Aktuellt

Pulsbaserad träning

Igår var det Inspirationsdag på Gerdahallen i Lund och jag fick chansen att prova pulsbaserad spinning för Monika Björn som är en av pionjärerna inom inomhuscykling. Förutom att Monika är en väldigt inspirerande instruktör, satte själva pulsmätningen en extra krydda på klassen. Med hjälp av Activio pulsmätare mättes pulsen på alla deltagare och resultatet visades på storbildsskärm. Där kunde man även se % av maxpuls samt i vilken träningszon man befann sig.

Man brukar dela in träningen i fem zoner.

  • Zon 1 (upp till 60% av maxpuls) är återhämtingsträning.
  • Zon 2 (60-70% av maxpuls) är fettförbrännings- och uthållighetsträning.
  • Zon 3 (70-80% av maxpuls) är konditionsträning. Kroppen bränner större andel kolhydrater.
  • Zon 4 (80-90% av maxpuls) är konditions och mjölksyraträning. Musklerna bildar mjölsyra och träningen är påfrestande.
  • Zon 5 (över 90%) är mjölksyraträning, endast under korta intervaller.

Vilket mål man har med träningen styr vilken zon man företrädelsevis bör ligga i. Man ska även tänka på att variera träningsintensiteten då alltför mycket träning i för höga zoner lätt kan leda till överträning.

Syftet med den pulsbaserade träningen är att underlätta för deltagarna att hitta rätt nivå på träningen utifrån de mål och förutsättningar de har. Det hjälper även deltagarna att känna sin kropp och dess signaler. Genom att instruktören styr klassen till olika zoner kommer alla deltagare på passet träna på samma nivå oavsett sitt utgångsläge.

Jag tycker den pulsbaserade spinningklassen var jättespännande och det var både stimulerande och roligt att se hur kroppen reagerar på olika typer av förändringar under passets gång, såsom tempoväxlingar och motståndsändringar. Ett jättehäftigt sätt att lära känna sin kropp lite mer! Nu ska jag bara övertyga bossen om att vi behöver detta på vårt gym :)

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.