:

– mitt vänsterben är mycket svagare än det högra
– min ländrygg är nästintill stelopererad
– jag svankar för mycket
– jag är en hällöpare (ja det visste jag ju förståss…)

Eftersom jag totalt saknar rörlighet i nedre ryggen tar jag ut rörelsen på alla konstiga vis, vilket leder till överbelastning. När jag svankar kan jag heller inte lyfta benen på rätt sätt. I kombination med min häl-löpning sliter det mycket på höften.

Och nu kommer det roliga, receptet på framgång:

Jag förväntade mig utfallsgång och plankor, konceptet som ska funka på alla. Men det var inte det jag behövde. Jag behövde…tadam… ZUMBA!

Jag måste låsa upp min rygg och höftparti, hitta småmusklerna som ska stabilisera och hålla höften i rätt läge. Jag ska  gå på zumba och TWISTA till bra musik när jag borstar tänderna.

Dessutom har jag fått två 8 km fartlekspass i hemläxa till på fredag där jag ska fokusera på att hålla höften i neutralt läge samt landa på mellanfoten/framhälen.

På fredag går vi vidare med behandling och stilstudie i löpteknik.

Det här var naprapaten jag letat efter. Jag kände mig så väl omhändertagen och det kändes som han verkligen tog sig tiden att förklara vad som var fel och hur det påverkar min löpning. Bara det att bli rekommenderad Zumba känns liksom mer “bara för mig och mitt problem” än något generellt som han slänger ur sig till alla.

Toknöjd och glad, och med en fast förhoppning om att 2011 ska bli året jag lär mig springa på framfoten. Året när jag stoppar in på banken för att ta ut det igen nästa år. Med ränta!

15 Kommentarer

 • Svara
  J
  7 mars, 2011 kl 16:06

  Min ländrygg är också totalt orörlig, så kanske jag också borde zumba lite?! Jag har bara testat zumba några enstaka gånger, men blev så irriterad på att det var så FULLT och trångt i salen att så fort nån inte hängde med på ett sidosteg (typ) så klev man in i den personen. Kanske det har mattats av lite nu. Vi får zumba och twista tillsammans i Portugal :)

 • Svara
  Daniel
  7 mars, 2011 kl 16:12

  Vad glad jag blir av att läsa detta Anna! :D
  Det brukar bli riktigt bra hos Jimmy och han är duktig på att se helheten. Ska bli spännande att se resultatet av detta!

 • Svara
  Thomas
  7 mars, 2011 kl 16:32

  Jimmy is the MAN!
  Visste ju inte att det var honom du skulle till :-)

  Ska bli spännande att höra hur det går!

 • Svara
  Jenny
  7 mars, 2011 kl 17:59

  Unerbart att du hittat rätt! Nu ska det väl äntligen bli ordning på den där höften! Zumba är väl rätt kul ”sjukgymnastik” också!?

 • Svara
  Snorkkis
  7 mars, 2011 kl 20:14

  Skönt att hitta rätt! Känns himla bra när man kan lita på sina experter. Zumba på nu!

 • Svara
  Lotta
  7 mars, 2011 kl 21:28

  Åh, så skönt att du fick lite bra svar! Men KONSTIGT att inte sjukgymnasten kunde se att du var stel i ryggen, svankade mycket och var svagare i vänster ben, tycker definitivt det låter som saker som ingår i en sjukgymnasts utbildning och som de borde kunna diagonsticera.

  Heja heja och zumba på! Kanske inte lika roligt (eller jag vet inte, för zumba lockar inte mig personligen) men för rörligheten i ländryggen kan jag verkligen rekommendera Pilates. När jag var instruktör i det, var det en av de häftigaste sakerna att se, hur folk som kom till mitt pass för första gången och var stela som en pinne efter några gånger faktiskt blev mjukare och mjukare och och ökade sin rörlighet synbart.

  Eller Afropowerdance! :D

 • Svara
  Ingmarie
  7 mars, 2011 kl 21:31

  Underbart! Åh vad jag blev GLAD nu! :-D jag vet med att ”min” kinesiolog Danne känner Jimmy och rekommenderar honom varmt. :-) Och vilken fin header du har gjort!

 • Svara
  Träningsglädje
  7 mars, 2011 kl 22:27

  bra naprapat, och det där med svankandet känner jag igen…. gaaah!

 • Svara
  Johanna Lans
  8 mars, 2011 kl 10:39

  Han vet ingen uppåt mitt håll som är bra??

 • Svara
  Anna (orka mera)
  8 mars, 2011 kl 23:09

  J- haha, det får vi göra!

  Daniel – jag är jätteinspirerad att ta tag i detta nu! Hur lång tid tog det för dig att lära om?

  Thomas – verkligen! Tyckte han var jätteduktig!

  Jenny – absolut! Kul variation. Fast jag har lite svårt att få loss höfterna. De ÄR verkligen som stelopererade.

  Snorkkis – det kan du ge dig på! Har redan hunnit avverka två pass. I den här takten lär jag ju bli zumbaproffs på kuppen. Och då KAN jag ju dansa upp för västerbron i maj…

  Lotta – jag har testat pilates en termin men hade svårt att finna motivationen. Kanske lättare nu när man har något specifikt mål att jobba mot. Får fundera på den!

  Ingmarie – tack! Men det är inte jag utan dottern. Hon älskar att pilla med sånt!

  Träningsglädje – mmm, hur gör man liksom? Jättejobbigt att tänka på att skjuta fram höften, känns hur onaturligt som helst!

  Johanna – jag vet inte. Får fråga honom :)

 • Svara
  Daniel
  9 mars, 2011 kl 07:50

  Jag var ganska bra på det efter ca 2 månader men det tog nog upp till ett halvår innan det började komma mer naturligt. Höften känns dock som något man hela tiden får tänka på så man verkligen får fram den hela tiden.
  Höften är verkligen nyckeln till det hela och får du bara ordning på den känns det som det andra följer med naturligt.
  Ett annat tips är att köra i lite lättare skor som ett par racers där inte hälen är så stor vilket gör det lättare att få in foten under sig. Jag har själv testa springa på mittfot/framfot i ett par Kayanos och det är nästan omöjligt ;)
  Kolla gärna mitt gamla inlägg, vet att du läst det innan ;)

  http://mina-utmaningar.blogspot.com/2010/11/1611-det-goa-lopsteget.html

 • Svara
  Anna (orka mera)
  9 mars, 2011 kl 22:45

  Daniel – Tack för alla dina tips! Och ja, det där inlägget kan man läsa många gånger!

 • Svara
  Jonas
  12 mars, 2011 kl 11:11

  Visst är Jimmy suverän! Jag gick hos honom flera gånger när han pluggade i Stockholm. Det är inte sämre att han har Sveriges bästa 400m-löpare som patient… :-)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  13 mars, 2011 kl 00:06

  Jonas – ja faktiskt den bästa jag träffat på! Mycket nöjd!

 • Svara
  Naprapat-prat | Maradrömmar & Klassikertankar
  30 mars, 2011 kl 16:54

  […] Flera faktorer har ackumulerats till mitt beslut att kontakta en naprapat, där den avgörande var ländryggsproblemen i Mora. Jag blev rekommenderad Jimmy Palm av Ida och hörde gott om honom även från andra håll. […]

 • Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.