Aktuellt

Lever Atkins-bantare farligt?

Medelålders kvinnor med lågt kolhydratintag och högt proteinintag löper högre risk att dö i förtid enligt en studie som igår publicerades i Journal of Internal Medicine. Dagstidningarna, där ibland SvD, har idag refererat till denna artikel och dragit slutsatsen att Atkinsbantare lever farligt.

Studien är gjord på drygt 42000 svenska kvinnor mellan 30-49 år.Kvinnornas matvanor har kartlagts genom en omfattande enkätstudie och kvinnorna har följts under 12 års tid. Resultaten visar en att en diet bestående av lågt kolhydratintag och högt proteinintag ökade den totala dödligheten, och framför allt dödligheten i hjärtkärlsjukdomar, hos kvinnorna.

Två liknande studier har gjorts tidigare, en i USA och en i Grekland. USA-studien kunde inte påvisa något sambande mellan hjärtkärlsjukdomar och dessa dieter, medan resultatet i Greklandsstudien pekar åt samma håll som den svenska.

Studien tittar inte på Atkins-dieten specifikt. Atkins förordar ett ännu lägre kolhydratintag än vad kvinnorna i studien haft. Därav kan det tyckas lite märkligt att reportrarna i dagstidningarna genast kan dra slutsatser om Atkins.

Atkins var ju för bara några veckor sen den bästa metoden för viktminskning. I en studie som SvD hänvisar till jämfördes 4 olika bantningsmetoder. Jämfört med vanliga näringsrekommendationer (lite fett, mer kolhydrater) hade Atkinsdieten högre viktreducering samt bättre hälsovärden (lägre blodfetter, lägre blodtryck) och därav minskade risker för just hjärtkärlsjukdomar. Detta var förvisso en korttidsstudie och Stephan Rössner kritiserade den just med avseende på detta.

Så summasummarum: nya rön kommer alltid att säga emot varandra och man kan inte lita på allt för då blir man knäpp till slut. Lita på ditt sunda förnuft. Ät varierat och mångsidigt. Frossa i grönsaker och frukt. Undvik godis, kakor och läsk till vardags. Ät regelbundet. Ät kolhydrater, protein och fett! Motionera mera! Lägg om din livsstil långsiktigt och sluta banta…

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.