Aktuellt

Sockerberoende

De som vet, säger att det finns ett sockerberoende. Jag vet inte hur det ligger till med den saken men jag vet att jag har varit i det närmsta beroende av socker. Sen vet jag inte om det är ett beroende i riktig mening eller mer en vanesak.

Förr kunde jag inte gå in i en affär utan att det slank ner en snickers i matkorgen. Jag kunde gå och tänka på godsaker hela dagen och rotade ofta i frysen på jakt efter kakor. För ett par år sedan såg jag över mina kostvanor och äter numera bara godsaker till helgen.

Det som är intressant är att sötsuget försvann i samband med detta. Jag är väldigt sällan sugen på godsaker och jag behöver inte sylt på filen för att den ska smaka bra. Jag kan t om äta naturell yoghurt utan socker/sylt vilket var en omöjlighet förut. Nu tycker jag bara det smakar friskt utan (och sliskigt med).

Det som sitter kvar i huvudet är dock att man SKA äta godsaker till helgen. På fredagkvällen dukar man fram någon kaka eller glass bara av gammal vana och ofta bara för att upptäcka att det inte var så himla speciellt. Ofta känns det för sött för mig, men det glömmer jag varje gång!

Nu ska jag bara komma ihåg detta till nästa fredag och inte rutinmässigt plocka fram sötsakerna. Att unna sig någon extraskiva bröd med smör, eller extra mycket av den goda maten kan vara nog så gott. Jag tycker det är viktigt att unna sig lite någon gång i veckan, men det man unnar sig ska vara gott och inte för själva sakens skull, då finns det liksom ingen mening!

1 kommentar

  • Svara
    Karin
    23 september, 2009 kl 16:39

    Har ni använt drogen socker varje vecka de senaste 20 åren? Jag vet att det kan se olika ut för alla men jag vet ochså att är man beroende av socker så kan man inte klara av att sluta själv. Beronden kan se olika ut men är det riktigt illa så behöver man hjälp. Jag behöver hjälp. Kan snart inte längre riktigt förstå ur jag ska orka 20 år till. Jag kan inte räkna gångerna jag försökt sluta. Finns det någon som vet hur man ska få hjälp? Jag vet allt om Bitten jonsson centrum, men vad hjälper det när ingen läkare skriveer remiss.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.