Aktuellt

Energibullar


För länge sen bakade vi ofta energibullar. Receptet kom från en Springtime (som sedan blev Runner’s world) och har varit spårlöst försvunnet i säkert 5 år. Jag har verkligen saknat mina bullar eftersom de är tiptop som nödproviant före och efter träning när man inte har möjlighet att fixa annan mat. Idag hittade jag den gamla tidningen i alla fall så nu blir det baka av. Här är receptet (48 bullar):

5 dl mjölk
50 gram jäst
0,5 dl rapsolja
1 tsk mineralsalt
1 burk lättkesella
2 dl vit baksirap
4 väl mogna bananer
2 dl nötter
2 dl russin
4 dl fullkornsmjöl av råg
16-17 dl vetemjöl special
Ägg till pensling

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med mjölken och tillsätt olja, salt, sirap och kesella. Blanda allt väl. Mosa bananerna och tillsätt dem tillsammans med russin och nötter. Blanda i mjölet och arbeta degen så att den blir blank och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Knåda degen på bakbordet. Dela den i två delar, rulla ut till längder som delas vardera i 24 lika stora bitar. Forma till runda bullar. Lägg på smord plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Penla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 250 graders värme. Låt svalna under bakduk.

Bullarna innehåller 200 kcal fördelat på 70E% kolhydrat, 12E% protein och 18E% fett. Alltså en stor del kolhydrater och passar därför bäst i samband med träning.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.