Aktuellt

Vad kan man träna under graviditeten?

Som jag skrivit tidigare går det alldeles utmärkt att träna under graviditeten. Det är precis som i vanliga fall väldigt bra att träna. Genom träning under graviditeten kan man minska och förebygga b la svullna ben, förstoppning, illamående, graviditetsdiabetes och högt blodtryck.

När man försöker träna med sin stora mage får man dock höra både det ena och det andra om hur man SKA träna, vad som är absolut livsfarligt etc etc. De flesta har bestämda åsikter om hur man ska vara och vad man ska göra som gravid. Så vad ska man egentligen tro på?

Har man inte tränat innan är graviditeten inte den tidpunkt då man ska dra igång på stort. Motionsformer som kan passa bra då är:

Basaerobic, basgympa
Motionscykel
Väntabarngympa
Raska promenader
Simning
Stavgång
Styrketräning
Vattengympa
Yoga

En träningsvan person kan med fördel fortsätta med sporter som

Bollsporter
Löpning
Skridskor
Längdskidor
Step-up

Till högriskaktiviteter som även vältränade bör vara försiktiga med räknas

Bergsbestigning/klättring
Boxning
Brottning
Dykning
Fallskärmshoppning
Mountainbike
Snowboard

Och som alltid: lyssna på kroppen. Är det något som inte känns bra så prova något annat!

Själv slutade jag tvärt med löpningen när jag blev gravid. Tyckte det skumpade så obehagligt. Fast det var nog mest psykiskt, för aerobics gick utmärkt :) Längre fram gick jag över till spinning. Viktigt att tänka på ,är att det är påfrestande för ryggen att stå upp och spinna eftersom man är så framtung. Dessutom kan det kännas ”rangligt” i bäckenet. Men att sitta går bra (även om man får vrida ut knäna mot slutet…)

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.