Vilopulsen är (inte helt oväntat) din puls i vila. Det är den puls du har när du vaknat eller legat ner en stund. När du tränar ökar du hjärtats slagvolym och hjärtat behöver inte slå lika ofta för att få ut blodet i kroppen. Normal vilopuls ligger mellan 60-70 slag/minut och vältränade hjärtan slår varje minut mellan 40-50 slag. Gunde Svan var nere i 32 slag /minut under sin aktiva tid.
Genom att mäta din vilopuls över tid kan du få en uppfattning om din konditionsnivå. Sjunker vilopulsen är det ett tecken på att du förbättrat din kondition. En ökad vilopuls kan på samma sätt vara en följd av sämre kondition men även ett tecken på överträning. Vet du med dig att du tränat extremt mycket är det mer sannolikt med överträning än försämrad kondition.
Ökar vilopulsen tillfälligt kan det vara ett tecken på infektion. Du kan faktiskt se på din puls att du är på väg att bli sjuk, INNAN du känner det i kroppen. Är pulsen förhöjd kan det vara bra att undvika träna den dagen, sova extra mycket och på så sätt mota Olle (infektionen) i grind.
Så om du vill ha en anledning att ligga kvar någon minut extra i sängen på morgonen så kan du alltid börja utforska din vilopuls. Vilopulsen mäts billigast genom att sätta två fingrar mot halsen eller handleden och räkna antal slag på en minut. Exaktare och något enklare blir det med pulsklocka för den som har en sådan.
Utöver att titta på vilopulsen finns det ett ortostatiskt test som kan användas för att upptäcka överträning och infektion:
Vilopulsen mäts i liggande. Därefter ställer man sig upp och mäter pulsen efter 15 sekunder. Skillnad mellan stående och liggande puls bör understiga 15-30 slag. Är skillnaden större än så är det ett tecken på överträning/infektion. Hur stor skillnaden normalt sett är mellan stående och liggande puls är individuellt, men gör man testet ett par gånger vet man hur man själv normalt ligger och kan lätt hitta avvikelser.
8 Kommentarer
Daniel
1 oktober, 2009 kl 22:04Tack för ett bra och informativt inlägg! ;)
Anonymous
18 mars, 2010 kl 19:34när du skriver ”understiga 15-30 slag/min” menar du att så länge skillnaden i bpm är mindre än 30 slag så är det lugnt?
MVH
Robert
18 mars, 2010 kl 19:43Hej!
Jag är en kille på 23 år som älskar att träna och har tränat i hela mitt liv. Men den senaste tiden har jag blivit allt mer nojjig när det gäller infektion och träning. Man har läst så mycket om att det ska va farligt o träna med infektion i kroppen (är lite hypokondrisk av mig). Och ibland struntar jag i att träna för att jag ”tror” att jag är på väg att bli sjuk. Är det sant att man kan ha infektion i kroppen utan symptom? Och i såna fall är det farligt att träna? Vad är bästa metoden för mig att använda mig av för att va säker på att det lugnt och att jag kan träna? Varför jag fråga är för att jag Lider av lite ångest ibland och då ibland är min puls lite högre men det är så svårt för mig att avgöra på morgonen om det är ångesten/stressen som orsakar högre puls eller om det är infektion. Tacksam för digg svar!
Med vänliga hälsningar!
Anna (Orka mera)
18 mars, 2010 kl 20:35Robert – är inte så insatt i det här med förhöjd puls vid ångest men jag antar att du märker när du har ångest och i så fall kan anta att den förhöjda pulsen beror på det. Själv kollar jag absolut inte pulsen varje morgon och ser ingen anledning att göra det. Skulle du känna dig lite tröttare/hängigare än vanligt kan du ju kolla och om den då är förhöjd avstå träningen.
Robert
18 mars, 2010 kl 21:51okej tack för ditt svar. Så generellt ska man bara gå efter hur man mår och om man har lite ont i halsen?
Robert
18 mars, 2010 kl 21:51okej tack för ditt svar. Så generellt ska man bara gå efter hur man mår och om man har lite ont i halsen?
Robert
18 mars, 2010 kl 21:52okej tacksam för svaret. Så generellt ska man oftast gå efter bara hur man mår och om man har ont i halsen eller inte?
Anna (Orka mera)
19 mars, 2010 kl 06:58Robert – så gör jag i alla fall. Tränar aldrig med ont i halsen eller feber. Är jag lite snorig men mår bra i övrigt tränar jag men inga tuffa pass.