Aktuellt

Bröd

Bröd är det svåraste som finns. Jag kan uppehålla mig minst en kvart vid brödhyllan på ICA. För jag har mina krav. Och det är inte många som uppfyller dem.

Jag börjar alltid med att läsa näringsdeklarationen. På raden ”varav sockerarter” (under kolhydrater) vill jag helst inte se högre siffror än 4 g/100 g.

Fortsätter med ingredienslistan. Den står i storleksordning, dvs det som står först finns det mest av. Scannar av så att socker, glukos, sirap etc inte står tidigt i listan, ja helst inte alls. Letar efter surdeg, hela korn, kärnor och frön, sånt som gör att brödet får ett lägre GI, vilket i sin tur ger jämnare blodsocker.

Spanar vidare för att försäkra mig om att brödet inte innehåller härdade fetter. Läser jag ”härdat” eller ”delvis härdat” fett lägger jag tillbaka brödet på hyllan.

Sen var det det där med konserveringsmedel, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, konsistensgivare….. Alla är inte skadliga, vissa är t om naturliga, men varför chansa när det finns bröd utan. Tillbaka på hyllan och leta vidare.

Igår övergav jag ICA och handlade brödet på Olof Viktors. Inga tillsatser, bara naturliga råvaror. Och gott som attan!

19 Kommentarer

 • Svara
  Emliscious
  21 april, 2009 kl 09:41

  ja herregud! och så säger de att kunskap underlättar livet? knappast! haha! ibland önskar man att man inget visste ;) eller nä förresten! men visst är det skoj när man finner det man söker, när alla ”ingridienser” är rätt, oavsett om det gäller bröd eller annat, som kärlek =) hihi! oj vilken djup parallell! ojoj! ;)

 • Svara
  Emliscious
  21 april, 2009 kl 09:41

  ja herregud! och så säger de att kunskap underlättar livet? knappast! haha! ibland önskar man att man inget visste ;) eller nä förresten! men visst är det skoj när man finner det man söker, när alla ”ingridienser” är rätt, oavsett om det gäller bröd eller annat, som kärlek =) hihi! oj vilken djup parallell! ojoj! ;)

 • Svara
  Cathrine
  21 april, 2009 kl 09:59

  nyttig blogginnlegg igjen anna :) Det er mye rart de selger som brød i butikken. Baker du brød selv også eller? Det gjør jeg, da vet jeg hva de inneholder.

 • Svara
  Anna
  21 april, 2009 kl 10:41

  Köpte i helgen müsli från Olof Victors, kalasgod men dyr. Fast det skiter jag i! Kul att de gör bröd också, ska spana in det.

 • Svara
  Helles Yoga och Trainer
  21 april, 2009 kl 12:12

  Mitt favoritbageri!
  Det finns ett relativt nytt bageri på Klostergatan i Lund med (tid. Bengtssons Ost), men jag vet inte vilken kvalitet de håller?
  /Helle

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  21 april, 2009 kl 13:09

  Emliscious – nej man blir bara mer och mer förvirrad ju mer man lär sig. Jobbigt ju :(

  Catami – jag önskar att jag hade bakat mitt eget bröd lite oftare men tiden räcker tyvärr inte alltid till :(

  Anna – ahhh, har dom müsli också? Det visste jag inte. Det får jag testa nästa gång!

  Helle – kul, det får jag testa någon gång :)

 • Svara
  Snorkkis
  21 april, 2009 kl 17:15

  Trist att bröd innehåller så mycket tillsatser… men så blir man ju sur också om brödet möglar i lådan. Hembakat är ju ändå godast! Och det på bilden såg smarrigt ut!

 • Svara
  Johanna Lans
  21 april, 2009 kl 18:26

  Därför brukar jag baka mitt eget bröd med dinkel, äpple, yoghurt och lite kanel är supergott och favorit här hemma ;-)

 • Svara
  Magdalena
  21 april, 2009 kl 18:47

  Tack vare kostanalysen hos dig är jag oxå noga med att sockerarter ska vara under 4! OCh jag är väldigt petig med brödet – helst ska det vara hembakta surdegslimpan!

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  21 april, 2009 kl 19:45

  Snorkfröken – ja hembakat är ju bäst. Synd att man inte alltid har tiden bara.

  Johanna – ja det lät jättesmarrigt!

  Magdalena – förlåt att jag försvårat din brödshopping ;)

 • Svara
  Lotta
  22 april, 2009 kl 07:38

  Ett tips är att kika på Fazers bröd: http://www.fazergroup.com/templates/Fazer_Information.aspx?id=52574&epslanguage=SV ”Rågkusar” har tex sockerarter på 2g och ”Rågform” 4g. Undras hur de kan kallas Osötat dock? Men de är grymt goda!

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  22 april, 2009 kl 11:21

  Lotta – tack för tipset!

 • Svara
  Anonymous
  22 april, 2009 kl 16:02

  Bageriet i Lund heter S:t JACOBS STENUGNSBAGERI och ligger på Klostergatan 10. Har ätit av deras bröd och det var supergott. Tyvärr är där ganska ofta lång kö dit. // Åsa

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  22 april, 2009 kl 18:28

  Åsa – låter jättegott, måste testas. Man får väl ta tjuren vid hornen och ställa sig i kön!

 • Svara
  Dessi
  23 april, 2009 kl 13:11

  Bra inlägg! Om jag skulle äta bröd skulle jag definitiv gå till ett bageri eller baka själv. På så sätt slipper man tillsatserna :)

 • Svara
  Lovisa
  24 april, 2009 kl 10:35

  Vilken jättebra guide! Använde mig av den idag när jag handlade och tror nog att jag lyckades få med mig något bra hem från Ica. :)

 • Svara
  Karin
  24 april, 2009 kl 13:08

  Hej!

  Jag säger bara: Bakmaskin!

  Årets julklapp 1988. Själv fick jag ta över en maskin (som stått och tagit plats i skåpet hos en vän) för ca ett halvår sedan och har inte köpt bröd sedan dess. I med ingredienser, tryck på knappen och efter en stund säger den till är den är klar. Knådning, jäsning och gräddning klarar den själv.

  Kram Karin

  Ps. Såg att det finns i jula-katalogen för ca 700 kr.

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  25 april, 2009 kl 23:06

  Dessi – och så är det överlägset godast också! Mums.

  Lovisa – bra att inlägget kom till nytta!

  Karin – låter hur smidigt som helst!

 • Svara
  Steven
  25 augusti, 2009 kl 18:02

  Hej. Hoppas du har varit på St. Jakobs stenugnsbageri i Lund, där kan man snacka om klass. Allt är från grunden, bra råvaror och surdeg i nästan alla bröd. Testa det!!
  MVH/ Hannes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.