Aktuellt

Träna före frukost?

Det har gått lite trend i att promenera före frukost. Många nöjer sig inte med promenad utan lägger den ordinarie träningen före frukost. Är det egentligen så bra som folk fått för sig?

Poängen med morgonträning är att blodsockret är lågt efter en natt utan mat. Detta medför att insulin (som är fettinlagrande och hämmar fettnedbrytningen) ej frisätts. Istället jobbar hormonet glukagon för att tillföra kroppen energi, och fett är den huvudsakliga källan. Tillförs ingen ny energi kommer kroppen alltså att nalla på fettreseverna för att ge musklerna energi. Detta fungerar bara vid lågintensiv träning typ promenader, långsam simning etc. Tränar man hårdare än så behöver kroppen snabbare energi än vad fettförbränningen kan ge. Och eftersom kolhydraterna inte är tillgängliga i blodet finns det stor risk att protein från dina muskler används som ”nödbränsle”.

Med andra ord: träning med högre intensitet lämpar sig inte före frukost. Promenader kan vara ok, men personligen tror jag det är fin-lir. På det stora hela är jag rätt övertygad om att det jämnar ut sig över dagen. Så promenera när det passar och inte tvångsmässigt före frukost om du inte råkar trivas med det. Som jag skrivit om tidigare är den längsta promenaden jag tar innan frukost ca 10 meter lång och sträcker sig från sängen till kylskåpet via badrummet!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.