Aktuellt

What's new under the sun?

Stora nyheten idag: SPORTDRYCK FÖRSTÖR EFFEKTEN AV TRÄNINGEN

Ja, om du tränar ett par gånger i veckan i syfte att gå ner i vikt.

Ja, om du tränar medellånga eller lågintensiva pass.

Var det så mycket nytt att det förtjänade framsidan på dagstidningarna idag?

Själv dricker jag sportdryck på mina långlopp, dvs halvmaror, 30 km Lidingö och Stockholm marathon. På träning dricker jag vatten även om distansen är lång (upp till 30k)för att träna fettförbränningen. Ser dock noga till att fylla på med kolhydrater efteråt. Och protein.

Att träna fettförbränningen för mig är inte i syfte att bli smal, utan för att fettreserverna räcker längre än kolhydratreserverna. Jag tränar för att bli uthållig, inte skinny.

Efter träning äter jag hellre mat än dricker drycker. Jag älskar mat och njuter av varje kalori. Dricka sött har jag som alltid svårt för. Men ibland är det en enkel utväg, om tiden inte finns eller om man behöver väldigt mycket energi och inte orkar tugga mer…

En knallblå sportdryck skulle jag inte ta i med tång…

13 Kommentarer

 • Svara
  Pempan
  8 maj, 2009 kl 10:09

  Men man kan äta bara bacon och hur mycket man vill och gå ner i vikt! Men inte för hur länge som helst, för bacon innehåller inte alla näringsämnen vi behöver. Ägg är det bästa man kan äta, i ett ägg saknas bara C-vitamin för att vi ska kunna leva på det.

  Jag tror inte heller att man mår dåligt eller går upp i vikt av ett måttligt intag av frukt, men det är heller inte så nyttigt som folk tror att det är. Frukt är godis. det är bara inte lika mycket kolhydrater i frukt som i godis.

  Och då kan man ju fråga sig varför dom har svårare att hantera kolhydrater och varför vi får fler och fler diabetiker runt omkring oss. Vi är inte gjorda för att äta kolhydrater helt enkelt. Om en diabetiker typ 2 skippar alla kolhydrater medför det att blodsockret inte höjs och personen i fråga blir fri från sin diabetes, (förutsatt att man lägger om kosten på detta sätt ganska tidigt i sjukdomsförloppet). Man behöver inte göra mer än så för att må bra, träning är inte nödvändigt, men det är bra för mycket annat i kroppen! Man bygger muskler som gör att man minskar risken för att få ont, man håller längre helt enkelt. Sen blir ju hjärtat starkare och gladare av det också :) Men jag kan tycka att det är lite överskattat. Precis som att fett är (väldigt) underskattat.

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  8 maj, 2009 kl 12:22

  Pempan – nej du kan inte äta 20 kg bacon om dagen och gå ner i vikt. Prova får du se.

 • Svara
  Anonymous
  8 maj, 2009 kl 16:15

  Vilken sportdryck är bra…eller mindre dålig/Kristina

 • Svara
  Snorkkis
  8 maj, 2009 kl 17:48

  Jag håller helt med dig, och kör själv samma modell!

 • Svara
  runrunner
  8 maj, 2009 kl 17:52

  Haha! Lycka till att äta 20 kg bacon ;)

  Tillbaka till ditt inlägg. Jag har svårt att förstå att någon verkligen köper Powerade som en sportdryck. Det hoppas jag inte i alla fall. Känns ju mer som en läsk! (utan kolsyra såklart…)

  Ibland har tidningarna inte så mycket vettigt att skriva om tydligen…

 • Svara
  Anna
  8 maj, 2009 kl 18:29

  Jag har aldrig trott på sportdrycker, de är fulla av skit helt enkelt. Dessutom ser dom giftiga ut! Vill man ha sportdryck eller något sött som piggar upp kan man ju alltid blanda ihop något själv.

 • Svara
  HK-47
  8 maj, 2009 kl 18:59

  Brukar alltid köra vatten under spinningpass. Häller i mig en Gainomax efter. Tar den mest för smidigheten och för att jag inte hinner hem inom en timme. Har jag tänkt helt fel och borde skippa den?

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  8 maj, 2009 kl 19:01

  Kristina – den enda jag dricker är Vitargo under lååånga cykelpass. Och carboloadern innan låååånga lopp. De smakar inte så sött som många andra och funkar bra för mig. Men som sagt oftast dricker jag bara vanligt hederligt kranvatten :)

  Snorkfröken – kul. Tycker den modellen är alldeles ypperlig :)

  Runrunner – nej det hände visst inte så mycket i världen idag. Bara färgen på powerade får mig att backa. Känns läskig på något vis…

  Anna – eller äta runekakor…..mums :)

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  8 maj, 2009 kl 19:09

  HK-47: Hur viktigt det är att fylla på direkt efter passet beror på hur ofta och på vilken nivå du tränar. Är du en vanlig motionär som tränar nästa pass i övermorgon hinner kroppen gott och väl återhämta sig oavsett om det dröjer lite innan du kommer hem och äter. Ska du köra nästa pass om ett par timmar kan det vara en idé att ta gainomaxen för att påskynda återhämtningen, eller för den skull om du tränar på mycket hög nivå och det är jätteviktigt att alltid ligga på topp återhämtningsmässigt. För de flesta räcker det att äta när man kommit hem.
  Det finns dock en fördel att äta inom 90 minuter och det är att musklerna ”suger åt sig” blodsockret utan att frigöra så mycket insulin.
  Så.. är du hemma inom 1.5 timme och tränar på motionärsnivå så kan du skippa gainomaxen…

 • Svara
  HK-47
  8 maj, 2009 kl 19:45

  Tack för ett mycket bra svar! Ska prova att sluta och bara använda dom efter mina dubbelpass. (1:45)

 • Svara
  Johanna
  9 maj, 2009 kl 12:33

  Men jag måste hålla med att en kost som är basserad på mer fett och protein med väldigt lågt intag av kolhydrater funkar och jag tror att man kan leva på det för man kan ändå få en varierad kost. Beroende på hur strikt man väljer att lägga upp den. Men det bästa sättet att äta och leva kan bara man själv bestämma för det ska ju fungera hela livet.

 • Svara
  Anonymous
  10 maj, 2009 kl 09:55

  Var köper man Vitargo? Har 2 söner som tävlingssimmar på mästerskapsnivå och det är viktigt för dem att snabbt fylla på inför nästa lopp./Kristina

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  11 maj, 2009 kl 07:45

  Kristina – cykelcity i Lund har, vet jag. Stadium hade förut men jag tror de har slutat med det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.