Att inte äta efter klockan 18 – en seglivad myt!

Någon gång någonstans har någon gått ut med påståendet att man inte ska äta efter klockan 18 för då blir man tjock. Detta är sedan länge motbevisat men myten lever kvar hos allt för många.

Kroppen kan inte klockan och det är inte klockslaget som styr om maten ska lagras som fett eller inte. Vad som bestämmer matens öde är dess kvalitet samt din energiförbrukning. Har du använt mycket kolhydrater under dagen kommer kolhydraterna i din mat användas till påfyllnad av dina förråd oavsett om klockan är tolv på dagen eller åtta på kvällen.

Att äta var tredje timme gäller i högsta grad även efter kl 18. Äter du din middag vid fem passar det alldeles utmärkt med ett kvällsmål vid åttatiden. Ett bra kvällsmål bör bestå företrädelsevis av protein och långsamma kolhydrater.

Vad som händer i kroppen när vi sover är att energibehovet går ner. Eftersom vi inte rör oss när vi sover kommer inte musklerna att suga åt sig av den energi som finns i blodet. Insulinfrisättningen ökar därför med ökad fettinlagring som följd. Detta gäller bara den mat som äts inom två timmar före vi går och lägger oss. Det är alltså inget problem att äta sitt kvällsmål vid 8-9 tiden.
Har du däremot tränat på kvällen är det mycket viktigt att fylla på med energi oavsett tidpunkt. Går du och lägger utan att äta efter ett träningspass kommer musker att brytas ner för att förse din kropp med energi. Efter träning behöver kroppen energi och byggstenar (protein) och trots att du sover kommer näringen att tas upp, varvid insulinpåslaget begränsas

Inga kommentarer

 • Svara
  Anonymous
  9 september, 2009 kl 21:30

  du är typ jättesmart. tack för att så bra människor finns. mer av sånthär!
  blir så lycklig

 • Svara
  John Edberg
  4 november, 2009 kl 14:40

  Hej!

  Tack för en fin och intressant blogg. Kul med människor med samma intressen. Läste precis om den selivade myten. Förmodligen stämmer allt som du skrivit. Däremot har jag tänkt på en sak som brukar stämma på mig personligen. Om jag äter för sent så blir min sömnd störd och oftast blir jag dålig i magen dagen efter. Kan detta vara en anledning att inte äta efter 18, förutsatt att man inte tränar sent då.

  Mvh John

 • Svara
  Anna (Orka mera)
  4 november, 2009 kl 15:14

  John – naturligtvis ska du alltid gå på vad som känns bäst för dig. Blir du dålig i magen och får störd sömn kan det absolut vara klokt att äta mindre på kvällen! Men efter träning är det ändå viktigt att få i sig något, du kanske kan ta något flytande?

 • Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.