Aktuellt

Nutrilett – allt du behöver. Inget annat!

Satt och bläddrade i tidningen vid frukostbordet då jag fick syn på en Nutrilett-annons och nästan satte i halsen. För så mycket fel och vilseledande reklam i en och samma annons var det längesen jag såg.

Jag förespråkar riktig mat framför soppor, milkshakes, bars, piller och pulver. Jag är övertygad att man genom att äta väl vald mat kan få i sig allt man behöver via maten (såklart finns det undantag). Jag tror dessutom att vitaminer och mineraler som kommer från sin ursprungliga källa är bättre för kroppen än om man isolerar ett enda ämne. Jag tror att sammanhanget har betydelse och det känns därmed helt logiskt att nötter innehåller både omättade fettsyror och E-vitamin. Instabila fettsyror i kombination med antioxidanter för att undvika härskning!

Men år 2007 har folk inte tid att laga mat, och än mindre att äta den. Det ska gå fort och en nutrilett i handen medan man springer till bussen är ju oerhört tidsbesparande jämfört med att laga mat i 45 minuter och sedan sitta lika länge och äta den. Dessutom har hela måltidsersättningsindustrin lyckats tuta i folk att man lätt som en plätt går ner i vikt genom att byta ut maten mot deras produkter. Jag läser i annonsen:

”Enkel matematik. Fem påsar (Nutrilett intensiv) ger dig mindre än 600 kcal, medan kroppen förbrukar runt 2500 per dag”

Tro fanken att du går ner i vikt, det gör barnen i Afrika också! En normalviktig tjej i trettioårsåldern behöver ca 1300 kcal bara för att ligga ner i sängen. För att hålla alla kroppens funktioner i gång. Vad är då vitsen att halvera detta? Du kan äta 600 kcal snickers, popcorn eller oboy med exakt samma effekt på din vikt. Okej, du får lite vitaminer i din Nutrilett men det hade du fått av mat också.

Jag läser vidare:

”En (Nutrilett) bar ger lika många kalorier som två bananer men betydligt fler nyttigheter”.

Som om banan vore onyttigt…. Lite längre ner kan man läsa:

”Tugga eller drick dig smal. Gör din egen Nutrilettmeny. Variation är viktigt. Annars får hjärnan tråkigt”.

Heja! Här kan jag variera mig mellan bar eller dricka. Jag kan variera mellan smakerna choklad, jordgubb, skogsbär, chococrisp, karamell, brownie och jordnöt/choklad! Det här kan aldrig bli tråkigt….ehhhh……

Förutom smarta kolhydrater får du en lång mättnadskänsla”

Jag vet inte om kolhydrater kan vara smarta men fruktos som används i Nutrilett är i varje fall inte särskilt smart. De har förvisso rätt i att fruktos ger ett lågt GI. Fruktos måste nämligen först till levern för att omvandlas till glukos innan det kan påverka blodsockret. Fruktos har å andra sidan en rad tvivelaktiga effekter på kroppen. Man har nämligen i studier kunnat se att fruktos omvandlas till fett i större utsträckning än vad vanligt socker gör. Dessutom ökar blodfetterna och man har kunnat se att insulinkänsligheten försämras. Ligger energiintaget på 600 kcal har man dock ett stort energiunderskott och all energi lär gå åt, dvs det lär inte bli tal om någon fettinlagring. Dock hämmar fruktos frisättningen av leptin (mättnadshormon) och stimulerar istället grehlinproduktionen (hungerhormon). Fruktos gör alltså att vi känner oss sugna på mer, det stimulerar vår aptit! Vilket inte är det smartaste när man ska gå ner i vikt…

Tillråga på allt vill Nutrilett att jag ska klippa ut annonsen och sätta på kylskåpet… Aldrig i mitt liv jag skulle låta sånt här hänga framme. Bara tanken på att mina barn skulle läsa och tro att nutrilett är bättre än banan!!!! Hemska tanke!

Orkar inte ens kommentera deras slogan: ”Nutrilett-allt du behöver. Inget annat”.
Jag tror ni har fattat var jag vill komma.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.