Aktuellt

Svett

Mycket roliga funderingar och frågor har jag fått höra under mina 9 år som instruktör men det område som verkar ha snurrat till det mest hos folk är något så angenämt som svett.

En överlycklig tjej som testade spinning för första gången i sitt liv var helt förstummad över hur mycket fett hon hade tappat under klassen. Jag måste ha sett lite oförstående ut för hon fortsatte med att peka på sina svettiga axlar och förklarade att svetten var fett som hade smält….

En annan vanligare missuppfattning är att man svettas mer om man är otränad. Jag var och tränade med en gammal kompis från förr. Till saken hör att hon var väldigt otränad och jag var i förhållandevis bra form. Efter passet såg hon lika fräsch ut som innan. Jag var högröd i ansiktet och blöt av svett. Hennes kommentar glömmer jag aldrig:

-Konstigt att du som tränar så mycket kan vara i sämre form än jag!

Så nu allihopa ska vi bena ut det här en gång för alla:
  • Svett är vatten plus salter.
  • Att svettas är kroppens sätt att göra sig av med överskottsvärme. Överskottsvärmen i sig kommer för att man rör sig, eller för att det är väldigt varmt.
  • Hur mycket man svettas är individuellt!
  • Ju mer du tränar ju effektivare blir din kropp på att göra sig av med överskottvärmen, så i jämförelse med dig själv kommer du att svettas mer när du är vältränad (förutsatt i övrigt likartade förhållanden).
  • Genom att svettas minskar du i vikt. (Något som exempelvis boxare och brottare utnyttjar inför invägning till matcher. ) Men låt dig inte luras av det eftersom det bara är vatten vi blivit av med. Många mindre seriösa viktminskningsverktyg bygger på denna metod, t ex saunabelt som jag skrivit om tidigare.
  • Färsk svett luktar inte. Gammal svett luktar…

Så nu när solen lyser som starkast svettas vi alla mer än vanligt. Vi blir av med vätska, och måste vara noga med att tillföra ny. Däremot smälter inte fettet i våra kroppar. Och den granne som svettas minst vinner inte. Så är det bara!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.