Aktuellt

Det där med mat…


Fick frågan bland kommentarerna hur jag äter i samband med träning…

I början av mitt träningsliv tränade jag mest för att kunna äta. Om jag tränade hade jag utrymme för mer godsaker utan att bilringarna skulle komma krypande.

Ju mer tiden gick och ju mer jag tränade, desto mer ändrades fokus. Från att träna för att kunna äta började jag mer och mer äta för att orka träna.

Visst har man som fysiskt aktiv råd med mer godsaker, men man får inte heller glömma att träning är en påfrestning för kroppen och för att man ska återhämta sig på bästa sätt och inte brytas ner, krävs BRA mat, inte bara tom energi. Behovet av antioxidanter, exempelvis, ökar med ökad träning eftersom träningen i sig ger upphov till fria radikaler.

För att jag ska få ut så mycket som möjligt av min träning är jag noga med vad jag äter före och efter träning, men även såklart under resten av dagen. Jag skulle ALDRIG komma till ett träningspass utan energi i kroppen. Ett sådant pass blir jobbigt både för kroppen och mentalt. Jag vill kunna prestera max när jag kör, jag vill inte brottas med hungerdemonerna som gör mig omotiverad och ofokuserad.

Så vad äter jag då innan träningen? Det beror på när och vad jag ska träna. Tränar jag på morgonen tar jag en tallrik yoghurt och skivad banan innan. Då får jag lite energi samtidigt som det inte lägger sig tungt i magen. Ska jag springa är det jätteviktigt att maten är lättsmält och inte ger mig magtrubbel! Under övriga dagen får frukost, lunch, mellis eller middag tjänstgöra som innan-träning-mat. Oavsett vilket så är det alltid bra mat med långsamma kolhydrater. Vill nämligen inte råka ut för en blodsockerdipp mitt i träningen, vilket kan bli fallet om man gott loss på snabbare energi!

Och efter träningen? Har jag sprungit långt, eller om jag ska träna ett pass till, dricker jag en gainer för att snabbt återställa näringsbalansen. Tränar jag mer normalt, typ ett vanligt entimmespass, sköter jag återhämtningen med vanlig mat. En macka och ett glas mjölk brukar funka liksom kesella, banan och bär. Snabba kolhydrater och protein är vad jag vill komma åt för snabbast återhämtning. Vanligtvis äter jag lite mindre fett i detta mål eftersom fett gör upptaget långsammare.

This is how I do it. Funkar för mig. Känner att jag har med mig kroppen på alla tokigheter jag gör. Den är min evighetsmaskin som tuffar på när jag ber den. Den förtjänar det bästa. Till helgen förtjänar den även lite gottgott. Gör underverk för själen. Men inte varje dag

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.