Aktuellt

Nyckelhålet

Aftonbladet tog igår upp en intressant artikel om nyckelhålsmärkningen. På debattsidan hävdar Bo Zackrisson och Olle Jonsson (medicinskribent resp mjölkbonde) att nyckelhålsmärkningen kan ligga bakokm fetmaepidemin i Sverige. De menar att nyckelhålsmärkningen är ”årsbarn” med fetmaepidemin. När nyckelhålsmärkningen kom 1989 uppmanades Svenska folket att dra ner på fett och äta mer kolhydrater. Produkter med lite fett fick nyckelhålsmärkas även om halten socker exempelvis var hög.

Vid samma tidpunkt som nyckelhålet infördes kom ökningen av diabetes och övervikt bland svenska folket, och Zackrisson och Jonsson menar på att man borde tillsätta en utredning för att se om det är kostråden som orsakat människors ohälsa. Författarna nämner undersökningar som visat att barn som äter mer fett är smalare och friskare än andra barn. De tar upp den franska resp amerikanska paradoxen som visar att personer som äter fett löper mindre risk för hjärtkärlsjukdom, diabetes och fetma.
Författarna har definitivt sina poänger. De senaste två åren har svenska folket ökat intaget fett på bekostnad av kolhydrater och viktökningen har också avstannat. Jag är dock skeptisk till att det är nyckelhålet som är boven i dramat. De personer som drabbats av fetma och diabetes har säkerligen ätit företrädesvis mat utan nyckelhål….

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.