Aktuellt

Friskis vs Outdoor Challenge

På måndagar har vi utomhusträning på gymmet. Vi delar gräsplätt med Friskis och Svettis. Endast ett badhus skiljer oss rent geografiskt men skillnaden i träning är monumental. Det vet jag för jag brukar tjuvkika….

När vi rejsar i skogen går de i ring och rullar axlar. När vi galopperar på varandras ryggar gör dom knälyft. När vi brottas och ligger i högar på gräsmattan lyfter de rumpan från marken och sänker ner den igen. När vi kör idioten med grodhopp gör dom V-steg med handviftningar.

Men bäst av allt är vi gör upphopp i ring med armarna runt varandra, när vi unisont räknar ner från 10 i en ständigt stegrande ljudvolym. Då överröstar vi banne mig Magnus Carlsson som strömmar ur deras högtalare.
Jag klankar absolut inte ner på deras träning, den är med all sannolikhet jättebra. Och den måste vara rolig – för de är sjuhelsikes mycket mer folk på den sidan. Men det är något visst med att kravla i gräset, få grus i håret och blåmärken på armbågarna. Även om vi bara är tio som vågar prova…

18 Kommentarer

 • Svara
  Cizzi
  13 juli, 2009 kl 06:48

  Ja, det är lite skillnad ;) Jag föredrar challenge!

 • Svara
  River
  13 juli, 2009 kl 07:04

  Er träning låter effektivare och mer hardcore och riktigt rolig, men den kanske skrämmer bort nybörjare och sådana som tror att det är för jobbigt för dem? Kör hårt!

  ps. jag hade behövt hjälp med hur man gör om filen och samtidigt sparar låtarna för sig när man ska bränna ut den i ett nytt program. det är så svårt att hålla reda på tid när et är 45 min kvar på passet ;) ds.

 • Svara
  Emliscious
  13 juli, 2009 kl 07:25

  jag vet ju vilken sida jag skulle sälla mig till!! shit härligt Men visst är Friskis bra, tex för de som behöver ”rehab” och liknande, lågintensivare träning. Men för en frisk, starkperson med nånslags kondis så krävs det mer för att kroppen ska få ta ut sig!! effektivt är väl bästa ordet för er träning!? och dessutom låter det sjukt kul! =)

 • Svara
  Tolkia
  13 juli, 2009 kl 07:49

  Jag brukar gilla det du skriver (duh, jag läser ju), men jag tycker väl kanske att det här var lite onödigt. Jag vet att det är populärt att framställa Friskis & Svettis som essensen av töntighet, och du har fram tills nu undvikit att gå i fällan ”(misslyckat) försök att framställa egen träningsform som coolare genom att kontrastera den mot någon annans töntigare” (vilket är en sak som gör din blogg läsvärd jämfört med många andra; behovet av att hävda sig verkar inte så stort), fortsätt hellre hålla den linjen. Nu skriver du ju att din avsikt med inlägget inte är att racka ner på någon annans träning, men du bjuder ju ändå hela armén som vill göra det på en gratislunch.

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  13 juli, 2009 kl 09:04

  Cizzi – jag med! Men smaken är ju som baken och det är tur det finns träning för alla!

  River – jo så är det. Det är många som inte gillar den typen av pass och hellre tar det lite lugnare. Men det är kul att se så två olika pass på samma plätt!

  Emliscious – ja sen bbc är jag frälst. Utomhusträning is the shit!

  Tolkia – jag har inget behov i världen att framställa någon träning som coolare. All träning är cool. Att träna och röra sig är coolt oavsett på vilket sätt det görs. Och alla har vi olika smak och förutsättningar. Helt uppenbarligen är det fler som gillar friskis än att kravla i gräset för som jag skrev är dom många fler. Tyckte bara det var en rolig konstrast på en och samma bit gräs.

 • Svara
  Mia
  13 juli, 2009 kl 13:37

  Hej!

  Jag skulle vilja emaila dig med lite fragor men far inte upp all info pa din blogg.

  Mvh

  Mia

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  13 juli, 2009 kl 13:43

  Mia – adressen är: anna@piggelina.se.

 • Svara
  TiWi
  13 juli, 2009 kl 14:11

  oj vad jag hade velat prova! men det är svårt när man är boende i göteborg! men det är ändå inspirerande att läsa om.

 • Svara
  maria
  13 juli, 2009 kl 17:56

  Det är bra att det finns variaton! Jag är själv F&S frälst, MEN jag är även frälst av boot camp sedan blooger boot camp i våras.

  Fast man kan (tyvärr) inte få alla att kravla i leran, så det är tur att det finns alternativ. Det viktigaste är trots allt att man rör på sig.

  Som F&S säger, det är inte andra anläggningar som är konkurrenten, det är soffan!

 • Svara
  Snorkkis
  13 juli, 2009 kl 18:31

  Vad rolig din beskrivning av ert pass lät! Man blir riktigt sugen på att dra grannen på ryggen och hoppa lite :)

  Och vilken tur att det finns alternativ för alla!

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  13 juli, 2009 kl 18:51

  Tiwi – måste finnas något liknande hos er. Göteborg är ju värsta bästa storstaden :)

  Maria – ja det ena behöver verklgen inte utesluta det andra. Klokt sagt med soffan. Så sant så sant!

  Snorkfröken – du får väl ringa på och fråga om du får bära runt lite på grannen. Kan hända han tycker du är lite knäpp, men vad tusan? :)

 • Svara
  Träningsglädje
  13 juli, 2009 kl 19:36

  TiWi:
  Kolla in lopningolivet.blogspot.com. Andréa kör ju också boot camp-träning!

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  13 juli, 2009 kl 20:52

  Träningsglädje-Sara: ahhh, hur kunde jag glömma?

 • Svara
  Andréa
  13 juli, 2009 kl 21:12

  skulle precis göra mig hörd, men nu behövde jag ju inte det :)

  ang ”debatten” så tycker jag att det är bra att det finns alternativ för alla. Friskisträningen (jag har aldrig testat och har verkligen aning om hur jobbigt/ojobbigt det är) har ett syfte, boot camp och liknande ett annat, varför inte köra båda? (plus löpning, cykling och allt aant kul såklart :) Shit vad vältrnad man blir!)

 • Svara
  oskar
  14 juli, 2009 kl 16:14

  Förstår inte riktigt hur du menar när du i svaret till ”Tolkia” säger att du inte har för avsikt att se ner på F&S.

  Man får ju en känsla av att det hela handlar om att visa hur tuff Din träning är! Notera t.ex. rubriken ”vs” och textens alla värdeladdade ord. Visst det kanske den är om vi mäter den fysiska statusen som krävs för att genomföra övningarna med fullgott utförande. Men faktum kvarstår ändå att F&S drar i princip fulla hus på alla deras orter!

  Jag själv tycker dock att den ojämna kvalitén i F&S är dess största svaghet; kunskapen i exempelvis övningsutförande kan skifta mycket! (vissa ledare är väldigt strikta, andra inte alls) Men de lyckas trots allt att sätta folk i rörelse. Det är ingen konst att få träningsintresserade att delta regelbundet och dessutom få dem att ”ta i”. Den stora utmaningen handlar om att täcka in hela bredden (från nybörjare hela vägen till elit)! Det är det mycket få som gör, möjligtvis(?) Gerdahallen i Lund!

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  14 juli, 2009 kl 20:58

  Andréa – håller med! Jätteviktigt att det finns pass för alla. Och det är inget som säger att man inte kan träna lite av allt! Omväxling förnöjer!

  Oskar – Att träningen är ”tuff” är inget självändamål i sig och inget jag hade för avsikt att skryta om. Visst är den kanske lite jobbigare än friskis på andra sidan men framför allt lite mer lekfull. Det är kul att få leka gräshoppa och hoppa groda ibland. Att få brottas på blodigt allvar (nästan…)och klättra på någons rygg. Hur du tolkar mitt inlägg är upp till dig men min avsikt var att illustrera den traditionella gympan jämfört med (vs) vårt lite mer galna alternativ.

  Visst ska man täcka in hela bredden från nybörjare till elit, men varje enskilt pass behöver inte täcka in alla. Det är ok att vissa pass är tuffare och andra mer lågintensiva. Så är det upp till var och en att välja.

 • Svara
  Oskar
  15 juli, 2009 kl 09:14

  Anna -Självklart är det upp till läsaren att tolka texten och dess innebörd. Å andra sidan sätter författaren också en ram för vad som är normalt rimliga tolkningar. Visserligen skriver du att det inte handlar om att se ner på deras träningsform, men det går i det här fallet inte undvika att känna av den något ”kritiska undertonen”. Uppenbarligen är jag inte den enda som tolkat texten så…

  Nåväl, nog om detta. Jag håller med dig om att all träning är cool och grunden till det hela är densamma för alla verksamheter och pass, nämligen rörelseglädje. Sen hur den tar sig till uttryck är en annan sak.

  I övrigt tycker jag att det är intressant att få följa bloggen med dina tankar!

  Keep up the good work : )

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  15 juli, 2009 kl 21:25

  Oskar – peace :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.