Aktuellt

Lurad….

Jag köper nästan aldrig Risifrutti till mina barn eftersom det innehåller alldeles för mycket socker. Det finns miljoner bättre mellanmål som håller blodsockret i schack och som håller barnen glada hela eftermiddagen istället för halva.

Idag hade jag treåringen med på Ica. Hon hade en egen liten kundvagn och gick med raska steg till Risifrutti-hyllan. Där grabbade hon tag om en risifrutti och la den i sin korg. Sen svansade hon nöjt vidare till chokladkakorna med Nalle Puh. Chokladkakorna la jag tillbaka i hyllan med motiveringen att det var länge till lördag (vilket hon accepterade utan protest). Sen såg jag att det fanns risifrutti ”utan tillsatt socker” och tyckte det var ett bra alternativ, så jag bytte diskret ut risifruttin hon hade tagit mot denna. Hon märkte inget när jag bytte och jag kände mig nöjd. En risifrutti utan tillsatt socker måste ju vara okej. Visserligen inga fullkorn och fiber men i alla fall inte så sött. Så kom vi hem och jag tittade lite extra på förpackningen: INNEHÅLLER SÖTNINGSMEDEL. Alltså: om jag köper något utan tilllsatt socker vill jag ha något OSÖTAT! Sötningsmedel för mig är sju resor värre än socker och hade jag sett det i affären hade hon mycket hellre fått original-risifruttin! Varför kan man inte göra något osötat? Sen är det upp till en om man vill söta det själv men då kan man i alla fall styra mängden?

Risifruttin var alltså sötad med sukralos. Sukralos är ett naturfrämmande klororganiskt ämne som har vissa kemiska likheter med såväl DDT och PCB. Vad man vet tas det inte upp av kroppen utan går ut via reningsverken till naturen, där man faktiskt har kunnat påvisa ämnet.
Sötningsmedel innehåller ingen energi men gör att man inte vänjer av sig med den söta smaken. Jämfört med att dra ner på sitt sockerintag bibehåller man alltså sitt sötsug och det finns risk att man istället äter andra sötade produkter och totalt sett får ett större sockerintag.

Sukralos har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Livsmedelsverket bedömer att det ur hälsosynpunkt är acceptabelt att använda begränsade mängder sukralos som sötningsmedel. Men min magkänsla säger ändå att det är bättre med naturliga produkter! Därför kände jag mig superlurad idag!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.