Aktuellt

Jordens godaste….

På grund av detta citat bojkottade jag Paolo Robertos kokbok i flera dagar. Sen fick Fredrik den i julklapp…

Igår lagade vi jordens godaste mat, från just denna bok: Gnocchi i tomatsalsa. Och här har ni receptet för en underbar middag:

Tomatsås:

400 g passerade tomater
400 g krossade tomater
1 gul lök
4 hela vitlöksklyftor
10 strimlade basilikablad
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 nypa socker
3 msk olivolja

Gnocchi:

800 g potatis, med skal (mjölig sort, ej färsk potatis)
ca 3,5 dl vetemjöl
2 ägg
1 msk olivolja
1,5 dl riven parmesan
125 g mozzarella skuren i små bitar

Och så här går det till:

1. Värm oljan i kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans med vitlöksklyftorna långsamt fräsa i oljan, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, basilika, salt, peppar och socker.

2. Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula löken och vitlöksklyftorna.

3. Gör gnocchin under tiden såsen kokar.

4. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa i potatispress.

5. Häll den pressade potatisen och det mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt olivoljan och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl.

6. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2 cm. Skär längderna i 2 cm långa bitar.

7. Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel så det får ett randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra. Strö mjöl över gnocchibitarna så det inte klibbar fast i varandra.

8. Sätt ugnen på 200 grader

9. Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med hålslev och låt rinna av.

10. Varva tomatsås, gnocchi, mozzarella och parmesanost i en ugnsfast form. Börjaoch avsluta med tomatsås.

11. Gratinera i ugn i ca 20-25 minuter.

Vi serverade med stekta champinjoner och ugnsstekt bacon. Fast det hittade vi på själva…. Ville aldrig sluta äta! Underbart!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.