Att äta en kaka…

Jag äter nyttigt mesta delen av min tid, men jag är inte rädd för att njuta av det syndigt goda. Jag är av filosofin att om jag ska äta något gott ska jag göra det med gott samvete. Annars kan jag lika gärna låta bli. Jag vill njuta av varje tugga, annars är det liksom ingen idé.

Choklad- och kokoskaka. Receptbild - Allt om Mat
Underbara kakor. Receptet hittar ni här.

Allt som oftast när jag fikar tillsammans med andra störs jag mitt i njutningen av kommentarer som:

“det här är garanterat värsta kaloribomben”
(Jo tack jag vet, det är därför den är så god…)

“Undrar hur långt jag måste gå för att förbränna den här…”
(Förmodligen till månen och tillbaka. Kanske bäst att sluta äta för att kunna ligga raklång resten av livet)

”Nu får jag inte äta mer på hela dagen…”
(Ehhh. Din kropp blir säkert glad av att äta BARA kakor och inga vitaminer. Johejsan. Är det inte bättre att ge den båda just idag? Du dör nog inte…)

Så min vädjan till er. Behåll era kommentarer för er själva och förstör inte min fikastund. Jag vill äta min kaka i fred. Om ni inte kan njuta av era så låt bli, och ta en kopp te istället. Och skulle ni ändå välja en kaka, så försök att tillåta er själva att säga:

“Det här var den underbaraste kakan jag någonsin har ätit”

Sen kan ni fortsätta ni era nyttiga liv som om inget hade hänt.

Hur äter du din kaka?

0

30 Kommentarer

 • Svara
  Jenny
  17 december, 2010 kl 10:44

  Som du, klart man ska njuta. Ogillar också sådana där kommentarer som du skriver om. Snacka om att förstöra….. Nej, fram för gott samvete och njuta av livets goda!

  0
 • Svara
  Träningsglädje
  17 december, 2010 kl 10:57

  var är gilla-knappen på denna anna? sjukt bra!

  0
 • Svara
  emelie
  17 december, 2010 kl 11:04

  Helt rätt inställning!

  0
 • Svara
  Ann
  17 december, 2010 kl 11:21

  Word!!

  0
 • Svara
  ÄtaTränaKämpa
  17 december, 2010 kl 11:54

  Håller helt med!

  0
 • Svara
  Popruta
  17 december, 2010 kl 12:07

  Håller med! Herregud, låt mig få trycka i mig min lussebulle utan att få höra ”lite roliga fakta om lussebullar”. Det är lite intressant det där, vi förväntas fika på jobbet (säger man nej till bullen på fikarasten, då får man minsann höra och det tjatas och man får frågan om man har ätstörningar eller bantar eller gud vet) men när man sen tar en bulle, då ska man få höra hur sjukt onyttigt det är och hur man måste springa ihjäl sig för att bränna den och att man inte boooorde äta sånt. Men.. herregud människor. :-D Bestäm er!

  0
 • Svara
  Behåll dina kommentarer för dig själv. « ÄTA TRÄNA KÄMPA
  17 december, 2010 kl 12:17

  […] läste ett riktigt bra inlägg av Orka Mera-Anna imorse. Läs […]

  0
 • Svara
  Sarah
  17 december, 2010 kl 12:34

  Man bygger själv upp förutsättningarna för att njuta. Man kan inte bygga det på sitt eget dåliga samvete.

  Fler kakor åt folket!

  0
 • Svara
  sofy
  17 december, 2010 kl 12:59

  mums, sa kakmonstret.

  0
 • Svara
  Sanna
  17 december, 2010 kl 13:52

  håller med som aldrig förr!

  0
 • Svara
  Viveca
  17 december, 2010 kl 14:27

  Jag ser till att inte lämna en smula efter mig…..tänk vad folk hade snackat då….

  0
 • Svara
  Ulrika
  17 december, 2010 kl 14:39

  Så klokt och rätt! Har flera kollegor som brukar börja med ”jag borde inte men…” innan de tar en kaka till fikat. När jag äter något gott och onyttigt försöker jag se till att njuta av varje tugga. Och jag försöker också tänka på det som Ella skrev på sin blogg igår: Det blir inte godare för att jag äter mer. Också en sanning. Hoppas att du har en bra fredag!

  0
 • Svara
  Karin
  17 december, 2010 kl 15:02

  Så himla bra! OM man nu mår så dåligt av att äta en kaka är det väl lika bra att låta bli. Men som du säger, man lär inte dö av en kaka någon gång. Inte av två heller för den delen…

  0
 • Svara
  Linn
  17 december, 2010 kl 15:57

  Kakmonstret (här också) har aldrig hört att det är onyttigt med kakor? Lyssna bara på det du vill höra! :) Bra tips va!

  0
 • Svara
  Linn
  17 december, 2010 kl 15:58

  Tack för receptet förresten, låter supergoda! Hur sugen blev man inte nu liksom?

  0
 • Svara
  Malin
  17 december, 2010 kl 16:00

  Superbra inlägg! ”Gilla”! Kan inte annat än hålla med.

  0
 • Svara
  J
  17 december, 2010 kl 17:13

  Det här har ingenting med inlägget att göra, men jag såg på MarathonMias blogg att du ska till Monte Gordo i slutet av mars. Vi kommer att vara där samtidigt då! :)

  0
 • Svara
  Lotta
  17 december, 2010 kl 17:49

  ja men eller hur!!! ät och njut (och håll tyst isf..) eller låt bli, men bestäm dig.. :-/ jag har sedan länge lärt mig att inte äta ”för att jag borde”, dvs, för att andra tittar snett om man tackar nej eller så. jag äter om jag vill och väljer sådan som jag verkligen tycker om, och så ser jag till att njuta ordentligt. och hoppar över att ha dåligt samvete för det är så fruktansvärt onödigt. att jag tränar så mkt har ingenting med den kakan, eller chokladen etc att göra, utan för att jag vill och mår bra av det – OXÅ! ;)

  0
 • Svara
  josefine
  17 december, 2010 kl 18:30

  Bra inlägg! När jag äter så vill jag också njuta, det är väl det som smarr är till för? Att vara just smarr och inte en del av den vardagliga kosten? Är fruktansvärt trött på människor som säger sig få dåligt samvete hit och dit för det de äter, ät det inte då! Jag tycker inte att det behöver vara svårare än så :)

  Ät och njut!

  0
 • Svara
  Jonna
  17 december, 2010 kl 20:34

  Haha! Vilken hög igenkänningsfaktor… dessa kommentarer haglar på VARJE fredagsfika på jobbet, när man försöker njuta av sin kakbit.

  0
 • Svara
  BoelMaria
  17 december, 2010 kl 22:28

  Du har helt rätt! Jag gör som du; njuter av varenda tugga!

  0
 • Svara
  Ingmarie
  18 december, 2010 kl 00:36

  -klockrent inlägg! Så himla bra! I landstingsvärlden får man höra det varje dag, alltid. Och det är de fetaste som gnäller, och äter, mest. Jag undrar om de ens känner smaken? Än mindre njuter. Sorgligt….

  0
 • Svara
  fia
  18 december, 2010 kl 16:03

  den där kakan har jag ätit! sjukt god!

  När jag jobbade på kontor skulle det fikas jämt, och kommenteras på min kroppsstorlek… Man vill nästan svara att de andra också skulle kunna njuta om de rörde på sig mer än från och till bilen utanför det stillasittande jobbet.

  Kakor är gott! Speciellt den på bilden!

  0
 • Svara
  Katarina
  18 december, 2010 kl 18:04

  Bra sagt! Känner flera som varje dag måste berätta hur fett & flottigt allt är. Förstör verkligen njutningen om man väljer att äta en god kaka eller god soppa eller vad det nu är.

  0
 • Svara
  Malin L
  18 december, 2010 kl 19:35

  undrar varför det är så känsligt…. Man kan vända på det hur många gånger som helst, men ändå inte bli klokare. Om nån smal och/eller vältränad männsika äter en kaka så ska det kommenteras och ojas – men absolut inte tvärt om. Om en ”tjockis” äter kakor då säger ingen någonting alls. (vilket är helt rimligt, folk får äta vad de vill). För att inte tala om vad det ska tjatas om någpn INTE äter en kaka – förutsatt att denna någon är smal. Är man kraftig däremot kommenteras det inte. Låt folk äta vad de vill och framförallt låt dem göra det utan kommentarer.

  0
 • Svara
  Johanna Lans
  18 december, 2010 kl 23:12

  Själv är jag så glad att mitt godissug helt har försvunnit och att jag nu kan ta något gott på fre/lör kväll och njuta av det! Ikväll blev det en pannacotta med jordgubbar till :P

  0
 • Svara
  Johanna Lans
  18 december, 2010 kl 23:17

  Malin L: Du har så väldigt fel i ditt påstående! Det kommenteras oavsett om du är smal eller tjock. Jag vet själv då jag är en fd tjockis och man får kommentarer oavsett! Framför allt om du som tjock inte vill ta en kaka så blir du väldigt ifrågasatt varför du inte ska ta någon… Det är mycket illa!

  Oavsett så tycker jag inte man ska kommentera något det spelar ingmänniskan!en roll hur stor eller hur liten man är. Vill man njuta-varsågod är man inte sugen och låter bli ska det vara minst lika ok! Att visa respekt mot sina medmänniskor helt enkelt!

  0
 • Svara
  Carina
  19 december, 2010 kl 22:40

  Helt rätt, ska man äta kan man lika gärna njuta fullt ut!! Bra inlägg!!!

  0
 • Svara
  Vi som inte tänker äta godis 2011 är | Dåligt samvete
  27 december, 2010 kl 21:54

  […] Det här är också ett experiment med vår kultur. Vår sed är att umgås kring mat och då särskilt söt mat. Vi träffas för en fika, våra högtider firas med sötsaker (med jul och påsk som de största godishögtiderna framför alla), vi firar dem som fyller år med tårta och de som väljer att stå utanför det, ja, de hamnar utanför. Ofta då med lite syrliga kommentarer som följd (läs mer här, här och här). […]

  0
 • Svara
  Early Bird » Malin Berg - BODY SPIRIT SOUL
  28 december, 2010 kl 14:58

  […] ett riktigt bra blogginlägg HÄR som jag tycker att ni ska ta er tid att […]

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.