Aktuellt

Låt dig inte luras

Har varit inne på det här med ”inget tillsatt socker” tidigare och idag på kostrådgivarkursen fick vi fler exempel på hur livsmedelsföretagen lurar oss med denna information. Skräckexemplet för dagen var O’boy utan tillsatt socker. Socker består av glukos och fruktos varav glukos höjer blodsockret medan fruktos sänker det. I Oboyen har alltså man alltså valt att inte tillsätta socker utan istället maltodextrin och sukralos. Sukralos är ett sötningsmedel som är 600 ggr så sött som socker, varför man behöver en mycket mindre mängd. För att fylla ut produkten används då maltodextrin som är en kort kedja av glukosmolekyler. När den bryts ner bildas bara glukos, som är mer blodsockerhöjande än själva sockret som det ersätter. Och vad är vitsen med detta? Jo, endast det faktum att de kan skriva de magiska orden ”no suger added” på förpackningen. Och då köper folk….. Fult tycker jag! Tur att jag inte tycker om oboy!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.