Aktuellt

Barn och mat

Jag har två barn. De är som natt och dag i de flesta avseenden och även när det gäller mat. Den stora tjejen äter allt och lite till. Hennes favoritmat är couscousröra (couscous + curryfräst blomkål och broccoli + tomatsås med aubergine och vitlök…). Hon smakar glatt på allt från kikärter till dinkelpannkakor.

Den lilla tjejen äter korv. Hade hon fått välja själv hade hon ätit korv till frukost, lunch och middag. Och till mellanmål förstås. Nu får hon inte välja själv och det kommer hon förhoppningsvis att tacka oss för en dag :)

Eftersom jag själv märker hur mycket bättre jag mår med rätt kost tycker jag det är jätteviktigt att lära barnen rätt från början. Så blir det normalt för dem att äta rätt och inget de behöver gå och fundera på. De får inte heller några dåliga matvanor som måste arbetas bort längre fram. Därför begränsar vi gotteintaget till helgerna. De vet vad som gäller och har sedan länge insett att det är lönlöst att tjata. Vi experimenterar med maten och trollar in ”konstig” mat och grönsaker bland det vanliga så att det fortfarande smakar gott. Grönsaker behöver inte vara tråkigt, det kan vara hur gott som helst. Dessutom är det fint att titta på!

Köttfärssås är t ex en maträtt som man kan trolla in hur mycket som helst i: röda linser, rivna morötter, kikärter, bönor, ja egentligen vad som helst som finns i kylen.

Jag hittade en sida som handlar om just barn och kost där det finns lite matnyttigt om hur man kan ge sina barn en bra kost och komma ur korv-träsket. Kika gärna in och läs mer här.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.