Aktuellt

Knubbiga barn

Tv4 visar ett program om knubbiga barn ikväll som jag tänkte kika på. Handlar bl a om en pojke som vid elva års ålder äter 5500 kcal om dagen (tre gånger sitt behov)! Inte undra på att barnen blir tjockare och tjockare. Var finns föräldrarna och hur kan dom tillåta ett sånt intag?

Jag är förvånad men ändå inte. För jag ser ofta barn som tillåts äta precis vad som helst i vilka mängder som helst. Ettåringar med saft i nappflaskan…. jag säger bara en sak: WHY? En ettåring vet inte vad saft och godis är, det är föräldrarna som introducerar maten (i alla fall för första barnet…). Varför inte ge barnet vatten när det ändå inte vet om att det finns något annat?

På min semester har jag sett dom mest märkliga matvanor. Nu var det förvisso semester och även våra barn har fått äta glass och läsk i större utsträckning än vanligt, men ändå med viss måtta. På frukosten serverades (som jag rapporterade om tidigare) nutella och croissanter. Och visst har mina busungar fått smaka detta men då är det EFTER en ordentlig frukost, vilket lett till att dom oftast inte orkat, och har dom orkat så är det en och inte tio…

I många fall var frukostbrickorna såhär:
En tallrik honungspuffar med mjölk
Två sockerkakor
Två croissanter med nutella
Ett glas juice

Vill inte veta hur mycket socker det finns i den frullen. Hade det varit mina barn hade jag inte velat träffa dem två timmar senare när sockerdippen Allan kommit i antågande.
Ett intressant exempel är den tioåriga pojken som laddat upp sin frukostbricka med mycket frukt, naturell yoghurt, ägg och en grov macka med skinka och grönsaker. Såg jättefräscht ut. Då kommer hans mamma och säger:

-Kalle, där finns det pannkakor!
Kalle ser frågande ut….
-Man kan bre nutella på dom, fortsätter mamma.
-På morgonen??? säger Kalle och ser förbryllat på sin mor
-Det är jättegott, säger mor
-Äsch, säger Kalle och går och sätter sig.

Ja, man behöver kanske inte truga i barnen onyttigheter om dom valt ett bättre alternativ…eller?

Så skärpning föräldrar, det är vi som sätter gränserna för våra barn och lär dem äta vettigt!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.