Aktuellt

Vad är det med zon 2?

Alla pratar zon 2. Det är det hetaste heta. Lugna pass för att bygga distans och uthållighet, utan att slita. Det låter ju vettigt. Tills man låter Garmin definiera zonen…

Jag läser om folk som tränar i zon 2 och tycker det är omöjligt att springa tillräckligt sakta. Hur de till och med måste gå ibland, för att pulsen inte ska överstiga de 70% av maxpuls som klockan säger är taket för zon 2.  Jag kliar mig i huvudet och undrar vad det är för träning, när man liksom måste tassa på stället för att hålla nere pulsen? Kan jag verkligen bli en bra löpare av det? Jag är tveksam och därför låter jag bli. Vill inte slösa ett pass på att gågga utan springer mina distanspass på känsla.  Och tänker att zon 2-guden kommer att straffa mig med löparknä, benhinneinflammation och stressfraktur i lårbenshalsen. Samtidigt.

Men en dag får jag ett infall. Jag ska ge det en chans…

Programmerar Garmin till 60 minuter i zon 2. Zon 2 är 60-70% av den maxpuls Garmin tror att jag har (och som faktiskt ska visa sig stämma rätt så bra med vad Aktivitus-testen senare visar).  Den övre pulsgränsen jag har att förhålla mig till är alltså 123.  Let’s do this.

Det blir som befarat. Jag springer mig själv på fotknölarna i ett desperat försök att inte använda någon kraft och därmed få upp pulsen för högt. Istället för en njutbar löpstund på en av sommarens finaste kvällar svär jag åt det orimliga i att springa utan att lyfta fötterna. Vad ska det här ens ge mig? Jag skrotar zon 2 efter ett ynka försök och laddar upp med frågor till Andreas på Aktivitus dagen efter. ”Är det här verkligen meningen….?”

Efter mina tester på Aktivitus löpband står det klart att min övre gräns på zon 2 inte alls ligger på 70% av maxpuls. Med detta test i ryggen får jag tvärtom ligga upp till 152 slag/minut och nästan trettio slag högre än Garmin. Jag kan med gott samvete sträcka ut benen och sluta snubbla omkring på mina egna fötter. Underbart.

Sen tänker jag på alla som följer Garmin slaviskt. Som börjar gå i sina löppass för att hålla nere pulsen till ett värde som kanske inte alls är rätt värde. Bara för att man litar blint på en klocka.

En klocka som dessutom gav mig beröm för min vilodag igår. Bara fyra timmar efter mitt tröskelpass…

Anyway. Tränar du i zon 2 och hur upplever du känslan?

 

 

8 Kommentarer

  • Svara
    ingmarie Nilsson
    24 juli, 2024 kl 22:41

    Jag litar på känslan snarare än en klocka :-D mest flör att jag inte pallar att bli styrd. :-D

    • Svara
      Anna
      25 juli, 2024 kl 07:28

      Jag med! Men så ville jag prova känslan av att ligga där det sägs att man ska ligga på lugna passen. För att försäkra mig att jag tar det tillräckligt lugnt. Men så visade klockan fel. Och det kändes fel. Så jag hade aldrig fortsatt träna där. Glad ändå att jag fick bekräftat min känsla så jag kan fortsätta springa lugnt och skönt utan att snubbla på mig själv för att det ska gå så sakta.

  • Svara
    Maria
    24 juli, 2024 kl 22:54

    Jag tränar minst ett pass i veckan i Z2, men med Aktivitus zoner kan man springa rätt fort där! Bra du gjorde testet på Aktivitus, så att du slipper släpa benen efter dig 😃

    • Svara
      Anna
      25 juli, 2024 kl 07:29

      Jag har ju sett det. Men du är inte heller en av dem som konstant gnäller om hur sakta de måste springa och att de ibland måste lägga in promenad! Såklart för att din zon är rättinställd! Heja Aktivitus!

  • Svara
    Lotta
    25 juli, 2024 kl 08:22

    Har väldigt gamla tröskeltest jag går efter. Men dom är jäkligt mycket mer rättvisande än Garmin. Garmin tycker i princip att jag ska gå en långsam promenad men enligt test och upplevd ansträngning så får jag ligga nästan 25 slag över!😂

    • Svara
      Anna
      26 juli, 2024 kl 11:35

      Så bra att du har ett test som ger mer rättvisande puls. Känns väldigt onödigt att springa i promenadfart :D

  • Svara
    Charlotta
    25 juli, 2024 kl 10:57
    1

    Jag reagerade på din låga puls i zon 2. Det hade jag aldrig klarat. Jag upplever att min zon 2 stämmer relativt bra med min Garmin och hur jag mår när jag springer i det tempot!

    • Svara
      Anna
      26 juli, 2024 kl 12:40

      Ja det var helt galet! Men 70% av maxpuls ligger ju så lågt för mig. Det är mer att mina olika trösklar ligger på högre % av maxpuls än den % som Garmin schablon-uträknar. Skönt att fått det testat i alla fall så jag vet var jag ska ligga. Och skönt att det stämmer för dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.