Kävlinge-Umeå

Etapp 5 – bergsetappen

Tour de France kan slänga sig i väggen – de riktiga alperna finns i Dalarna…

image

Efter gårdagens sammanbrott var jag minst sagt tveksam till om jag verkligen skulle fixa dagens långa etapp. Lätt träningsvärk i benen, låren hårda som tegelstenar och fyllda med slagg. Lyckades övertala Fredrik om en tigerbalsam-massage, som han under vissa protester ställde upp på… Skrek oavbrutet de första tio minuterna innan spänningarna släppte och musklerna återfick en något mjukare form.

Vet inte om det var massagen som gjorde det, men så fort jag satte mig på cykeln i morse kände jag att det här skulle bli en bra dag. Benen var pigga, humöret på topp och jag var laddad att sätta tänderna i sista etappen innan vilan.

Tällberg 016

Efter bara en kvart kommer en skylt: “beläggningsarbete 0-6 km”. Jag säger till Fredrik att det säkerligen betyder att vägen efter 6 km inte har någon beläggning, men han tror mig inte. Det visar sig att jag har rätt, 6 km senare börjar vår 30 km långa resa på grusväg…

Tällberg 010

Men idag har jag horn i pannan. Jag plöjer fram över gruset, matar tramptag efter tramptag. Känner mig stark och oövervinnerlig. Inget grus i världen kan stoppa mig. Så kommer en backe. Det är inte bara en grusig backe utan en VÄLDIGT lång och brant backe. Lite nervös över att tappa styrfarten överväger jag att hoppa av och gå. Men eftersom jag lovat mig själv att inte gå i en backe förrän jag är pensionär så är det bara att trampa på… På lägsta växeln, sakta sakta, betar jag meter för meter. Och då vet jag inte att denna backe bara är början på vad som ska bli värsta backetappen!

Tällberg 014

I nära 10 mil trampar vi utan att se en enda människa. Det går upp och det går ner, men det går väldigt sällan bara rakt och platt. Vi är mitt ute i INGENSTANS. Vi har ingenstans att fylla på vatten och ännu mindre någonstans att äta. Energin dalar och jag tvingas ta till en nödenergi-kaka för att överhuvudtaget få runt tramporna. Strax därefter ser vi en skylt till en restaurang, naturligtvis högt uppe i en backe. Kör upp bara för att upptäcka att det är stängt. Ett helt gäng höjdmeter i onödan. Ner igen, fortsätter trampa tills äntligen en restaurang dyker upp. Vi är i NÅS. Världens metropol… Restaurangen är riktigt sjabbig. Men just då kvittar det, vi behöver mat. Beställer en spaghetti och köttfärssås och får en portion som räckt till en hel armé. Den slinker ner.

Tällberg 020

Efter lunch har vi 8 mil kvar. När man tänker på det som 8 mil till vilodag känns det inte så farligt. Vi trampar vidare. Passerar Leksand som känns som världens största stad i jämförelse med de ställen vi cyklat igenom. Retar oss på alla bilar och fortsätter framåt.

Strax innan kl 18 når vi hotellet i Tällberg. Stretchar, duschar och äter jordens godaste middag. Den kostar en halv förmögenhet men vi är värda varenda krona. Vi har cyklat 72 mil, vi är halvvägs framme och vi har en vilodag tillsammans med våra übersöta barn framför oss. Livet är rätt gott just nu!

Tällberg 027

När vi kommer in på hotellrummet ser vi denna vinflaska:

Tällberg 032

Kan det vara en slump?

0

7 Kommentarer

 • Svara
  Jerker
  17 juli, 2010 kl 02:25

  Starkt jobbat, kul att läsa om era bravader. Njut ordentligt av vilodagen nu.

  /Jerker

  0
 • Svara
  Familjen Rosdahl
  17 juli, 2010 kl 10:31

  Tidningen är nu arkiverad till er!!!

  0
 • Svara
  Daniel
  17 juli, 2010 kl 11:06

  Verkligen en välförtjänt vilodag! Tycker ni är grymma!!! Njuuut nu av vilodagen och ladda batterierna till andra halvan.

  0
 • Svara
  Jonna
  17 juli, 2010 kl 13:19

  Härligt att ni nu är i Leksand/Dalarna och har vilodag ! :) Bor ni på Dalle två nätter? Ja här omkring är det ju ganska backigt, finns många alternativ när man vill köra backintervaller ;) Jag älskar mitt backiga Dalarna!

  0
 • Svara
  Ann-Sofie
  17 juli, 2010 kl 21:47

  Ni är helt fantastiska! Njut av vilan och att få träffa barnen – det kommer att ge den energin ni behöver för att nå målet. Är det du som är chef för etapp 2 Anna? Lycka till!
  Kram från Öland

  0
 • Svara
  Carina
  17 juli, 2010 kl 21:52

  Hoppas ni haft en underbar vilodag!!!

  0
 • Svara
  anneliten
  17 juli, 2010 kl 22:00

  Det är fantastiskt kul att läsa om er resa! Tack för att du skriver.

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.