Aktuellt

Så tränade vi förr…

Som med allt annat går det mode i träning. Både vad gäller träningskläder och träningsformer. På det glada 80-talet knep man med Susanne Lanefeldt på teven. Obligatorisk klädsel var trikåer, gympadräkt utanpå det (gärna med skärp i midjan) och såklart benvärmare. Glada färger hörde också till.

Ur detta föddes workouten som sedemera utvecklades till aerobics. Den tidiga aerobicen innehöll hopp, hopp och hopp. Ju mer man hoppade ju lyckligare blev man. Klädseln var ”cykelbyxor” (korta tights), topp samt amerikanska strumpor som man veckade i miljoner veck.

Nånstans där i början på nittiotalet kom SLIDE. Gerdahallen där jag tränade tog konceptet till sig och köpte in de speciella mattorna man behövde för att kunna åka skridskor inomhus utan skridskor. Något år gled man omkring, fram och tillbaka över mattan i ett sanslöst lågt tempo. Visst fick man träningsvärk i konstiga muskler som man annars inte tränade, men hur kul var det egentligen? Efter några år slajdade slide-mattorna ut från gymmet och i väg till första bästa soptunna. Hur många gym har slide idag?

Något år senare dök kangarobics upp. Med hjälp av några konstiga skor på fötterna skulle man hoppa sig genom klassen. Jag fick äran att prova ett par skor, inte på en klass men väl ute på en parkeringsplats. Det var jättekul att hoppa. I fem minuter. Tror inte jag hade uppskattat en hel klass. Och det gjorde visst inte de som prövade heller för kangarobicsen försvann lika fort som den kom.

På senare halvan av nittiotalet tränade vi förutom step och aerobic även bodytoning. Klädseln bestod av jazzbyxor och top/linne. Skorna hade dessutom blivit svarta efter att alltid tidigare varit vita. Spinningen började också få fäste och förutom att cykla gjorde man armhävningar på styret, och den som cyklade snabbast med minst motstånd vann….Huvudsyftet med spinningen var att ta i tills man nästan trillade av cykeln och vad pulsträning var, var det ingen som visste.

Sen kom Les Mills. Bodypumpen gjorde entré i aerobicssalarna och samtidigt minskade intresset för aerobicen. Vanlig aerobics utkonkurerades av mer dansanta former. Folk började boxas och träna mer kampsportsinspirerande träning. Och som motsats till hård träning kom yoga och pilates.

Och här nånstans är vi idag. Spinningen har lyfts till nya höjder med det pulsbaserade tänket som kommit. Vi dansar afro och tränar mer funktionellt. Den stora frågan är: vad kommer härnäst? Och vad kommer vi att ha på oss?

Inga kommentarer

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.