Aktuellt

Mjölkfettsmysteriet

Mjölkfett, som innehåller mycket mättat fett, har länge förknippats med det metabola syndromet (bukfetma, höga blodfetter, typ 2-diabetes samt ökad risk för blodproppsbildning och hjärtkärlsjukdomar).

Många studier har dock på senare tid visat att just mjölkfett har en gynnsam inverkan på flera riskfaktorer kopplade till hjärtkärlsjukdom.

I den sk ”Västerbottensstudien”, har man kunnat visat attt ett högt intag av mjölkfett är kopplat till betydligt lägre halt av triglycerider och insulin i blodet. Detta talar för att mjölkfett minskar risken för insulinresistens och hjärtinfarkt.

Annika Smedman har i en doktorsavhandling vid Uppsala universitet visat att de personer som hade ett högt intag av mjölkprodukter (och fett därifrån) hade lägre kroppsvikt, mindre bukfetma, bättre insulinkänslighet och lägre blodsocker. Dessutom hade de högre nivåer av det goda kolesterolet.

Nyligen har en doktorsavhandling från Göteborg visat att de fyaåringar som äter minst fett löpte större risk för övervikt och diabetes, medan det som åt mest var smalare och friskare.

Många studier pekar alltså åt samma håll men forskarna har ännu ingen förklaring till sambandet. Kan det vara övriga livsmedels- eller livsstils val, eller finns det någon okänd faktor i mjölkprodukter???

Trots de nya rönen har inga ändringar gjorts i kostrekommendationerna. Man råder även fortsättningsvis till försiktighet med mättat fett.

Personligen älskar jag mejeriprodukter och gärna då feta sådana…. Så jag suger åt mig rönen och går genast och tar ett glas standardmjölk :)

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.