Aktuellt

Jag blir så trött!

I Expressen igår kunde vi läsa att man ska promenera och därmed rasa i vikt. Kostrådgivaren Ewa Söderström säger så här:

”Kombinationen GI och promenader är oslagbar. Förklaringen är att promenader ger en lågintensiv och fettförbrännande träning. Vid högintensiv träning bränner man i första hand kolhydrater.”

Inte undra på att folk tror att promenader är en mirakelkur mot övervikt. Visst, ANDELEN kolhydrater som förbränns är större vid högintensiv träning, så långt är jag med. Men trots att ANDELEN fett därmed är lägre vid högintensivträning blir MÄNGDEN bränt fett ändå större pga att energiförbrukningen är större. Dessutom finns en efterbränning efter avslutat högintensivt pass som inte alls är att förakta. Jag har gjort ett räkneexempel på detta tidigare som finns att beskåda här.

Är man kraftigt överviktig kanske man inte ger sig ut och springer, och promenader är därför ett alldeles utmärkt sätt att röra på sig. Jag blir bara galen när man får det att låta som att man förbränner mer när man går än när man tränar högintensivt. För det är inte sant. Punkt. End of discussion.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.