- Ökning av hjärtats maximala slag- och minutvolym.
- Ökning av maximal syreupptagningsförmåga.
- Sänkt puls vid arbete av viss intensitet.
- Minskad produktion av mjölksyra vid viss intensitet.
- Minskad ansträngningskänsla.
- Sänkt artäriellt blodtryck.
- Bättre förmåga att använda fett vid förbränning, vilket är kolhydratbesparande.
- Ökad uthållighet.
- Ökad energiomsättning, även i vila.
- Motverkar fettinlagring/övervikt.
- Ökade kvot HDL/LDL (mer ”gott” kolesterol)
- Ökad hållfasthet och funktion i senor, ligament och ledstrukturer.
- Ökad muskelstyrka.
- Motverkar att skelettet urkalkas (osteoporos).
- Ökad endorfinproduktion.
- Normaliserar sockertoleransen.
- Minskad risk för blodproppsbildning.Gynnsam statistik avseende sjuklighet i hjärt-, kärlrelaterade sjukdomar.
(Åstrand, Rohdahl: Textbook of work physiology)
Inga kommentarer