Aktuellt

Cykel-inställning

Puma ställde ett par frågor ang mitt förra spinning-inlägg och jag tar mig friheten att svara på en av frågorna här, eftersom jag tycker det är viktiga saker!

Jag blir mörkrädd när jag hör vad instruktörerna verkar hålla på med out there. Nu inte sagt att jag skulle vara någon allvetande guru, men vissa saker är faktiskt riktigt basic, och alla som har en någorlunda färsk spinning utbildning/vidareutbildning borde veta detta.

Att cykla med rätt inställning på cykeln är superviktigt för att undvika skador, men också för att få ner kraften i pedalerna på rätt sätt. Sitter du för högt tappar du all kraft, du måste vicka på rumpan för att nå ner till pedalerna och får ingen möjlighet att jobba ordentligt. Sitter du för lågt drar du på dig mjölksyra i onödan och överbelastar i knäna. Lagom är bäst, som vanligt! Så här ställer du in din cykel så du hamnar rätt:

1) Ställ dig brevid cykeln och ställ in höjden så att sadeln hamnar strax under höfthöjd. Hoppa upp på cykeln, sätt hälen på pedalen och trampa ner pedalen i sitt nedersta läge. Här ska benet vara rakt. Korrigera sadeln så att benet sträcks. När du sen sätter fast skon (eller sätter in den i korgen) får du en lätt böjning i knät och undviker därmed att översträcka knät i nedersta läget.

2) Trampa ett kvarts varv så fötterna står rakt fram resp rakt bak. Titta på främre benet. Där ska du ha en lodrät linje mellan knölen på utsidan knät och fotknölen. Korrigera sadeln framåt/bakåt så att du får en lodrät linje. Tänk på att när du flyttar sadeln fram eller bak påverkas benets sträckning i nedre läget och du får göra om punkt 1 för att hamna rätt.

Höjden på styret är mer en smaksak. Man brukar säga som lägst i höjd med sadeln. Har man ryggproblem kan det underlätta att höja styret.

2 Kommentarer

 • Svara
  magnus
  7 april, 2011 kl 17:28

  2) Trampa ett kvarts varv så fötterna står rakt fram resp rakt bak. Titta på främre benet. Där ska du ha en lodrät linje mellan knölen på utsidan knät och fotknölen

  var sitter den knölen på utsidan av knät??

 • Svara
  Anna (orka mera)
  7 april, 2011 kl 22:16

  Magnus – har du ingen sån? Om du känner lite längs utsidan? Annars får du se till att du har underbenet lodrätt helt enkelt och inte vinkat bakåt/framåt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.