Aktuellt

Förbränning

Igår ledde jag en klass förbränningsspinning. Är själv lite allergisk mot namnet på klassen, och jag lobbar lite för att få det utbytt. Klassen håller lite lägre intensitet, 65-75% av max, under en timmes tid. Funkar alldeles utmärkt som återhämtningsträning eller som träning för dem som inte vill ta ut sig max. Men det där med förbränning…. förbränner vi inte på vanliga spinningklasser?

Just den frågan fick jag igår efter passet. Och jo, såklart gör vi det. Ja till och med mer än vid den lågintensiva träningen. Det är därför jag tycker namnet är så missvisande. Men det har liksom gått en trend i det här med lågintensiv träning och promenader innan frukost. Själv går jag inte längre än avståndet från sängen till kylskåpet utan mat i magen… Inget fel med promenader men byt gärna ut någon av dom mot något mer högintensivt. Har skrivit om detta tidigare men jag tycker det är en sån stor missuppfattning i allt detta så det är värt att belysa igen.

Vid låg intensitet har kroppen gott om tid att trolla fram energi att utföra arbetet. Det finns god tillgång på syre och kroppen väljer att använda mycket fett som bränsle. Ökar vi intensiteten tar det för lång tid att omvandla fett till energi och kroppen väljer i större utsträckning kolhydrater som snabbare omvandlas. Så långt är alla med. Även kvällstidningarna…

Det som alla glömmer sedan är ju att vi när vi kör hårdare, totalt behöver mer energi. Så även om andelen fett är lägre (i%) så blir mängden i gram större. Och det är ju mängden som är intressant. Inte possenten Helge. Kör man ännu hårdare än så räcker inte syret till och man får mjölksyra. Utan syre kan fett inte brännas och man kommer använda kolhydrater tills dom tar slut och man tvingas sänka farten så att fettförbränningen kan ta vid. Vid alla högintensiva pass har man dessutom en inte obetydande efterförbränning.

En nyligen publicerad artikel i Science Daily belyser just detta. Här kan ni läsa att intervallträning bränner mer fett och förbättrar konditionen effektivare än träning vid lägre intensitet.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.