Kävlinge-Umeå

Etapp 9: Solleftå-Norrbyn, 190 km.

I mål men ändå inte…

Mina föräldrar har sommarstuga i Norrbyn och idag anlände vi dit efter 19 mils cykling. Flaggan var hissad och vi fick blommor runt halsen när vi trampade in på uppfarten. En välkomst-kommitté som heter duga alltså. Därför känns det som vi är i mål, men så är det ju inte riktigt… I morgon väntar sista 5 milen till Umeå. Men först en liten resumé av dagen idag…

Kan tyckas att vi haft oförskämt tur med vädret hittills på vår tripp, men idag var det payback-time. Efter vårt lunchstopp i Övik öppnade sig himlen och jackorna åkte på för första gången sen start.

Umeå 003

För att slippa trängas med långtradarna på E4-an valde vi mindre vägar även fast detta betydde grus. Efter alla grus-mil känner vi oss nästan som grusproffs. Kombinationen grus och ösregn var dock ny för dagen och för att uttrycka sig milt: det blev kladdigt!

 Umeå 004 Umeå 005 Umeå 006

Någonstans mitt i urskogen hamnar vi i jordens nerförsbacke. Den är tokbrant med lite rullgrus och gropar. Hänger på bromsarna för att behålla en någorlunda kontrollerad hastighet men cykeln rullar allt fortare. Trycker lite hårdare på bromsarna. Underarmarna skakar. Mjölksyran sträcker sig från handlederna ända upp till axlarna, och jag har ingen som helst kraft i händerna. Hastigheten ökar. Koncentrerar mig till max för att nypa till bromsen, vilket ger en oväntad tvärnit. Hjärtat i halsgropen. 50 meter till och sen nere. Puh, det  gick vägen. Firar med en chokladbit och trampar vidare.

Vi har ett annat driv idag. Dels lockar inte raklångsliggande inte lika mycket i blött gräs, dels vet vi att vi har barn, föräldrar och svärföräldrar som väntar på oss med god middag. Vi vill fram. Och fram kommer vi. Mottagandet är obetalbart.

Umeå 007 Umeå 016 Umeå 024 Umeå 012

I morgon trampar vi alltså de sista fem milen. Sen firar vi lite till med cappuccino på Costas i Umeå. För min dagliga cappuccino har varit grymt saknad de senaste 12 dagarna…

10 Kommentarer

 • Svara
  Susanne
  22 juli, 2010 kl 23:47

  Vilken prestation! Är själv gammal kävlingebo och har gått på dina gympass. Det ni gör är riktigt imponerande och inspirerande. Bara 5 mil kvar, en barnlek eller!? Hejja hejja!

 • Svara
  emma
  23 juli, 2010 kl 01:30

  Hej! Jag har följt din blogg ett tag nu. Jag är medlem Härnösands cykelklubb och har tävlat endel förut, så det var väldigt roligt att följa er resa genom Sverige!:) Starkt kört! Grus är inte kul!

 • Svara
  Träningsglädje
  23 juli, 2010 kl 08:57

  kul att läsa om era cykeldagar, förvånad över hur bra ni klarar gruset – trodde att det var no no med racers??

 • Svara
  Anna (orka mera)
  23 juli, 2010 kl 22:58

  Susanne – å vad roligt! Ja, det kändes faktiskt som en barnlek idag. Konstigt som man vänjer sig vid långa sträckor :)

  Emma – nej, grus är inte kul. Och har jag lärt mig något under den här resan så är det att jag inte ska bli mtb-cylist :)

  Träningsglädje – cyklarna har klarat det över förväntan. Hade extra tåliga däck som skulle klara grus eftersom vi misstänkte att vi ibland skulle behöva gena lite. Det finns inte jättemånga vägar här uppe och vill man inte cykla E4 är grus ibland enda alternativet. Funkade som sagt bra på alla etapper utom en…

 • Svara
  Keron
  24 juli, 2010 kl 16:00

  Då cyklade ni samma regn som jag gjorde när jag tog mig hem från jobbet i Övik! Inte att leka med! Bra jobbat på er tur genom över halva Sverige! För sverige tar ju inte slut i Umeå… :)

 • Svara
  Keron
  12 augusti, 2010 kl 22:56

  Tog ni förresten gamla kustlandsvägen mellan Nordmaling och Umeå eller vilken väg tog ni? funderar på att cykla den sträckan på måndag men vet inte om jag ska cykla via gräsmyr eller den vid kusten och hittar ingen vidare info…

 • Svara
  Anna (orka mera)
  13 augusti, 2010 kl 12:03

  Keron – från Nordmaling tog vi en grusväg till Håknäs och sen vidare på asfalt till norrbyn-hörnefors-sörmjöle-åheden-norrmjöle-bussjö-röbäck och in till stan därifrån. På så sätt slapp vi E4:an, som är riktigt läskig med mitträcke och ingen vägren. Grusvägen mellan nordmaling och håknäs var inte så lång heller så det funkade fint.

 • Svara
  Keron
  13 augusti, 2010 kl 21:51

  Tack för ditt svar! måste undersöka det närmare för nu när jag tar via eniro blir det trots allt e4 mellan Hörnefors och Sörmjöle. Har du nåt tips om var man kan hitta alternativa vägar på nätet? är ju säkert många som cyklat den här sträckan redan…

 • Svara
  Keron
  13 augusti, 2010 kl 21:53

  Tack för ditt svar! måste undersöka det närmare för nu när jag tar via eniro blir det trots allt e4 mellan Hörnefors och Sörmjöle. Har du nåt tips om var man kan hitta alternativa vägar på nätet? är ju säkert många som cyklat den här sträckan redan… Eller nu hittade jag nåt, via Mathällan!

 • Svara
  Anna (orka mera)
  13 augusti, 2010 kl 22:25

  Keron -ja det blir nog rätt. Fortsätt sedan till du kör under Botnia-banan, sen direkt höger på poststigen. Sen kommer du upp i Sörmjöle. Lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.