Aktuellt

En nyttig frukost?


När Svensson ska äta nyttigt blir det ofta en frukost med special K, lätt fruktyoghurt, Lingongrova, lätta och apelsinjuice. För Special K och Lingongrova är nyttigt, det kan man minsann läsa på förpackningen. Brödet är ju dessutom MÖRKT och då är det ju per automatik bra bröd. Med lättyoghurten och Lätta drar man också ner på fettet. Kan det bli bättre?

Ja det kan faktiskt det. Faktum är att ovannämnda frukost i min mening inte alls är speciellt bra. För att börja med Special K: 17 gram socker / 100 g. Say no more. Hur dom lyckats få en nyttigstämpel förstår jag inte men jag antar att det beror på alla spänstiga tjejer på baksidan som ser hur hälsosamma ut som helst där dom springer omkring.

Lingongrova. 9 gram socker/100g. Jag försöker hålla det under 4g när jag väljer bröd så det här går ju fetbort som det så vackert heter. Visst brödet är mörkt. Men det är inte MÖRKT bröd vi ska leta efter i affären, det är GROVT. Mörkt bröd får ofta sin färg av mörk sirap och ja, det är ju bara socker. Det bröd vi ska leta är bröd med hela korn, gärna surdegsbröd.

Lätta. Visst det drar ner på fettet. Men till vilket pris? Lätta är den konstgjordaste produkt som finns. Framställd genom härdning av vegetabiliska oljor till onaturliga fasta fetter som troligtvis inte alls är särskilt trevliga för oss. Smör är fett, men naturligt. Och svårbrett. Jag väljer därför själv bregott. Vill man inte ha det fettet är hoummus eller avocadoröra ett bra alternativ.

Lättyoghurt. Lätt och sött, eller sötningsmedligt… Ta vanlig naturell istället. Släng på banan och bär och vips, ett bättre alternativ!

Apelsinjuice. Jättebra så länge den är färskpressad. Dricker man från koncentrat missar man dock mycket av nyttigheterna som försvinner i processandet från frukt till koncentrat. Men inget slår en riktigt saftig apelsin! MUMS!

Så vad äter då jag till frukost? Oftast havregrynsgröt med linfrön, pumpafrön, banan, hallon och valnötter. Till det en GROV macka med pålägg (varierar vilket men ska bli lite bättre på ägg framöver!) och såklart en frukt.

Hur startar ni er dag?

2 Kommentarer

 • Svara
  sanna
  23 september, 2009 kl 13:40

  riktigt bra inlägg!
  jag brukar äta fil eller verums hälsoyoghurt med kellogs k red berries, men får nog bli ändring på det. förut brukade jag äta en musli från axa müsli gold! jättegod. dock väldigt mycket russin i. ska också börja med havregrynsgröt tror jag !

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  24 september, 2009 kl 06:05

  Sanna – ahh, gröt är det bästa jag vet! Tröttnar aldrig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.