Löpargym?

Petra efterlyser löpargym. Ett gym med “med mängder av löpband, ledarledda grupp-pass på band, löparyoga, löparspecifik styrketräning med mera”.

Hade det funkat?

Jag älskar idén med löparyoga och löparspecifik styrketräning. Gärna långa härliga stretchpass också,  samt löpskolning och spänstträning.

När det gäller själva löpbanden, och då framförallt i gruppträningsform är jag mer skeptisk. Som enskild träning, ja visst. Är det minus 20 och glashala vägar hade jag inte ens jag tvekat. Men när vi snackar gruppträningslöpning klingar det lite aerobic i mina öron… Lite så här:

Aerobics-löpning…

Vad tror ni? Är löpargym nästa grej?

15 Kommentarer

 • Svara
  Andreas
  1 december, 2010 kl 15:07

  Hmm…all träning är väl bra träning?
  Att allt ska vara så löpspecifikt är märkligt och som om det är bättre på något vis.
  Det är OK med styrketräning om den heter löpstyrketräning men inte annars…
  Som att golfare bara kan träna styrka om svingen blir bättre, typ.
  Funktionell styrka, core eller vad det kan vara…allt stärker kroppen och då blir man också en bättre löpare.
  I övrigt är löpning en utomhussport.
  Punkt.
  Året runt. :-D

 • Svara
  J
  1 december, 2010 kl 15:47

  Löparyoga och specifisk löparstyrketräning är nog pass jag skulle kunna gå på också, det låter jättebra! Till gruppträning på löpband är jag mer skeptisk. På mitt gym har de sådana timmar, två gånger i veckan, men jag har ännu inte provat. Känner mig nog lite för mycket ”löpare” för att träna i grupp. På löpband. Utomhus vore en sak, men på löpband? Njäe, det går inte hem hos mig i alla fall.

  (Men jag kommer säkert att pröva på förr eller senare).

 • Svara
  Magnus
  1 december, 2010 kl 16:31

  Jag tycker tanken är intressant, jag skulle velat sett något mer ”idrottsnischat” gym typ Bosön i city-format med lite trevlig lounge-area/espressobar:) Samtidigt är charmen med dagens gym att de är en mötesplats där man träffas oavsett träningsbakgrund. Det tycker jag också en fin behållning, att få tips hur en brottare eller dansare tränar. Skulle man nischa gymmen mer skulle mångfalden i form av mötesplats bli smalare. Så.. jag hade gärna sett en kraftigare satsning på löpning på de befintliga gymmen.

  Jag hade faktiskt kunnat tänka mig att köra pass i löpning på löpband enligt spinningformat. Jag har provat att löpa i grupp på band tidigare och det var både kul och peppande. Inomhuslöpningen behöver inte utesluta utomhuslöpningen men med tanke på klimatet så är det ibland skönare att löpa kvalitets/intervallpass inomhus. Som triathlet kör man ju gärna brickpass( löppass efter cykelpass) och då är löpbanden guld värda när det är kallt ute & man slipper ombyte.

 • Svara
  Katarina
  1 december, 2010 kl 16:52

  Jag är nog inne på Magnus linje, satsa på löparna på befintliga gym.

  Sen vill jag ta strid mot Andreas, jag TRODDE löpning var en utomhussport men det är det INTE :)
  Löpband, arena… Jag tar till ALLT som kan göra mig snabbare även när Sibiren intagit Skåne.

 • Svara
  Andreas
  1 december, 2010 kl 17:03

  Får försvara mig med att jag inte är löpare då…
  Jag springer bara lite då och då för att det är kul :)
  Och då springer jag ute :-D

 • Svara
  Thomas
  1 december, 2010 kl 18:55

  Ideen är jättebra, men det bör man väl kunna få in i ett av de stora existerande gymmen?
  Fast frågan är hur lång inomhussäsongen blir, fast man kan ju köra utomhus med:-)

 • Svara
  Therese
  1 december, 2010 kl 21:20

  Håller med Magnus, satsa hellre mer på löparna på befintliga gym! Fler löpband (varför man nu vill springa på löpband när utomhus finns, men det är en annan diskussion), fler löpargrupper och gärna stretchklasser och löparyoga. Jag gillar att det finns så många olika slags människor på mitt gym, jag behöver inte ha bara löpare omkring mig där. Vill jag omge mig bara med löpare så hänger jag med min klubb.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  2 december, 2010 kl 09:44

  Andreas – fast för egen del måste det nästan heta ”löpspecifik” styrka för att jag ska motivera mig att styrketräna. Träna biceps är liksom inte min grej… Springa gör jag dock helst utomhus. Det är bara hålla tummarna för att snön försvinner någon gång så man kan få lite kvalitet!

  J – du får rapportera om du testar. Och gärna filma en snutt… är jättenyfiken på hur ett sånt pass går till. Fast nej, jag hade inte gått på sånna pass själv (mer än på prov då!).

  Magnus – löparsatsning på befintliga gym låter ju som en strålande idé. När jag tänker efter vet jag inte varför jag får gröna knottror av att tänka på löpning i gruppträningsform (på löpband). Det borde ju inte vara någon skillnad från spinning (som jag älskar)… Men, nej… det känns ändå som jag vill vara ute!

  Katarina – det är kanske för att jag springer på löpband en gång per år (på löplabbet…) som jag inte hittar tjusningen. Men du har rätt i att det är svårt att bli snabbare med det här underlaget där ute.

  Andreas – är du väl! Korkat att springa 8 mil på en dag om man inte är löpare…

  Thomas – haha, kul youtube-klipp. En sån måste jag ha :)

  Therese – stretchklasser hade varit grymt. Det hade jag behövt. Synd att intresset är så litet bara. I alla fall i Kävlinge. Hade aldrig funkat….

 • Svara
  Andréa
  2 december, 2010 kl 12:58

  Håller med Magnus jag också. Fast samtidigt hade lite fler ”bosönkoncept” inte varit fel det heller! Kanske kan man bygga jättestora gym som även innehåller löparbanor (ist för löpband!)? :)

 • Svara
  Ingmarie
  2 december, 2010 kl 23:04

  Att kunna välja hade varit det optimala. Frågan är vem som vill satsa på ett sådant gym? vad händer vid en mild vinter? Under vår/sommar/höst?

 • Svara
  Frida
  3 december, 2010 kl 00:03

  Planet Fitness och Running Sweden i Stockholm – löpbandsklass, löpteknik-klasser, Runners´ Gym-styrketräningsklasser.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  3 december, 2010 kl 09:19

  Andréa – Ett bosökoncept hade varit grymt. Med löparbanor! Drömmen ju! Fast det finns nog inte underlag för det i kävlinge…ATTANS!

  Ingmarie – nej det har du rätt i. Mellan april och september står det förmodligen ganska tomt….

  Frida – aaah, grymt! Hade varit kul att testa om det inte låg så långt bort :(

 • Svara
  mina
  4 december, 2010 kl 17:56

  Det är ju en fantastisk ide!
  Om crosstrainer funkar i gym, så varför inte löpband!?
  Jag personligen älskar att stå och springa brevid någon som springer snabbt, komma in i samma takt och bli sporrad att sätta igång.

  Min bloggarkollega efterlyste själv ngt liknande, mer skidåkningsträning på sats:
  http://blogg.aftonbladet.se/klassikerbloggen/2010/12/den-goda-vasalopps-samariten

  Tycker jag också hade varit en strålande idé!!

 • Svara
  Julia
  5 december, 2010 kl 20:14

  Njaaa, löpträning på band under ledning låter inte riktiggt som något jag velat prova på :P

 • Svara
  Anna (orka mera)
  5 december, 2010 kl 22:32

  Mina & Julia – verkar verkligen finnas två läger i denna fråga. Vi får se vad som händer på gymfronten framöver!

 • Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.