Aktuellt

Fett

Gårdagens program av Vetenskapsmagasinet handlade om fetma, transfetter och mättat fett.
Nya rön har visat att mättat fett kanske inte är så farligt som man tidigare trott, och att mättade fetter kanske inte ensam är boven till den ökade fetman och ökade dödligheten i hjärt/kärlsljukdomar.

Trots nya rön väljer Livsmedelsverket att inte ändra sina kostrekommendationer, utan fortsätter att förespråka mycket kolhydrater och lite fett. Något som de får allt mer kritik för.

De lärde tvistar alltså om det mättade fettet, men vad alla verkar överens om i fettväg är att omega-3 är bra och att transfetter är dåligt. Transfetter uppkommer vid härdning av omättade fetter och är enligt lag förbjudna i Danmark. I förbudens land Sverige är det dock fortfarande tillåtet, och Livsmedelsverket tror inte det behövs något förbud eftersom företagen ”reglerar sig själva”. Programmet visar dock att både ICA:s micropopcorn och IKEA:s pommes frites innehåller mängder transfetter som påverkar vår hälsa negativt!

Läs lite mer om fetter här och titta gärna på programmet här. Programmet visas även i repris i natt kl 00.15 för er som är nattsuddare.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.